Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Adomo Varno jubiliejus ir .... PDF Spausdinti El. paštas
Nešdamas sunkią tremties dienų naštą, kūrybiniai nepalūžęs, dailininkas Adomas Varnas švenčia šiemet 70 metų amžiaus ir 40 metų darbo lietuvių dailės baruose sukaktį. Dailininkas priklauso prie eilės garbingųjų mūsų dailės pionierių, kurie dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą drauge su Čiurlioniu ir. kitais pradėjo lietuviškojo meno puoselėjimą. Nuo anų laikų jubilijatas su savo darbais buvo randamas kiekvienoje mūsų dailės parodoje. Dailininkas ir tremtyje su dideliu intensyvumu dirba.

* Lietuvių bičiulis A. Rannitas rašo dvi stambias monografijas apie žymiuosius lietuvių meno šulus: Čiurlionį ir Adomą Galdiką. Jos bus išleistos tokiu pat liuksusiniu leidiniu, kaip kad buvo išleista monografija apie V. K. Jonyną.

* Latviai gal net daugiau kaip kurie kiti iš baltų tautų sugeba išreklamuoti savo darbus užsienyje. Prieš karą ruošė parodas Europoje ir net Amerikoje, jų grafikų darbų 6 turi Galerie Jen de Paume Paryžiuje, 60 — Malmomeno muziejus, Latvių Valstybiniam Muziejui apie 100 grafikos darbų dovanojo Belgijos valstybė (geriausių belgų grafikų kūrinių). Gražią latvių grafikos parodą jų trys atstovai (V. Janllsina-Eglytis, H. Ebersteins ir J. Kalmyte) surengė paskiausiai Baden-Badene.

* Austrijoj sėkmingai veikia susidaręs stiprus vyrų u k rainų choras, vadovaujamas prof. Turkevičiaus. Neseniai jis suruošė du koncertus Šveicarijoje ir davė koncertą per Ženevos radiją, taip pat IRO konferencijos dalyviams ir kviestiniams visų tautų, taip pat .ir lietuvių, svečiams. Ta proga suruoštame priėmime dalyvavo ambasadorius Pocet, IRO pirmininkas, buv. ukrainų atstovė lenkų seime Rudnicka ir kt. Ukrainų choras savo menu daug prisideda prie savo krašto ir kitų Rytų. Europos tautų išpopuliarinimo. Ir mūsų „Čiurlionio“ ansambliui reiktų rūpintis panašiomis išvykomis.

* Latvių baletas, sudarytas iš 13 buv. Latvių Nacionalinio Baleto narių, per tris metus darbo tremtyje davė jau apie 300 spektaklių. Paskiausiai Štutgarto operos rūmuose davė naują premjerą, kurią sudarė „Paskutinis sapnas“, pastatytas pagal Richardo Strausso „Rožių kavalierių“, 2 v. baletas „Mefistofelio valsas (Liszto) ir spalvingas divertismentas. Ta proga buvo taip pat atšvęsta baletmeisterio Osvaldo Lėmanid ir svarbiausio solisto Rugolfo Saulės 25 metų darbo sukaktis. Ši latvių baleto trupė dažnai pasirodo taip pat svarbiausiose vokiečių scenose, pvz. Prinzregenten teatre Miunchene, Baden-Badene ir kt.

* Italų kompozitorius J. K. Meno 11 i rašo operą, skirtą tremtinių likimui pavaizduoti. Ji pavadinta „Konsulas“.

* „Giornale d' Italia“ pranešimu, italų archeologai, bedarydami mokslinius kasinėjimus, netoli Gėlos miesto, Sicilijoje, užtiko vieno išsilikusio graikų teatro griuvėsiuose seną įkapį, kuriame spėjama būsiant garsiojo graikų dramaturgo Aeschilo mirtingųjų palaikų. Įkapis pasižymi būdingais bruožais, kuriuos paprastai turi panašus 5 amžiaus pr. Kr. palikimai. Kaip žinoma, Aeschilos mirė 456 m. prieš Kristaus gimimą, ir, istorikų tikrinimu, buvo palaidotas netoli Gelos miesto.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai