Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 sausis
1948 m. 10 sausis

KATALIKIŠKOJI AKCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTANAS MACEINA   
(JOS ATGAIVINIMO TREMTYJE PROGA)


ĮVADAS


Prieš dvidešimt trejus metus popiežius Pijus XI, apibūdindamas ano meto blogybes, enciklikoje „Ubi arcano Dei" (1922 m. gruodžio 23 d.) rašė: „Vietoje pasitikėjimo ir tikrumo viešpatauja per didelis susirūpinimas ir jautri baimė; vietoje noro veikti bei dirbti — neveiklumas ir dykinėjimas; vietoje ramios, taiką statančios tvarkos — sąmyšis ir visuotinis nesusivokimas. Todėl visuomeninio veikimo uždaviniai stovi neatlikti; prekyba tarp tautų nutrūkusi; mokslinės bei meninės pastangos paralyžiuotos. Blogiausia, kad visur stinga krikščionies verto būdo gyventi, stinga tokiu mastu, jog visuomenė ne tik nedaro jokios pažangos, kaip žmonės dažnai mėgsta girtis, bet atrodo, yra linkusi sukti atgal į barbarišką sužvėrėjimą".

Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė PAULIUS JURKUS   


NYKŠTUKAS

 

Vidurnakty rašau eiles,

Gurkšnodams vyno taureles;

Karalių narsų praeities

Vedu heroiškai ligi mirties.




Jam leidžiu jot, iškėlus jietį,

Kur saracėnai susispietę:

Už šventą žemę ir tikybą

Kovoj kaip saulė jis ten žiba.


Skaityti daugiau...
 
IGNAS SKRUPSKELIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. B.   

Yra žmonių, apie kuriuos nuotykių ir anekdotų nepapasakosi. Ne dėl to, kad jų gyvenimas nebūtų dėmesio vertas, bet kad prie jų charakterio anekdotai nelimpą. Jų charakteris toks lygus, apvaldytas. Jie mėgsta sistemingai gyvenimą organizuoti — pakopa po pakopos į gyvenimo kalną. Nuotykiai, avantiūros jiem svetimi. Jų galvojimas ir veikimas tiesus kietas – ką sugalvoję nesilenkia į šalį ir nesiduoda išmušami; atkakliai ir kietai savo idėjas vykdo, vis pirmyn verždamiesi, nors ir lėtu žingsniu, be entuziazmo, bet ir be rezignacijos.


Tos rūšies, žmogus, atrodo, buvo Ignas Skrupskelis. Toks jis, kaip ir jo tėvas, kuris pradėjo savo turtą nuo Melgužės dvaro piemenuko botago, paskui buvo dvaro bernas, dvaro žemės sklypo nuomininkas, ūkelio nuomininkas prie pat Kriukų miestelio Kazylų kaime, kol pagaliau ūkelio nuomininkas virto jo savininku, jį išsipirkęs jau nepriklausomoje Lietuvoje ir tik pora metų prieš okupaciją susistatęs trobeles kaip reikiant.

Skaityti daugiau...
 
VARPAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ALOYZAS BARONAS   
Jis ilgai nežinojo, kad yra pasauly nuostabių dalykų, kurie yra ne knygose išskaitomi, bet gyvenime išgyvenami, kurie yra ne aprašyti rinktiniais sakiniais, išpuoštais gražiais žodžiais, bet yra dalykai, pačiam gyvenime prieinami ir gyvenami ir, jei kas juos surašytų į popierį, jais netikėtų niekas, kaip netiki pasakomis. Taip, yra gyvenime daugiau, negu jis knygose per daugelį metų išskaitė ir paskui labai vėlai pajuto, kad ką jis išskaitė ir kuo daugelį metų gėrėjosi, yra niekai prieš tai, kas yra gyvenama. Viskas, kaip sunkus nujautimas, nusėdo į jo širdį, kai jis pamatė, kad tiek daug dienų prasėdėta veltui, įgyventa kažkuo nerealiu ir nesuprantamu, o pro šalį ėjo dienos lengvos ir grakščios, nešdamos didelį glėbį džiaugsmo, kaip išsiplėtojusio pavasario, kaip rugių laukais varpų viršūnėmis graudžiai bešlamančio vasaros vėjo. Jis sėdėjo norėdamas sužinoti daugelį šimtus metų aiškintų dalykų, pro kuriuos praėjo kartos, spręsdamos ir neišspręsdamos, pagilindamos ir nepagilindamos ir, pagaliau, viską palikdamos kitiems. Jis tik vėlai, kone per vėlai suprato, kad geriau gyventi, negu skaityti ką kiti paliko, nesulaukiant įeinančio į kurčias vienumos dienas sodraus kaip vasaros šaltinis pasigėrėjimo pačiu gyvenimu, kuris laužėsi ir baladojosi į jo vienumą, daugelį dienų suneramindamas širdį. Ir jis nesuprato, ko nerami, kaip ruduo ir virpanti, kaip beržų išsigandusios skaros, būdavo jo širdis. Ėjo laimė ir dienos pro šalį belsdamos į jo širdį, kaip pavasario žiedai į langus, nepabudindami jaunystės troškulio veikti, neužmušdami lėto, kaip žiemos žingsniai, noro žinoti. Ir jis nežino, jei daugelį dienų būtų kitaip gyvenęs, ar irgi nebūtų laimė praėjusi pro šalį, nes sunku žinoti, kada ji ateina lyg šienapjūtės dalgio plakimo aidas į tavo širdį ir tik vėliau, atsigręžęs atgal į nuėjusių dienų vieškelį, randi jos pėdas. Taip, bet jis žiūrėjo atgal ir nerado pėdų. Ne, jis nematė nė vienos dienos, kada jis būtų laimingas buvęs ir niekada, kaip mažo upelio šniokštimo garso iš anų praėjusių vaikystės vasarų, negirdėjo jos praeinančios žingsnių. Jis, kaip traukiny ilgą kelionę važiavo miegodamas ir, kai pabudo, visos reikalingos stotys buvo pravažiuotos. Taip jam atrodė, nes jis tikrai nežinojo ir niekas žemėje tikrai negalėtų pasakyti ar taip buvo, kad jis viską pravažiavo ir išlipo pirmoj pasitaikiusioj stoty, kad susigrąžintų visą, kas buvo palikta kitose vietose, kurių jis nematė ir kurių jis tik dalį begalėjo matyti. Ir visą savo gyvenimo bereikalingumą pamatė jis tada, kai vieną kartą sutiko žmogų, kuris nekreipė į jo išmintį ir supratimą dėmesio ir lengvais žingsniais išdidžiai praėjo pro šalį.

Skaityti daugiau...
 
GAMTOS MOKSLŲ ŽVILGSNIS Į PASAULĮ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Br. STOČKUS   

Vienas iš didžiausių moderniojo gamtos mokslo tyrinėjimų buvo atomo mokslas. Atominiai tyrinėjimai per paskutinius 3-4 dešimtmečius ligi dabar užima fizikoj centrinę vietą. Graikų Lenkippo ir Demokrito dėstytos mintys apie atominę medžiagos sudėtį nors ir stebina nujautimu apie tikrąją medžiagos sudėtį, tačiau tarp jų ir moderninės atomo teorijos, tarp jų vaizduotosios atomo kaip apvalių kietų medžiagos dalelių ir Niels Bohro bei Rutherfordo atomo modelio, kuris su mažais pataisymais galioja ir šiandien, yra labai maža kas bendro. Moderninė atomistika gavo pradinį impulsą kartu su modernine chemija, gamtos tyrimuose įvedus tikslaus svėrimo ir eksperimentinius metodus. Lemiamą reikšmę turėjo konstatavimas, kad medžiagos jungiasi pagal tam tikras pastovias sveikų skaičių proporcijas. Bet šių dienų atomistika savo didžiųjų laimėjimų pasiekė ir kaip mokslas susiformavo, pradedant šio amžiaus pirmu dešimtmečiu. Iki to laiko mokslas apie atomą buvo tik viena iš hipotezių, šiandien jis jau yra tvirčiausiai pagrįsta teorija. Tačiau tai nereiškia, kad ta teorija yra atbaigta: nekalbant apie plačiausias galimybes pasiekti naujų šioj srity atradimų, surinkti labai daug naujos tyrinėjimų medžiagos, pati teorija bei pats atominės struktūros supratimas kartu su atomo modeliu gali dar žymiai pasikeisti, ypač kad šiandieniniam atomo supratime dar yra kai kurių neaiškumų bei prieštaravimų.

 

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai