Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Arkivyskupą Audrį Bačkj sveikina Šventasis Tėvas PDF Spausdinti El. paštas
Arkivyskupą Audrį Bačkį sveikina Šventasis Tėvas

Praėjusią vasarą pasklido gera žinia, kad prel. Audrys Bačkis yra pakeltas arkivyskupu ir paskirtas atstovauti popiežiui Olandijoje pronuncijaus titulu. Tai dar vienas Sv. Tėvo palankumo ženklas lietuviams. Spalio 4 dieną Sv. Petro bazilikoje jis pats prel. Bačkiui suteikė ir vyskupiškus šventimus. Šventimų iškilmė buvo įderinta į Lietuvių Katalikų Mokslo Akademijos suvažiavimą, kai lietuvių atvyksta iš daugelio pasaulio šalių. Po šventimų juos visus priėmė Sv. Tėvas ir maloniai pabendravo.

Naujasis arkivyskupas gimė Kaune 1937 metais, bet vaikystę ir dalį jaunystės praleido Paryžiuje, kur jo tėvas dr. Stasys Bačkis dirbo diplomatinėje tarnyboje. Čia Audrys gavo pradinį bei vidurinį išlavinimą ir įstojo į kunigų seminariją, kuriai vadovavo vienuoliai sulpicijonai. Teologijos studijuoti atvyko į Romą. Ten, gyvendamas Sv. Kazimiero kolegijoje, studijavo Gregorianumo universitete. Kunigu įšventintas 1961 m., pasuko į diplomatinę profesiją. Studijas tęsė tos srities akademijoje ir Laterano universitete, kur gavo bažnytinės teisės daktaro laipsnį. Tada prasidėjo darbai diplomatijoje. Audrys Bačkis ėjo žymias pareigas Vatikano nunciatūrose Filipinuose, Porto Rico saloje, Turkijoje ir Nigerijoje. Pagaliau buvo perkeltas į Vatikaną — į užsienio reikalų skyrių. 1979 metais gi paskirtas Viešųjų Bažnyčios reikalų tarybos pasekretoriumi. Eidamas tokias aukštas pareigas ir būdamas arti prie Sv. Tėvo, arkivysk. Audrys Bačkis labai daug gero padarė Lietuvai ir lietuviams, ypač minint Sv. Kazimiero ir Lietuvos krikšto jubiliejus.

Žvelgiant į arkivyskupo Audrio Bačkio gyvenimo kelią, ypač malonu pažymėti, kad jis, nuo ankstyviausios vaikystės gyvendamas užsienyje, pasuko įkunigystę. Tai retenybė tarp mūsų išeivijos jaunimo. Taip pat jis gražiausiai išpuoselėjo lietuvybę bei išsiugdė gilų tautinį sąmoningumą. Ir šiuo atžvilgiu jis yra pavyzdys mūsų išeivijos jaunajai kartai.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai