Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 gruodis


Poezijos baruose Lietuvoje pasižvalgius PDF Spausdinti El. paštas
Parašė B. Ciplijauskaitė   
1978 m. pasirodžiusiame kritikos straipsnių rinkinyje Eilėraščio keliais Valentinas Sventickas aptaria paskutiniųjų metų lyriką, nurodydamas naujas pakraipas ir klausdamas, iki ko jos prives. Jo pažiūra į meną yra tradicinė - sovietinė: "Dėsninga, kad gyvenimo grožio motyvai su įstabia kovingo humanizmo jėga suskamba būtent mūsų, tarybinėje, literatūroje. Jie atspindi socialistinės visuomenės optimistinę dvasią, nematomom gijom siejasi su taikaus sambūvio politiniu klimatu, pagaliau tampa natūraliu atsvarų konfliktiškiems nusiteikimams . . ." (p. 25). Sventicko analizė įžvalgij parinkti pavyzdžiai gerai iliustruoja tenykštę kūrybą. Jis įžvelgia liaują kryptį tame, kad poezija vis labiau inty-mėja, kad ankstesnes karo, pergalės, bendro darbo temas vis labiau išstumia gerumo motyvas, širdies reiklumo akcentavimas. Tačiau visiško subjektyvumo atrodo nelinkęs pripažinti — gal dėl to ir išraiškos priemonėms skiria mažiau dėmesio negu turiniui: "Gėrio trauka — ryškus socialistinio realizmo literatūros bruožas.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIŲ JAUNIMO KONGRESAS EUROPOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Saulaitis   

Atstovaujamų kraštų skaičius padidėjo nuo 10 iki 13, kai po ketverių metų jaunimo atstovai ir svečiai susirinko į ketvirtąjį Pasaulio lietuvių jaunimo kongresą š.m. liepos 11-18 Anglijoje ir liepos 19-29 Vakarų Vokietijoje, nubalsuodami penktąjį PLJK kviesti Šiaurės Amerikoje 1983 m. Kongresą rengė 1972 m. įsteigta Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga su pirm. Gabija Juozapavičiūte (Kanada) ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenė. Ji rūpinosi finansais ir globojo kongresą. Pačiam PLJK komitetui vadovavo Andrius Šmitas (V. Vokietija) su komiteto narių talka iš Anglijos ir Prancūzijos.
Skaityti daugiau...
 
PEN KLUBO 44-ASIS KONGRESAS BRAZILIJOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė St. Goštautas   
Metinis PEN klubo kongresas šiais metais įvyko Rio de Janeiro mieste liepos 15-21. Kaip ir dažnas tarptautinis sambūris, jis neapsiėjo be ginčų ir politinės įtampos. Rytų blokas (Bulgarija, Vengrija, R. Vokietija ir kiti satelitai) atstovaudamas Sovietų Sąjungos interesams, kuri nepriklauso šiai organizacijai, vis stengiasi neutralizuoti rašytojų įtaką laisvajame pasaulyje, bet iki šiol neįstengė jos paveikti. Šis PEN kongresas šiuo atžvilgiu nebuvo skirtingas nuo praėjusiųjų ir neapsiėjo be kontroversinių diskusijų.

Kongrese buvo išrinktas naujas prezidentas — švedų rašytojas, poetas ir žurnalistas Per Wastberg, vienas iš "Amnesty International" steigėjų ir žymus Afrikos literatūros žinovas. Be abejo, vienas iš st kibiausių jo tikslų bus įtraukti Afrikos bei trečiojo pasaulio rašytojus į tarptautinį PEN klubą. Kiek tai paveiks pasaulio rašytojų sambūrį, sunku iš anksto numatyti, bet bus daugiau trinties, kaip tai jau matome Jungtinėse Tautose ir UNESCO organizacijoje.
Skaityti daugiau...
 
NETIESIOGIAI ĮRODOMAS IŠEIVIJOS REIKŠMINGUMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė T. Audrius   
Literatūros ir Meno 7-10 numeriuose išspausdintas Jono Aničo straipsnis apie išeivijos kultūrinį-politinį gyvenimą. Straipsnio tonas griežtai poleminis, jo tikslas — demaskuoti išeivijos tariamus kultūrinius laimėjimus. Aničas tvirtina, kad išeivijos kultūrinį gyvenimą dominuoja konservatyvieji sluoksniai, kurių pagrindinis tikslas yra visą veiklą įjungti į tariamuosius vadavimo darbus. Rimtesniam į politinę veiklą neįsijungusiam kūrėjui nėra atitinkamų darbo aplinkybių, o jų darbams nesuteikiama net minimali-nės paramos. Aničas toliau teigia, kad išeivijos kultūrinės institucijos, kaip Lietuvių fondas, Lituanistikos institutas, Lietuvių katalikų mokslo akademija, neprilygsta tarybinio mokslo židiniams. Be to, patys išeiviai, blaiviau įvertinę padėtį, pripažįsta, kad išeivijos kultūrinis gyvenimas blėsta, kad jos pasiekimai riboti. Aničo teigimuose yra šiek tiek tiesos, tačiau labai nedaug, o jo pagrindinės prielaidos pateiktos visai tendencingai.
Skaityti daugiau...
 
PEOPLE'S TEMPLE TRAGEDIJOS METINĖS PDF Spausdinti El. paštas
Šiemet lapkričio mėnesį JAV spauda trumpai paminėjo ano baisaus įvykio metines, kai Guayanoje, religinio fanatiko Jonės sukurstyti, nusižudė daugiau kaip 900 žmonių. Anksčiau apie šį nelaimingą įvykį buvo itin daug rašyta. Ypač įdomus yra Yale universiteto molekulinės biofizikos ir biochemijos profesoriaus J. Morowitz pasisakymas, kuriame jis siūlė į mokyklas įvesti pažinimo teorijos kursą, kad ateityje būtų galima išvengti panašių nelaimių. Jam atsakė John E. Smith, to paties Yale universiteto filosofijos profesorius, atkreipdamas jo dėmesį į dvasinę šios tragedijos pusę. Jų abiejų pasisakymai atspausdinti New York Time 1978. XII.3 laidoje. 432-434 psl. Čia mes pateikiame prof. John E. Smith teksto vertimą:

Sutinku su profesoriumi Morovvitz, jog People's Temple tragedija Guy-anoje paryškina tai, kad vienoks ar kitoks racionalumo saikas reikalingas pagrindinių žmogaus įsitikinimų atžvilgiu. Tačiau iškilusi problema yra žymiai keblesnė, negu jis, berods, norėtų tikėti ir anaiptol nebus išspręsta dėstant logiką, epitemologiją ir mokslo filosofiją. Iš tiesų, problema iš dalies sukurta vyraujančios filosofinės pažiūros tų, kurie paskutiniais dešimtmečiais kaip tik šiuos kursus dėsto. Kas "racionalu" ir "prasminga", jų taip siaurai apibrėž-žiama, jog religiniai, etiniai bei metafiziniai įsitikinimai paliekami už proto ribų ir išmetami ant beprasmybių bei emocialumo atmatų krūvos, kur kritiškas vertinimas neįmanomas.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai