Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Vytautas Ignas PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L.A.   

Šių metų JAV LB Kultūros tarybos dailės premiją laimėjo Vytautas Ignas, uoliausias lietuviškos buities atkūrėjas mene. Tektų dar pridėti, jog ir sėkmingiausias, nes, kurdamas tautine tematika išeivijoje, laimingai išvengė bet kokio banalumo. Jis taip pat neįpuolė į meninį pasaulį kitų mūsų dailininkų, kurie anksčiau už jį grafikoje vaizdavo lietuvišką buitį, semdamiesi įkvėpimo iš liaudies meno.

Apie Vytauto Igno kūrybą Aidų 1974 m. Nr. 5 išsamiai yra rašęs Viktoras Vizgirda. Be to, jo darbų nuotraukomis dažnai buvo iliustruojamas šis žurnalas. Pagerbiant dailininką premijos gavimo proga, ir šiame Aidų numeryje spausdinama jo naujausių medžio raižinių serija, atlikta tautinėmis temomis, apimančiomis žymiuosius Lietuvos miestus bei sritis.

Šie lino raižiniai — didelio formato ir gilaus bei įvairaus turinio. Žiūrint į juos, reikia stebėtis dailininko fantazija, gebėjimu perkurti liaudies meną ir sustatyti jo simbolius į tinkamas pozicijas, kad išeitų savitas meno kūrinys — ne imitacija. Tai gana sunku, nes mūsiškė grafika tiek Lietuvoje, tiek išeivijoje šiuo atžvilgiu jau yra didžiai išpuoselėta kitų talentingų dailininkų. Kartais atrodo, kad šioje srityje jau nieko naujo nebegalima pasakyti.

Vytautas Ignas savo kūryba įrodė, jog tai netiesa. Jis mokėjo surasti ir savitą tematiką, ir savitą išraišką. Žiūrėdamas į jo paveikslus, vaizduojančius Žemaitiją, Aukštaitiją, Suvalkiją ar Dzūkiją, neabejoji, jog Čia iš tikrųjų yra tie Lietuvos kraštai, nors tiek daug juose fantazijos. Ne tik pagrindinis motyvas, būdingas toms apylinkėms, bet ir visa šalutinė ornamentika  neleidžia  suabejoti  turinio  autentiškumu.

Ši nauja Vytauto Igno lino raižinių serija, žinoma, darniai susiskamba su visa dailininko
kūryba, tačiau joje yra daugiau tematinio visuotinumo ir ornamentinio gausumo, tiesiog
mirgančio lietuviška arabeska. Serijos paveikslai dar niekur neskelbti.    L.A.
 

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai