Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsėjis


Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė KOTRYNA GRIGAITYTĖ   
MALDA Į MŪZĄ

Gana tylos.
Apsupk mane žodžių šiluma.
Ne tam gimiau ant saulėtų
žemės-pečių,
kad sušalčiau be laiko.
Driekiasi per mėlyną dangų
baltos paukščių pėdos —
atspindys mano šerkšno kelio.
Vėjo rodyklė krypsta į šiaurę . . .
aš atsigręžiu prieš vėją.
Apsupk mane žodžių šiluma,
žodžių,
kurie dar neišsakyti.
Skaityti daugiau...
 
PONIA G L E D H I L L PDF Spausdinti El. paštas
Parašė R. Spalis   
R. Spalis — Romualdas Giedraitis,
aktyvus ir produktingas rašytojas, neseniai įžengęs į garbingą jubiliato amžių. Gimė jis 1915 spalio 31. Baigė Kauno Aušros gimnaziją; literatūrą studijavo Kauno ir Vilniaus universitetuose. Lietuvoj ir Vokietijoj užsiėmė mokytojavimu gimnazijose. Prasidėjus tremtinių emigracijai, apsigyveno Anglijoj. Beletristiką skelbia periodinėj spaudoj nuo 1939. Parašė ir išleido daug šios srities knygų: apysakų, romanų, novelių. Minėtina "Trylika nelaimių", "Didžiosios atgailos", "Gatvės berniuko nuotykiai", "Ant ribos", "Alma mater", "Rezistencija", "Angelai ir nuodėmės", "Tarp dangaus ir žemės" (feljetonai), "Mergaitė iš geto". Savo raštuose sugeba intriguojančiai vesti vyksmą, mėgsta vaizduoti studentų, miestiečių ir inteligentų gyvenimą. Priklauso Lietuvių rašytojų draugijai.


— Prašom sėstis, ponia Gledhill, — šypsodamasis katalikų kunigas nurodė moteriai vietą ir pats atsisėdo ne priešais už didelio stalo, bet iš šono, lyg norėdamas pabrėžti, kad oficialumas jai netaikomas, kad, būdami seni pažįstami, dažnai kartu dirbą labdaringą darbą, išugdė vienas kitam šiltesnį, draugiškesnį ryšį.

Vyresnio amžiaus, su gerokai sidabru perpintais plaukais, skoningai apsirengusi moteris neskubėdama nusileido į minkštasuolį ir pasisuko į vyrą.

— Tėve, jūs mane, mano dukras, žentus, gimines pažįstat jau visą eilę metų.
— Taip, ponia Gledhill. Ne tik pažįstu, bet ir gerbiu.
— Lig šiol niekad nesikreipiau į jus, tėve, prašydama patarimo, bet šį kartą, mano manymu, jūs vienintelis žmogus, galįs man padėti.
— Klausau, ponia Gledhill. Man būtų didelis malonumas kokiu nors būdu padėkoti už tą visą darbą, kurį atliekat mano parapijoje.
Skaityti daugiau...
 
DU ŽVILGSNIAI Į ŠIŲ METŲ LIETUVIŲ OPERAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VLADAS JAKUBĖNAS   

Detalė iš Juliaus Gaidelio operos "Gintaro šaly". Prieky dainuoja Lakštutė — Margarita Momkienė, jos dešinėje stovi Visvaldas — Stefan Wicik, antrame plane matyti Pranašas — Jonas Vaznelis ir Vakarė — Roma Mastienė. Aplink juos Gintaro šalies gyventojai — Operos choras.

TRYS ORIGINALIOS OPEROS
Idėja sudaryti operos spektaklį iš trijų vien-veiksmių savosios kūrybos operų yra kilusi iš dirigento Vytauto Marijošiaus dar prieš keletą metų. Pirmykštis planas buvęs kiek platesnis — užsakyti keturias operas, kompozitoriui nesuspėjus kūrinio užbaigti, vieną operą palikti sekančiam sezonui. Tikrovė pasirodė kiek kitokia. Kompozitorių turime ribotą skaičių, ir jų ne visi turi laiko, sugebėjimų ar noro sutartu laiku atlikti nemažą darbą, kaip sukūrimas ir orkestravimas kad ir vienveiksmės operos. V. Marijošiaus projektas, patvirtintas Liet. Bendruomenės, sutikusios paskirti po tūkstantį dolerių premiją, buvo sąmoningai suvaržytas tam tikrais terminais: kada turi būti pristatytas, nors ir kiek eskizinis, operos klavyras ir kada privalo būti užbaigtas ne tik kūrybinio, bet ir daug grynai mechaninio darbo reikalaujantis orkestravimas. Šias sąlygas ištesėjo du kompozitoriai — darbštumu ir produktyvumu pasižymįs Julius Gaidelis, pagal Anatolijaus Kairio libretą "Gintaro šaly", ir dirigentas pro f. Jeronimas Kačinskas, kuriam libretą pateikė Algirdas Landsbergis. Jo "Juodasis laivas" kiek simboliškai vaiduokliniu būdu vaizdavo pagarsėjusią Simo Kudirkos tragediją. Dar viena opera, gabiai ir sėkmingai pradėta, neįvyko dėl neištesėtų terminų, kita — dėl kompozitoriaus pergyventų pakartotinių ir nepavykusių nugaros operacijų. Trečiąją operą, pagal pasklidusias žinias, buvo rašąs nežinomas slapukas. Juo pasirodė pats dirigentas Vytautas Marijošius, kuris, nors iki šiol nebuvo pasirodęs kaip kompozitorius, bet buvo žinomas iš gero kompozitoriško darbo miniatiūrų — solo dainų, aranžementų ir t.t.
Skaityti daugiau...
 
JUODOJO LAIVO PRIESAIKA GINTARO ŽEMEI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ALGIS ŠIMKUS   
Vytauto Marijošiaus opera "Priesaika". Švitrigaila prisiekia ginti Lietuvą. Kardą įsmeigęs, dainuoja Stasys Baras. Už jo matyti deganti žvakė, o gilumoje Vytauto Didžiojo karstas. Kairėje prie laiptų Vytauto našlė Julijona — Danutė Stankaitytė ir karalius senelis Jogaila — Bronius Jančys; dešinėje vysk. Zbignievas — Jonas Vaznelis. Visos dekoracijos — dail. Adolfo Valeškos. Nuotraukos — V. Jasinevičiaus

JUODOJO LAIVO PRIESAIKA GINTARO ŽEMEI ALGIS ŠIMKUS

Kaip šio straipsnio iš trijų paskirų pavadinimų sulipdyta antraštė sudaro gramatiškai tei-syklingą sakinį, taip ir šiemet Chicagos Lietuvių Operos pastatytos trys naujos ir skirtingos vienaveiksmės lietuviškos operos tapo vieningu įnašu į mūsų kultūrinį gyvenimą. Nežiūrint šių operų dramatinių bei muzikinių skirtumų, jas visas jungė viena lietuviška gija — Lietuvos laisvės idėja. Gaidelio/Kairio "Gintaro žemėje" ji išreikšta mitologinės pasakos formoje. Marijošiaus/Sruo-gos/Santvaro "Priesaikoje" tautinės nepriklausomybės geismas pavaizduotas istorinės dramos rėmuose. O Kačinsko/Landsbergio "Juodajame laive" asmeninės laisvės vertingumas iškeltas panaudojant abstraktesnes poetines bei muzikines priemones.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVA SUKILO PRIEŠ 35 METUS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. Pakalnis   
Pasaulio istorija rodo, kad daugelis sukilimų ir revoliucijų, vykdomų laisvės idealų vardu, atneša naujas tironijas, dažnai žymiai nuožmesnes negu tos, prieš kurias buvo keliamas maištas. Klasiškiausias pavyzdys — tai 1917 bolševikų revoliucija Rusijoje, caristinės oehrankos tironiją pakeitusi nepalyginamai piktesniu ir rafinuotesnių melo, dvasinės prievartos ir fizinio teroro režimu, kuris jau tęsiasi beveik 60 metų. Antrame revoliucijų spektro gale užtinkame Amerikos revoliuciją, kuri, anot James Madison, "sukūrė valdžios formą, neturinčią pavyzdžio ant šios žemės paviršiaus". Pilnutinės tiesos ir idealios žmogaus laisvės, kaip idealų, negalima pasiekti šioje varganoje žemėje. Už tai nepaliaujamai turi būti kovojama. Tik Amerikoje kovotojai už tuos idealus yra gerbiami ir įstatymų globojami, Rusijoje — valdžios persekiojami.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai