Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
MENAS PDF Spausdinti El. paštas
Lietuvių Tremtinių Opera

Lietuvių menininkų rūpesčiu tremtyje (Detmolde) buvo suorganizuota Lietuvių Tremtinių Opera, kuri yra svarus įnašas į lietuvių kultūrinį gyvenimą. Į operą sutelktos — nors dar ne visos — pačios gerosios mūsų teatralinės pajėgos. Pirmieji pastatymai praėjo su dideliu pasisekimu ir į tremtinių buitį įnešė daug gaivumo. Operos kūrybiniu darbu žavisi net svetimtaučiai.

Valstybinė lietuviškoji opera įsteigta 1920 m. Vienintelė tos operos dalyvė tremtyje yra p. Vencevičaitė - Kutkuvienė. Ji dalyvavo ir Tremtinių Operos atidaryme.

Pirmoji lietuviškoji opera buvo iš tikro pastatyta dar anksčiaus, būtent — 1906 m. Vilniuje Miko Petrausko opera „Birutė", vaizduojanti Kęstučio susitikimą su Birute. Tuo būdu pernai suėjo 40 metų nuo lietuviškosios operos pasirodymo pasaulyje. Ji buvo statoma panašiomis sąlygomis, kaip kad dabar, tremtyje, „Sevilijos kirpėjas", kurio solistai, būtent, Kardelienė, Vencevičaitė, Baltrušaitis, Kutkus, Nauragis ir V. Puškorius, išskyrus nebent V. Bražėną, yra ją ne kartą dainavę Kaune, Vilniuj, Klaipėdoj ir kt. Dirigavo A. Kučiūnas, chorą paruošė Kutkus, dekoracijos — dail. V. Andriušio. Ypač daug prie jos sukūrimo prisidėjo LMKD valdyba, kurią sudaro Andriušis, J. Blekaitis, J. Kardelis ir A. Kutkus.

Tuo būdu vasario 25 d. lietuvių tautos kultūros istorijon įrašyta trečioji istorinė lietuvių operos data: 1906 m. buvo atidaryta lietuvių tautinė opera, 1920 m. — Lietuvos valstybinė opera ir 1947 m. — Lietuvių Tremtinių Opera. Atidarymo proga opera gavo daug nuoširdžiausių sveikinimų ir dovanų.
Reprezentacinė baltų paroda ir koncertai

Anglų zonos G.G.G. centre buvo suruošta reprezentacinė baltų paroda ir du koncertai. Kompaktiška baltų stovykla buvo parodyta Blomberge. Parodoje buvo išstatyti visų trijų tautų eksponatai: meno kūriniai, dailės darbai, gausūs plakatai. Lietuvės išsiskyrė moterų dailės darbuose. Koncertų programoje lietuvius atstovavo sol. A. Kalvaitytė ir šokių grupė, vadovaujama Br. Šilingienės. Parodą ir koncertus aplankė apie 200 žymesnių anglų pareigūnų, tarp jų keli generolai su vietinės zonos direktorium gen. Fenthann.

Hanau Atžalyno metinės

Hanau lietuvių stovykloj susidarė vaidintojų trupė, kuri pastatė Binkio „Atžalyną", Gustaičio „Sekminių vakarą", F r. Schillerio   —   Carlo Gozzi „Turandot" ir galiausiai ėmėsi St. Santvaro „Žvejų". Atžalynui daug padėjo Liet. Valst. Teatro dramos aktoriai V. Valiukas, A. Škėma, St. Pilka, be to, p. Kesiūnas. Metinės sukakties proga suruošė meno savaitę.

Tvirbuto dramos studija

Pernai Wiesbadene susikūrė Ip.Tvirbuto režisuojama dramos studija, kuri savo darbą tęsia Kaselyje. Pradžiai buvo parinktos P. Vaičiūno „Tuščios pastangos" Vėliau numatyta pastatyti M. Rostando „Žmogus, kurį užmušiau".

Jaunieji dainininkai Tiubingene

Tiubingene gražų dainų koncertą suruošė jaunieji daininkai Romanas ir Margarita Joneliūkščiai. Joneliūkštienė yra kilimo vienietė, kur pasižymėjo ne tik kaip dainininkė, bet ir kaip tarptautinio masto dailiojo čiuožimo meisterė. Jos lietuviškai su gryniausia tarsena sudainuotos dainos sukėlė malonų nustebimą.

Lietuvės trupė centrinėje Amerikoje.

Lietuvė dainininkė Genė Paulauskaitė su savo trio ir su Libertad Lamarque apskridusi Centrinės Amerikos teatrus ir dabar dirba viename Meksikos teatre.

Dailininkai pasyvūs Lietuvoje

Komunistų „Tiesa" nusiskundžia, kad Lietuvoje dailininkai, palyginti, laikosi per daug pasyviai. Pasyvumas pastebimas ir kitų sričių kultūrinėj veikloj — jis nėra toks, kokio pageidautų vadovaują sluoksniai.

Tautodailės paroda Dillingene

Vas. 16 d. proga Dillingeno stovykloj buvo atidaryta lietuvių tautodailės paroda, turėjusi apie 600 eksponatų. Lietuviams ir parodos ruošėjams pasakyta daug šiltų žodžių. Už geriausius eksponatus yra paskirtos trigubos premijos: už lėles ir liet.sodybos modelį dipl. arch. Statkevičiūtei, už aliejinį paveikslą „Tremtiniai" dail. A. Rūkštelei ir kt.

Pageidauja stipraus dramos teatro

Pajėgiausi dramos teatro kolektyvai yra Augsburge ir Detmolde, kurie abudu gyvena sunkias dienas. Kultūrininkai ir lietuvių visuomenė pageidauja suburti į draugę visas rinktines lietuvių scenos meno pajėgas ir sudaryti ypač efektyvų kolektyvą, taip pat visais galimais būdais remti dabar veikiančius sambūrius.

Lietuvių Tautinio Ansamblio veikla

Lietuvių Tautinis Ansamblis per nepilnus dvejus metus į savo parengtą repertuarą yra suėmęs per keturis šimtus atskirų pasaulinių ir religinių kūrinių. Ligi kovo mėn., be vykdomų gastrolių, yra davęs 41 religinį koncertą, 86 kartus rodęsis scenoje su koncertine dalimi, 68 kartus su „Joninių vakaru", 37 k. — su „Nemunas Žydi", be to, 16 kartų pasirodė įvairiems žymiems pareigūnams, kaip p. Rooseveltienei, arkiv. Chiarlo ir kt.

Ansamblis yra ne tik suradęs, bet ir išryškinęs savo originalumą, kuris glūdi ne tik repertuaro platume ir aukšto lygmens atlikime, bet ir pateikime žiūrovams patrauklia suidė-jinto montažo forma, kur susiderina ir muz. Stepo Sodeikos muzikinė pusė, ir akt. G. Veličkos vaidybinis apipavidalinimas, ir p. Ličkūnaitės tautiniai šokiai.

Pianisto Kuprevičiaus laimėjimai

Pianistas Andrius Kuprevičius, pasižymėjęs tarptaut. muzikos konkurse Šveicarijoje, kur iškovojo, palyginti, labai garbingą vietą ir muzikos kritikų buvo labai palankiai įvertintas, atsidėjęs ruošiasi naujiems koncertams.

Išraiškos šokio menininkės

D.Nasvytytė, Aldona Valeišaitė, M. Kairiūkštytė ir S t. Grigaliūnaitė yra suruošusios visą eilę koncertų, kurie praėjo, palyginti, su geru pasisekimu. Netrukus teks matyti jų ir daugiau pasirodymų.

Baletininkė Aldona Šlepetytė,

buvusi Graco miesto operos pri-mabalerina, gavo Paryžiaus operos kvietimą ir, baigusi Tiubingeno universitete filologines studijas, žada juo pasinaudoti. Drauge su baleti-ninkais J. Adomavičiūte ir A. Liepiniu buvo suruošusi puikiai pasisekusį koncertą Bayroute.

Lietuvių muzika — europeinė

„Schwabische Landeszei-tung", atsiliepdamas apie lietuvių muzikų koncertą Dillingene, parašė šiltą recenziją, pažymėdamas, kad lietuvių muzika yfa visiškai europeinė su visa mūsų laikų problematika.

Augsburgo Dramos Teatras

po pernykščių „V. Kudirkos*' ir „Pirmojo skambučio" šiemet metų pradžioj pasirodė su Sv. Farin „Kaip jums patinka" ir 3v. vaikams pasaka „Melagėliu". Taip pat paruošti 4 nauji veikalai. Jų vieno, Maxwell Anderson „Žmonės kaip ir mes", premjera buvo '.kovo 29 d. Teatro vadovai yra Juozas Palubinskas ir E. Zalinkevičaitė - Petrauskienė.

„Sietyno" veikla

Lietuvių meno kolektyvas „Sietynas" Kircheime paruošė naują repertuarą. Jo programoje dalyvauja Kauno Didž. Teatro baleto solistė Z. Sarolskytė, op. solistas K. Orantas, Insbrucko operos solistas P. Rūtenis, Vilniaus dramos aktorius ir režisierius Škėma, „Sietyno" kvartetas, vyrų ir mišrūs chorai ir Kauno Didž. Teatro koncertmeisteris S t. Kalvaitis. Kolektyvo vadovas — A. Kačanauskas.

Lietuviškos dainos konkursas

Liet. Vargoninkų Sąjunga Čikagoje paskelbė konkursą parašyti lietuviškai dainai arba giesmei chorui. Terminas — 1947 m. rug-piūčio ld. Premijos: 125 dol., 50 ir 25 dol. Premijas parengė didelis lietuviškosios dainos kėlėjas amerikietis J. Balčiūnas.

Rūtenio koncertai

Jaunas lietuvis solistas Paulius Rūtenis, dirbęs Insbrucko operoj, suruošė viešą arijų ir dainų rečitalį, kurį gražiai įvertino ir vokiečių spauda. Jis yra dainavęs taip pat per Stuttgarto radiją ir dabar su koncertais lanko įvairias lietuvių kolonijas.

Augsburgiečiai menininkai

Schweinfurte suruošė pasisekusį koncertą. Programoje dalyvavo solistai Krištolaitytė, Šeštakauskienė, S t. Baranauskas, A. Paukštys ir klarnetistas Ambrozaitis. Akomponavo dirig. J. Kačinskas. Publika klausėsi daug dalykų net kvapą sulaikiusi.

Dailininkai vyksta į Ameriką

Seniau į Ameriką yra nuvykęs dail. Kiaulėnas, o paskutiniu laiku nuplaukė dar skulptorius V. Košuba ir tapytojas P. Puzinas. Visi tikisi galėsią įsikurti savo profesijoj.

Lietuvės baleto studija Montevideo

Biržų apskrityje gimusi lietuvaitė buv. Uragvajaus Valstybės Teatro prima balerina Paulina Jarmalavičiūtė suruošė Montevideo teatre savo studijos mokinių koncertą, apie kurį nepaprastai palankiai ir plačiai atsiliepė visa Uragvajaus spauda. Jos studijoj mokosi apie 100 žymiausių Montevideo šeimų mokinių ir pora lietuvaičių. Apie jokį politiką nebuvo taip palankiai parašyta, Maip apie ją.
Buenos Aires Colon teatro balete šoka lietuvė Regina Čečkevičiūtė.

Dail. Arbitblatas pasižymėjo Paryžiuje

Paryžiaus visuomenėje yra įsigijęs didelio menininko vardą dail. Arbitblatas. Nors nuo 14 metų gyvenęs Paryžiuje, vis dėlto, kritikų vertinimu, iš Lietuvos atsinešęs gilų, paslaptingą liūdesį, kuris ypač patinka prancūzams. Paskutinėj parodoj Paryžiuj išstatė didelį Paryžiaus-vaizdų ciklą, su kuriais pasirodys ir Amerikoj. ,

Lietuviškas rūpintojėlis Amerikoj

Amerikoje, Elizabetho lietuvių parapijos šventoriuje, pastatytas lietuviškas meniškas kryžius, kuris traukia taip pat daugelio amerikiečių dėmesį. Apie jį parašė didžiulis New Jorko dienraštis „The New York Times" ir kt. spaudos organai, pažymėdami, kad šis stilingas kryžius yra kopija, kurių taip apstu visoj rusų komunistų pavergtoj Lietuvoj.

Pianistė Rajauskaitė Amerikon.

Pianistė Julija Rajauskaitė, davusi tremty visą eilę koncertų, yra pakeliui į Ameriką. Ten jau yra nuvykę du latvių operos solistai: dainavęs Kaune M. Vėtra ir baritonas Viktors Stots. Į Ameriką ruošiasi vykti ir V. Jonuskaitė.
Buvęs Vilniaus operos solistas Indra ir kai kurie baleto dalyviai ištremti už Uralo.

Smuikininkas Vasyliūnas,

suruošęs puikų koncertą Dillingene ir visoj eilėj kitų vietų, kur apie juos šiltai atsiliepė net vokiečių spauda, žada lankyti su koncertais lietuvių kolonijas.

Susijungs darnios teatrai

Hanau liet. Tremtinių Teatras pastatė St. Santvaro „Žvejus", statytus Kauno Dramos Teatre, vieną iš geriausių autoriaus scenos veikalų. Per pirmąjį jų pastatymą Hanau scenoje dalyvavo ir pats veikalo autorius.

Augsburgo Liet. Prof. Dramos Teatras pasirodė su naujai pastatyta Maxwellio Andersono 3 veiksmų komedija „Žmonės kaip ir mes", režisuota sukaktuvininkės E. Zalinkevičaitės.

Tikimasi, kad vis dėlto pavyks į Augsburgą suburti pačias rinktines lietuvių scenos meno pajėgas. Iš Det-moldo, Kaselio ir kitur. Tada tikrai atsivertų naujos darbo perspektyvos, būtų išvengta krizės ir būtų galima su rinktinėmis pajėgomis duoti visą eilę savosios ir svetimosios literatūros klasikų.

Lietuvis laimėjo plakatų konkursą
 
Dail. L. Vilimas tarptautinės DP dailės parodos Niurnberge plakatų konkurse laimėjo pirmąją premiją. Spaudai turi paruošęs reprodukcijų knygą.
Meno parodos

Niurnberge balandžio 12 d. atidaryta lietuvių, latvių, estų ir ukrainiečių dailininkų meno paroda kitataučiams. Dalyvavo išie lietuviai grafikai: Augius, Petravičius, Valius, Ratas ir tapytojai — Vilimas, Janusas ir Kaufmanas.
Gottingene spalio pabaigoj bus atidaryta lietuvių dailininkų darbų paroda, kurioje dalyvaus dar be Niurnberge dalyvaujančių, dailininkų Vizgirda ir Valeška.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai