Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris


ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Juozas Vaišnora: THE FORTY YEARS OF DARKNESS. Anglų kalbon išvertė Joseph Boley. Išleido prel. Juozas Karalius, atspaude pranciškonų spaustuvė Brooklyne, 1975 m., 58 psl.

DAINAVA 1955 - 1975. Išleido ALRK Jaunimo Dainavos stovykla 20 metų gyvavimo proga. Red. Vacys Rociūnas, atspaude pranciškonų spaustuvė Brooklyne
1975 m. Brošiūrinis leidinys, vaizduojąs Dainavos stovyklos veiklą 20 m. bėgyje. Gausiai iliustruotas nuotraukomis, 48 psl.

Į LAISVĘ, nr. 65 (102), 1975. Šį numerį redagavo Alė Rūta-Arbienė, Bernardas Brazdžionis ir Juozas Kojelis. Visas numeris skirtas prof. Juozui Brazaičiui. Apie jį įvairiais atžvilgiais rašo: dr. K. Ambrozaitis, St. Barzdukas, Vyt. Dambrava, Ad. Darnusis, K. Grigaitytė, Č. Grincevičius, V. Kazlauskas, VI. Kulbokas, M. Naujokaitis, V. Prižgintas, St Raštikis, S. Sužiedėlis, K. Škirpa, R. Šom-kaitė, L. Valiukas. Leidinyje sutelkta labai daug vertingos medžiagos apie šį žymų rašytoją, visuomenininką ir politiką. Apžvalgų skyriuje liečiami ir bendrieji išeivijos bei tautos reikalai. 176 psl., kaina 5 dol. Atspaude pranciškonų spaustuvė Brooklyne. Leidinys pilnas įdomių nuotraukų iš prof. Juozo Brazaičio gyvenimo veiklos.
Skaityti daugiau...
 
TARNAUJANTIS MENAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė PRANAS LAPĖ   
Tarybinis menas turi tarnauti komunizmo tikslams. Petras Griškevičius, Lietuvos KP CK pirmasis sekretorius (Literatūra ir menas, 1974. IV.27)

1974 spalio 15 d. Frankfurt am Main buvo atidaryta paroda, pavadinta "Menas Trečiajame Reiche: opresijos dokumentai". Rengėjai — Vakarų Vokietijos neomarksistų intelektualų grupė. Tikslas — įrodyti "ryšį tarp kapitalizmo ir fašizmo", kaip "neatskiriamai menas buvo susietas su Hitlerio Vokietijos politika ir ekonomija".

Meno istorikė ir kritikė Manuela Hoelterhoff iš šios parodos daro tokias išvadas: ("Artforum", 1975 gruodžio nr.):
Parodos rengėjai pasielgė hipokritiškai, neiškeldami viešumon tomis pačiomis ligomis sergančio, iš centro valdomo, meno komunistų kraštuose, specialiai Rytų Vokietijoje ir Sovietų Sąjungoje. Negi simpatijos kairei reikalauja tylaus pripažinimo beverčiam menui, kurį gamina socialistinio realizmo dailininkai?
Skaityti daugiau...
 
TAUTA IR NACIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTANAS KLIMAS   
1954 metais Vilniuje išleistame Dabartinės lietuvių kalbos žodyne skaitome:
tauta (4) 1. istoriškai susiformavusi žmonių visuomenė (giminė, gentis, tautybė, nacija), turinti visą eilę daugiau ar mažiau išryškėjusių ypatybių (pvz. kalbos, psichinės sudėties ir kt. bendrumas): Baltų ir slavų kalbų artimumas yra lietuvių genčių, lietuvių —os ilgų amžių bendro su slavais ekonominio, kultūrinio ir politinio vystymosi rezultatas. Džiaugsmo ir laimės kupina, vieningoje tarybinių —ų šeimoje Spalio demonstracijoje žengia lietuvių t. 2. nacija.1

nacija (1) "istoriškai susiformavęs patvarus žmonių bendrumas, atsiradęs kalbos, teritorijos, ekonominio gyvenimo ir psichinės struktūros, pasireiškiančios kultūros bendrumu, bendrumo bazėje" (Stalinas): Auga, stiprėja ir vystosi nauja, socialistinė lietuvių n.2

To paties žodyno antrajame papildytame leidime, pasirodžiusiame 1972 metais, štai kaip rašoma apie tuos pačius žodžius:
tauta (4) istoriškai susiformavusi žmonių bendruomenė, turinti bendrą kilmę, bendrą kalbą, istoriją, papročius: lietuvių t. Baltų tautos, -ų kraustymosi laikotarpis. Maža —>elė.3

nacija (1) istorinė žmonių bendrija, susidariusi jų kalbos, teritorijos, ekonominio gyvenimo, kultūros ir kai kurių charakterio ypatybių bendrumo pagrindu; tauta.4
Skaityti daugiau...
 
MĖGINIMAS NUVERTINTI V. MYKOLAIČIO-PUTINO KŪRYBĄ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. JONAS GRINIUS   
Pirmiausia, kas yra tas arba tie, kurie mėgina nuvertinti vieno žymiausių lietuvių rašytojų darbus? — Trumpai atsakant, visa atsakomybė už kalbamą mėginimą turėtų atitekti Jonui Lankučiui, kuris yra paskelbęs bent trijų redakcijų knygą vardu "Vinco Mykolaičio - Putino kūryba". Taigi ir dera pirmiau susipažinti su paminėtos monografijos autoriumi.

Jonas Lankutis yra Mokslų Akademijos Lietuvių kalbos ir literatūros instituto vienas darbuotojų, kuriam šiemet sukako penkiasdešimt metų (gimęs 1925.II.8). Jis yra paskelbęs kelias knygas lietuvių literatūros klausimais, bendradarbiavęs leidžiant Vilniuje akademinę "Lietuvių literatūros istoriją", bet gal daugiausia domėjęsis lietuvių dramos rašytojais. Paskiausia šio sukaktuvininko knyga, išėjusi 1974 m. pačioje pabaigoje, vadinasi "Lietuvių dramaturgijos raida".

Tai, atrodo, bus brandžiausias J. Lankučio veikalas. Nors jame šis kritikas nėra visai išsivadavęs iš bendrosios neapykantos prietaro nieko nerašyti apie lietuvių tremtinių veiklą Vakaruose, bet vis dėlto savo knyga apie "Lietuvių dramaturgijos raidą" jis yra atlikęs didžiulį darbą. Tam suprasti užteks paminėti, kad šitai knygai parašyti J. Lankutis yra perskaitęs ar peržiūrėjęs apie septynis šimtus lietuvių pjesių — įvairių dramų, tragedijų, misterijų, komedijų bei farsų kūrinių, jau nekalbant apie daugybę straipsnių bei studijų, kurie liečia šias pjeses, ir kitokią pagalbinę literatūrą apie dramos meną. Todėl, atrodo, visai pelnytai už "Lietuvių dramaturgijos raidą" yra suteiktas Jonui Lankučiui šį pavasarį literatūros daktaro titulas.
Skaityti daugiau...
 
ATLANTIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė NELĖ MAZALAITĖ-GABIENĖ   

Ištrauka iš knygos

MĮSLĖ

Kodėl pupa savo ankštyje yra lepūnėlė? Kodėl žirniai guli susiglaudę, kaip septyni ožkučiai, laukdami mamos? Ir pupa teturi nedaug vaikų — keturi, penki, ir kiekviena pupa miega savo lizdelyje, ir tas išklotas aksomu, ir pupa guli, lyg brangakmenis, kodėl?
Kodėl, išvirta, ji leidžia nulupti savo kailį, labai lengvai išsineria, kaip iš pernykščių kailinių?
Ne, aš nemačiau jos šiandien, aš pirkau visą būrį kitų daržovių, aš nemėginau jos kitokios, kaip tiktai žydinčios, ir patinka jų sudžiūvusius stabarus purtyti, ir gliaudyti ankštis, kai pupos krenta tarsi kauliniai pinigai. Bet štai einu sau su krepšiu ir atsimenu pupas — kodėl?
Kodėl agurkas turi ūsus, ir labai užraitytus, kokia jam nauda — ir kodėl ūsuota yra katė — dama, ir neatrodo juokinga?
Ir kodėl morka auga nosimi į žemę, o agurkas eina laukais, ir svogūnas gyvena pusiau įaugęs žemėje, pusiau viršuj, o bulvė visa viduje?
Kodėl ožka turi ragus, kaip ir ožys, o dar labiau kodėl ji, moteriškė, turi ir barzdą? Ji atrodo, kaip pasityčiojimas.
Aš girdžiu juoką, ir jis yra mano, štai kodėl žmonės atsisuka ir galvoja: — Eina viena ir juokiasi, kodėl?
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai