Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


PRANCIŠKONAI LIETUVOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Kučas   
VICTOR GIDŽIŪNAS, O.F.M.: De Fratribus Minoribus in Lituania usąue ad definitivam introductionem observan-tiae (1245-1517). Pars I. Romae 1950, I-XX 1-98. (Disertacija).

VICTOR GIDŽIŪNAS, O.F.M.: De initiis Fratrum Minorum de Observantia in Lituania (1468-1600). Extractum ex Archivum Franciscanum Historicum (1970) 63, fasc. 1-2, 44-103.

VICTOR GIDŽIŪNAS, O.F.M.: De vita et apostolatu Fratrum Minorum Ob-servantium in Lituania saec. XV et XVI. Tipografia Porziuncola, Assisi 1975. Ex-tractum ex Archivum Franciscanum Historicum 68 (1975) - 69 (1976), 1-134.

Su šiais lotyniškais veikalais, mokslo darbais, Tėvas Gidžiūnas išėjo į tarptautinę areną, iškeldamas Lietuvos ir lietuvių tautos vardą religinėje ir kultūrinėje misijoje, kurią per daugelį šimtmečių puoselėjo ir tebepuoselėja po visą katalikišką pasaulį pasklidęs Pranciškonų Ordinas.

Savo Mažesniųjų Brolių ordiną Pranciškus įsteigė 1209 absoliutaus neturto pagrindu: broliai gyveno išmaldomis ir savo darbu. Kitais metais (1210) jis gavo popiežiaus Inocento III patvirtinimą. Saulėtoje Italijoje jie galėjo prisiglausti bet kur. Visai kitokios sąlygos buvo kitapus Alpių kalnų, kuriuos pranciškonai perkopė gana greitai. Po 40 metų jie jau atsirado Lietuvos karaliaus Mindaugo dvare.
Skaityti daugiau...
 
IŠ MEMUARINIŲ KNYGŲ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Administrator   
Aplamai imant, kasmet beveik lygiomis pasirodo ir beletristinių, ir memuarinių knygų. Abiejose srityse neišvengiamai kiekybė dominuoja kokybę: vertingesnių dalykų mažiau negu, mandagiai sakykime, "kuklių". Tačiau tarp beletristinių ir memuarinių knygų šiuo atžvilgiu yra svarbus skirtumas, neliečiant klausimo, kad ir atsiminimai gali pasiekti meninio lygio, juos įrikiuojančio į grožinę kūrybą. Būtent: nenusisekęs beletristinis veikalas iš tiesų lieka niekalas, teliudijantis, kad jo autorius mažai teturi talento ar visai jo stokoja. Tuo tarpu atsiminimus beveik visais atvejais atperka tai, kad jie turi pažintinės vertės. Visai beverčiai yra tik tokie atsiminimai, kur neturima nieko daugiau atsiminti, kaip savo paties sėkmes ar nesėkmes. Nors ir daugely memuarinių knygų autobiografinės reminiscencijos sudaro balastą, paprastai vis vien pateikiama ir visuomeniškai daugiau ar mačiau reikšminga gyvenimo iškarpa. Todėl nėra ko daug rūpintis, kad ir kai kurie atsiminimai lieka gana ribotos vertės. Greičiau reikia apgailestauti, kad palieka mus be savo atsiminimų daugelis tų, kurie būtų turėję daug ko atsiminti.

Šį kartą turime prieš akis eilę dar neaptartų memuarinių knygų, kurios išėjo pastaraisiais metais. Informacinė apžvalga teatkreipia dėmesį, ar nereikia savo bibliotekos papildyti dar ta ar kita atsiminimų knyga.

1. Sibiro kalinės E. Juciūtės atsiminimai
ELENA JUCIŪTĖ: Pėdos mirties zonoje. Išleido New Yorko šaulių Simo Kudirkos komiteto sudarytas komitetas. Brooklyn, N.Y., 1974. 544 psl., 10 dol.
Tai knyga, kuriai visai nereikėjo reklamos. Pirmas jos leidimas (1500 egzempliorių — mūsų sąlygomis maksimalus tiražas!) buvo netrukus išsemtas, ir leidėjai turėjo parūpinti naujus leidimus. Autorė buvo apdovanota K. Bielinio testamentu palikta 3000 dolerių premija, skirta geriausiai knygai apie sovietų ar nacių terorą Lietuvoj. Pagrįstai knyga sulaukė tokio susidomėjimo skaitytojuose ir buvo pažymėta šia specialia premija.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Algirdas J. Kasulaitis: LITHUANIAN CHRISTIAN DEMOCRACY. Išleido Leono XIII fondas 1976. Viršelio emblema P A. Kulpos. 244 psl., kaina — 4 dol.

BOOKS ABROAD — An International Literaty Quarterly, Spring 1976. Leidžia Oklahomos universitetas. Įžanginiu straipsniu pagerbiama 1976 m. tarptautinę literatūros premiją gavusi amerikietė poetė Elizabeth Bishop (Ivar Ivask). Visas pagrindinis leidinio tekstas skirtas nagrinėti temai: Rašytojas tremty. Tą temą straipsniais įvairiais atžvilgiais nagrinėja 9 autoriai, tarp kurių ir "Aidų" bendradarbė Birutė Ciplijauskaitė. Jos tema — Nationalization of Arcadia in Exile Poetry. (Arcadia — simbolinė laimės šalis).

MŪSŲ ŽINIOS, lietuvių jėzuitų ir Jaunimo centro dvisavaitinis biuletenis, Nr. 3, 4 (Br. Naudžiūno kalba Vasario 16 minėjime), 5, 6, 7, 8 (kun. J. Raibužio nekrologinis paminėjimas). Apžvelgiama Jaunimo centre vykusios parodos (V. Petravičiaus, J. Mieliulio, V. Kriš-tolaitytės) ir kiti renginiai.

 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai