Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
•    Vasario 16 minėjimas Romoje šiemet buvo itin įspūdingas. Ta proga pamaldas laikė ir pamokslą pasakė lietuvių bičiulis kard. Juozapas Pizzardo. Susirinkime kalbėjo min. St. Lozoraitis, Romos burmistras prof. Rebecchini, prof. L. Gedda ir kun. V. Mincevičius. Minėjimo dalyviams palaiminimą atsiuntė šv. Tėvas, o sveikinimus Italijos respublikos prezidentas, min. pirm. M. Scel-ba, buvęs min. pirm. De Gasperi, iždo min. S. Gava, viešųjų darbų min. Umberto Merlin, sen. M. Cin-golani. Minėjime dalyvavo ir kitų tautų svečiai, tarp kurių ir Amerikos ambasados atstovas W. Egan Colby. Viso vaišėse buvo apie 300 žmonių, ši šventė atitinkamai buvo paminėta ir Lietuvos pasiuntinybėje prie Šv. Sosto. Iškilmės praėjo vieningoje dvasioje. Tuo pačiu buvo prisiminta ir spaudos grąžinimo 50 motų sukaktis.
•    Vasario 27 d. Bostone įvyko studentų suvažiavimas. Dalyvavo lietuvių jaunimo atstovai iš New Ycrko. Bostono, Hartfordo, Providence ir kitų apylinkių. Suvažiavimo uždavinys buvo susipažinti su studentams rūpimais klausimais, suartėti vi:-niems su kitais ir taip pat su visuomene. Atstovų suvažiavo 50 ir daug svečių. Suvažiavimas baigtas meno vakaru, kurio programoje dalyvavo H. Kačinskas ir St. Santvaras.
•    Šveicarijoje į perrinktą LB vadovybę įeina — į tarybą: Dr. A. Gerutis, V. Gereckas, B. šaulytė. Į revizijos komisiją: dr. K. Skirgaila, J. Juknevičiūte. Į garbės teismą: pre1. K. šaulys, prof. J. Eretas. G. Sti-nulis.

•    New Yorko skyriaus Zurnal'stų Sąjungos metiniame susirinkime slaptu balsavimu perrinkta valdyba, kurion įeina Tomas žiūraitis, pirm., D. Penikas, vicepirm., A. SodriUs. sekr., J. Valakas, ižd., dr. V. A. Dambrava, spaudos referen'.as. Revizijos komisijon išrinkta; J. R^st:-nis, V. Tysliava, A. šalčius. Tarptautinėje Žurnalistų Federacijoje l"'e-tuvius atstovauja dr. V. A. Dambrava.
•    Naujosios Zelandijos lietuviai yra susiorganizavę į PL Bendruomenę. Sausio pradžioje Welingtone sušauktas Tarybos atstovų suvažiavimas. PL Bendruomenės Krašto Valdybos pirm. yra B. Kuzma.
•    Sao Paulo lietuvių būrelis mano Paranos šiaurėje sukurti lietuvių Ž3-mės ūkio koloniją.
•    Baltų institutas, įsteigtas V. Vokietijos vyriausybės, balandžio pirmomis dienomis, atvykus prof. Z. Ivinskiui iš Romos, susirinko posėdžių. Paaiškėjo, kad vokiečių vyriausybė ir toliau palieka veikti Baltų Institutą. Taip pat stengsis įsteigti panašius institutus ir kitom tautybėm, pirmoje eilėje rumunams.
•    Spaudos žiniomis Argentinoje gyvena apie 40,000 lietuvių, latvių gi ir estų po 1000. Iš viso Pietų Amerikoje yra apie 90,000 lietuvių. Daugiausia jų gyvena Brazilijoje — 44,000, kurių žymi. dalis Sao Paule mieste, būtent 12,000. Argentinoje lietuviai yra susispietę apie Buenos Aires miestą. Ypač jų daug gyvena priemiestyje, vadinamame Avelaneda. Urugvajuje mūsų tautiečių priskai-toma apie 5000, įsikūrusiu daugiausia Montevideo apylinkėje, Venecue-loje — apie 1200 ir Kolumbijoje apie 500. Pietų Amerikos lietuviai yra susiorganizavę į PL Bendruomenę.
•    žemės Ūkio Integracijos Komitetas, kuriam vadovauja Laisvosios Lietuvos Komiteto pirm. V. Sidzikauskas, yra paruošęs pirmąjį pranešimą apie funkcionalinę Europos integraciją. Pranešimas jau seniai įteiktas Laisvosios Europos Tautinio Komiteto pirmininkui.
•    Sausio 5 d. Pijus XII bendrojoj audiencijoj priėmė Lietuvių šv. Kazimiero Kolegijos auklėtinius ir vysk. V. Padolskį. Prie jų prisijungė ir kiti Romoj gyvenantieji lietuviai. Į lietuvius šv. Tėvas labiausiai atkreipė dėmesio. Savo žodyje pažymėjo: "Gerai žinome, kiek daug bandymų turi iškęsti jūsų brangi tėvynė. Žinome, kaip skaudžiai kenčia jūsų persekiojamieji broliai, kaip negailestingai naikinamos jūsų krašto krikščioniškos tradicijos. Dėl to mes prašome Dievo visiems ištvermės ir laiminame jūsų kenčiančią tėvynę, laiminame visus jums brangius asmenis, ypač tuos, kurie tėvynėje ir ištrėmime labiausiai kenčia, nes juo labiau kas kenčia, juo yra mums brangesnis". Audiencijos pabaigoje popiežius pašventino Marijos statulą, kuri jau atvežta į Ameriką ir čia jubiliejinių metų proga bus pagerbta lietuvių parapijose. Statula Putname, tuo tarpu pagarbiai saugoma Nekalto Prasidėjimo seserų vienuolyno koplyčioje.
•    Sausio 28-30 dd. Vliko posėdyje visais balsais buvo perrinktas pirm. pareigoms prel. Mykolas Krupavičius, Vykd. Tarybos pirm. K. Zaikauskas. Posėdyje svarstyti įvairūs politinės veiklos klausimai ir padarytos metinės apyskaitos.

•    Kovo pradžioje šv. Tėvas pakėlė prelatu kun. Konstantiną Vasį, Wor-cesterio Aušros Vartų lietuvių parapijos kleboną. Naujasis prelatas yra žymus Amerikos lietuvių visuomenės veikėjas ir spaudos darbininkas. Jis yra buvęs Kunigų Vienybės. Katalikų Federacijos pirmininkas, Balfo direktorius, laikraščių redaktorius. Worcesteryje pastatė gražią lietuvių bažnyčią ir kleboniją, o paskutiniu laiku išleidę religinį veikalą "Dievas ir žmogus", parašytą prel. F. Bartkaus ir kan. P. Aleksos.
•    Juozas Lingis, Švedijoje baigęs mokslus ir dabar ten gyvenąs, yra pakviestas į Tarptautinį Etnologų Kongresą Danijoje.

•    Čikagos Mažosios Lietuvos Bičiulių Draugijos skyrius Vydūno raštų ir paminklo fondui surinko 250 dol. Pinigus sudėjo draugijos nariai.
•    Gauta tikslių žinių, kad Gescas-gan, Karagandoj priverčiamųjų darbų stovykloje Nr. 392/1. Sibire yra šie lietuviai kunigai ir pasauliečiai: kun. Juozas Frainas, SDB, kun. Juozas Stankūnas, kun. Alfonsas Ažubalis, kun. Juozas Kriščiūnas, kun. Juozas Jatulis, kun. Baltramaitis. kun. Leonardas Tamašauskas ir kun. Puriškis. Pasauliečiai: Matas Liutkevičius, Jonas Petrulis, dr. Kazimieras Paltanavičius ir kit.
•    Argentinoje organizuojamas lituanistikos muziejus. Į "Argentinos Balso" namus planuojama sutelkti iš visų šio krašto lietuvių surinktą vertingą medžiagą, čia jos itin gausu apie mokslininką Domeiką, kap. Daukantą, aušrininką Višteliauską, knygnešį Paugą, Petagonijos kolonizatorius Šlepelį bei Baltuką ir kit.
•    Vasario 26 d. visuomenės atstovų posėdy nutarta gegužės mėnesį Brooklyne suruošti spaudos laisvės atgavimo minėjimą.
•    Prof. J. Kaminskui balandžio 10 d. Brooklyne piliečių klube rengiamas pagerbimas. Kalbėtojais pakviesti V. Sidzikauskas, K. Bielinis ir kiti.
•    Atstovų Rūmų pirmininkas kovo 10 paskelbė du naujus atstovus — P. Hillings, ir M. Feighan — kurie priskiriami prie komisijos Baltijos valstybių pagrobimui tirti. Tokiu būdu toje komisijoje yra — pirm. C. J. Kersten, resp. Wisconsin, E. Bonin, resp. Penn., F. Busbey, resp. 111., R. Madden, dem. Ind., T. Machrowicz, dem. Mich., A. Bentley, resp. Mich., T. Dodd, dem. Conn., P. Hillings, resp. Calif., M. Feighan, dem. Ohio.
•    Kovo 13 d. Town Hall New Yor-ke sėkmingai praėjo Vytauto Bacevičiaus koncertas, šis lietuvis muzikas ir kompozitorius New Yorko didžiojoj Carnegie Hall turėjo jau 6 koncertus.
•    Kun. B. Sugintas, didelės energijos ir gabumų visuomeninėje veikloje dvasininkas, Čikagoje vadovauja 15-kai būrelių Vasario 16 gimnazijai remti. Dabar gimnazijos bičiulių dėmesys sutelktas į šios mokslo įstaigos namų skolą. Lietuvių visuomenėje Amerikoje gimnazija rado daug nuoširdumo.
•    M. Brakas mažlietuvių vardu pakviestas dirbti Lietuvos Laisvės Komitete New Yorke. Jis užėmė pasitraukusio adv. Tolišiaus vietą.
•    Balfo veiklos dešimtmetį planuojama paminėti visose Amerikos lietuvių kolonijose. New Yorke jau sudarytas tam reikalui komitetas. Į jį įeina tie patys asmenys, kurie pernai anoje apylinkėje sėkmingai pravedė Balfo vajų.
•    švedijoe PL Bendruomenės visuotinis suvažiavimas sušauktas Vasario 16 proga. Tuo pačiu buvo paminėta ir spaudos atgavimo sukaktis.
•    Vasario 28 d. Čikagoje iškilmingai įteikta Rašytojų Draugijos metinė literatūros premija. Į šias iškilmes atvyko ir pasakė įdomią kalbą premijos laureatas Bern. Brazdžionis. Ta pačia proga buvo įteikta ir Vaikų literatūros premija Leonardui Žitkevičiui už rinkinį "Saulutė debesėliuos". Muzikinę programos dalį išpildė operos solistė Elzbieta Kardelienė ir pian. Smilgevičius. Čikagos lietuviai šia iškilme domėjosi ir gausiai atsilankė.
•    Lietuvių Enciklopedijos II tomas baigtas spausdinti ir siuntinėjamas prenumeratoriams. Dar galima užsisakyti pilną enciklopediją, gaunant ir pirmą tomą. Adresas: J. Kapočius, 366 W. Broadway, South Boston 27, Mass.
• Jau atspausdinta ir atiduota įrišti Antano Maceinos knyga "Saulės Giesmė". Veikalas teologiškai ir filosofiškai nagrinėja šv. Pranciškų Asyžietį. Jį savo lėšomis išleido prel. Pr. Juras. Knyga turi apie 450 pusi. ir rinkoje pasirodys apie Velykas.
•    Prof. Juozui Žilevičiui šiemet sueina 25 m., kai jis atvyko į Jungtines Valstybes. Per tą laiką jis parašė spaudai muzikos klausimais per 100 straipsnių, kūrė muzikos veikalus, organizavo dainų šventes, dirigavo chorus. Dabar J. Žilevičius gyvena Elizabeth, N. J., kur tarp kitų darbų renka lietuvių muzikos istorijai medžiagą.
•    "Aidų" metiniame muzikos literatūros vakare bal. 25 d. muzikinę programos dalį išpildys Vilniaus operos solistai: Felicija Pupėnaitė ir Stasys Liepas.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai