Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Dr. Jono Basanavičiaus, mirusio prieš 50 m, (1927.11.16), minėjimai ruošiami gausesnėse lietuvių bendruomenėse JAV. Tas įvykis ir velionio asmuo plačiai minimas ir lietuvių spaudoje. Šiame Aidų nr. apie Basanavičių spausdinamas jo krikšto dukters Gražutės Šlapelytės-Sirutienės straipsnis.

Lietuvių Opera Chicagoje kovo 26. 27 ir balandžio 3 visuomenei pateikė Charles Gounod Romeo ir Julijos operą Apie tai plačiau bus birželio Aiduose

Lietuvių Rašytojų draugijos premija gegužės 22 paskirta Icchokui Merui už romaną Striptizą. Premijos komisijoje buv: Aušra Jurašienė, Pranas Naujokaitis (pirm.), Alina Staknienė, Vytautas Volertas, Leonardas Žitkevičius (sekr.). Premija paskirta balsų dauguma. Mecenate — Lietuvių Fondas.

— Į Lietuvių Rašytojų draugiją visų narių slaptu balsavimu priimti Tomas Venclova ir Pranas Visvydas.

Valančiaus tema romano, dramos ir novelės konkursą, mecenatui dr. Jonu: Lenktaičiui prašant, buvo paskelbusi Lietuvių Rašytojų draugija. Vertintimo komisijon įdėjo dr. Juozas Girnius, Henrikas Kačinskas, Alina Staknienė, Vytautai Volertas, Leonardas Žitkevičius. Komisija, susirinkusi Kultūros Židiny New Yor-ke, paskyrė premiją (250 dol.) už novelę Jurgiui Gliaudai. Kitos premijos liko nepaskirtos.

Draugo premija už romaną iškilmingai įteikta Kaziui Almenu Jaunimo centre, Chicagoje gegužės 22. Ta proga buvo koncertas, kurio programą, akompanuojant A. Jurgučiui, atliko sol. Ona Pliuškonienė. Premija įteikta Kaziui Almenui už romaną "Skatikų sauja".

— Pasaulio Lietuvių Katalikų Bendrijos visuomenininko 500 dol. premija, kurios mecenatas yra kun. dr. Juozas Prunskis, paskirta visuomenininkui Kaziui Kleivai St. Petersburge, Floridjoje.

Vliko Tarybos posėdy vasario 19 New Yorke 1977 m. išlaidos numatytos 67,500 dol. Administracijai — 13,700 dol. jaunimo seminarams, leidiniui apie Kalantą, politiniams kaliniams — 8,250 dol, šešiom kalbom leidžiamam Eltos biuleteniui — 20,850 dol.; radijo transliacijoma į Lietuvą — 5,400 dol.; kitiems informaciniams leidiniams įvairiom kalbom — 9,200 dol.; LKB kronikai, Žmogaus teisių komisijai ir t.t. — 3,500 dol.

JAV prezidentas Jimmy Carter LB 25 m. sukakties proga pasveikino krašto valdybą, iškeldamas lietuvių imigrantų įnašą į Amerikos gyvenimą ir jų ryžtą rūpinantis žmogaus pagrindinėmis teisėmis.

Laiškas iš Lietuvos pasiųstas įtaigos, Prancūzijos ir Ispanijos komunistų partijų pirmininkams. Jame išdėstoma Rusijos carų ir komunistų ilgametė priespauda, siekianti nutautinti ir nureliginti Lietuvą. Prašoma kelti balsą Lietuvos laisvės ir žmogaus pagrindinių teisių klausimais. Prašoma užtarti komunistų įkalintus J. Matulionį ir V. Lapienių.

LB krašto valdyba nuo vasario 16 iki balandžio 30 paskelbė spaudos platinimo vajų. Tuo reikalu išleistas aplinkraštis prašant apygardas ir apylinkes organizuoti spaudos platintojus, ypač iš jaunimo gretų, ir paskirti auką spaudos reikalams.

Prof. Alfredas Sennas 1974 m. Wis
Los Angeles miesto taryba už nuopelnus kultūrinėje ir literatūrinėje srityje specialiu atžymėjimu pagerbė Jurgį Gliaudą. Pagerbimas įvyko sausio 21 miesto rotužės didžiojoje salėje, dalyvaujant šeimai, bičiuliams, gerbėjams ir visiems tarybos nariams. Nuotraukoje iš kairės: Juozas Kojelis, Vincas Kazlauskas, Vacius Prižgintas, dr. Jurgis Gliaudys (sūnus), Marija Gliaudienė, Los Angeles miesto tarybos narė Peggy Stevenson, Jurgis Gliaudą, Bronė Skirienė, Algirdas Gustaitis, Antanas Skirius, N. Prižgin-tienė, Elena Kojelienė. Jurgis Gliaudą gegužės 14 taip pat laimėjo Liet. Rašytojų draugijos paskelbtą Valančiaus tema konkurso premiją už novelę "Vyskupo šešėlyje".

consino universitetui yra padovanojęs retų lietuviškų knygų rinkinį. Tos jo knygos nuo sausio 27 iki birželio 30 rodomos pagrindinėje universiteto (Memorial) bibliotekoje. Paroda pavadinta: 430 Years of Lithuanian Books. Parodos katalogas iliustruotas dailininkų V. K. Jonyno ir V. Igno grafikos darbais. Įžangos žodis parašytas prof. Alfredo Ericho Senno — Alfredo Senno sūnaus, kuris dėsto šiame universitete istoriją. Jo tėvas — knygų aukotojas — čia yra profesoriavęs 1931 -1938.

M i r t y s. — Kun. dr. Pranas Manelis mirė bal. 10 Brocktone. Velionis buvo gimęs 1907 rugsėjo 22 Žvirgždaičių vis., Šakių apsk. Gimnaziją baigė Marijampolėje, kunigų seminariją — Vilkaviškyje; Gregorianumo universitete Romoje gavo teologijos doktoratą. Kunigu įšventintas 1931. Profesoriavo Telšių bei Vilkaviškio kunigų seminarijose ir Kaune teologijos fakultete. 1945-1950 buvo lietuvių klierikų prefektas Eichstaetto kunigų seminarijoje. Amerikoje nuo 1952 dėstė Belmonto (Calif.) kolegijoje. Išėjęs į pensiją, apsigyveno pas Nukryžiuotojo Jėzaus seseris Brocktone, Mass. ir buvo jų kapelionas.

Architektas Jonas Kova - Kovalskis bal. 7 mirė Londone, Anglijoje, Palaidotas Chicagoje. Apie velionį ir jo architektūrinę kūrybą bus daugiau Aidų birželio numeryje.

Marija Šlapelienė, Vilniaus lietuvių veikėja veteranė bal. 4 mirė ten sulaukusi gilios senatvės — 97 m.

Jurgis Petrauskas, dramos aktorius, mirė Lietuvoje bal. 5 d. Lietuvoje taip pat mirė dailininkai Stasys Krasauskas (vasario 16) ir Petras Tarabilda (kovo 5).

Kazimieras Krušinskas, uolus senosios kartos Amerikos lietuvių veikėjas mirė kovo 21 Brooklyne. Jis buvo 97 m. amžiaus.

Algirdas Kačanauskas, muzikas ir visuomenininkas, mirė gegužės 9 Brooklyne. Velionis, komp. Aleksandro Kačanausko sūnus, buvo gimęs 1917 Petrapilyje. Lietuvoje, o ypač tremtyje, daug dirbo muzikos srityje su chorais ir ansambliais. Akompanavo solistams, redagavo Muzikos Žinias ir t.t. Paliko taip pat muzikinės kūrybos ir harmonizuotų liaudies dainų.

Adolfas Lejinš, Amerikos latvių tarybos pirm., 50 m. amžiaus, mirė Flu-shing, N.Y., kovo 23.

Kun. dr. Jonas Patašius mirė bal. 4 Great Falls, Montanoje. Buvo gimęs 1913, kunigu įšventintas 1937, priklausė Vilkaviškio vyskupijai. Romoje buvo įsigijęs teologijos daktaro laipsnį. Daug metų dirbo Montanos vyskupijoje. Buvo vicekancleris ir klebonas, dėstė kunigų seminarijoje.

Elena Zubovaitė - Liutikienė, grafo Zubovo jauniausioji duktė, mirė bal. 18 Sydnejuje, Australijoje. Nors tėvas buvo rusas, velionė suaugo su Lietuva ir nuo jaunystės įsijungė į krašto gyvenimą. Ji buvo gimusi 1903 ir Vienos universitete baigusi gamtos mokslus.

Pulk. Antanas Rėklaitis, karys visuomenininkas, uolus Lietuvių Bendruomenės veikėjas, Lietuvių Fondo šulas, mirė bal. 30 Chicagoje. Gimęs 1897 Alytaus vis., mokėsi Veiverių mok seminarijoje, vėliau karo mokykloj Kaune ir Prahoje. Dalyvavo kautynėse su lenkais ir vaduojant Klaipėdos kraštą.

Vladas Mingėla, žurnalistas ir visuomenės veikėjas, bal, 29 mirė Detroite. Velionis parašė kun. Antano Miluko monografiją ir apsakymų knygą "Medinis Dievas".

Juozas Venys, Lietuvių Bendruomenės veikėjas Vokietijoje mirė bal. 17, mirė savanoriai-kūrėjai: Jonas Bagdonavičius — kovo 3 Hot Springs, Ark.; Jurgis Smalys — kovo 21 Brooklyne; teisininkas Kazys Kasakaitis — bal. 11 Chicagoje; adv. Antanas Šavelskis — kovo 21 Brooklyne.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai