Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
9 lapkritis


LEONARDUI DAMBRIŪNUI 70 METŲ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Stasys Barzdukas   
Pasak mūsų patarlės, ir duris uždarius, laikas bėga. O su laiku kartu bėgame ir mes: štai Leonardui Dambriūnui jau 70 metų. Jis gimė 1906 vasario 5 Žižmių kaime, Pagirių vis., Ukmergės aps. Į Ramygalos progimnaziją įstojo 1920, 1923-27 mokėsi Ukmergės gimnazijoj, 1927-34 studijavo Vytauto Didžiojo universiteto humanitarinių mokslų fakultete. Jį baigęs, mokytojavo Kaune. 1941-44 dirbo vyr. asistentu prie lietuvių kalbos katedros filosofijos fakultete. Vokietijos tremty mokytojavo Muencheno lietuvių gimnazijoj. JAV ilgiausiai dirbo Amerikos Balso lietuvių skyriuj Washingtone. 1976 išėjo į pensiją.
Lietuvoj bendradarbiavo Židiny, Lietuvos mokykloj, svetur — Aiduose, Drauge, Akiračiuose, Lietuvių enciklopedijoj ir kt. Praktiniais kalbos klausimais 1949-52 reguliariai rašė Ateity ir 1950-56 Vyty. Lietuvoj nuo 1939 buvo Gimtosios kalbos redakcijos narys, svetur Gimtojoj kalboj bendradarbiavo ir 1961-68 ją redagavo. Lietuvoj kartu su J. Kapla-nu išleido "Lietuvių kalbos gramatiką" nelietuvių mokykloms. 1939 paruošė "Kalbos patarėją", kurį redagavo A. Salys ir Pr. Skardžius, išleido Lietuvių Kalbos Draugija Gimtosios kalbos knygynėlio numeriu 1. 1940 Dambriūnas išleido "Lietuvių skaitymus" nelietuvių gimnazijoms. 1946 jau svetur išleido "Lietuvių kalbos sintaksę", paruoštą dar Lietuvoj (1963 pasirodė trečioji, papildytoji jos laida, pakartota Pedagoginio Lituanistikos Instituto Chicagoj). 1960 Juozas Kapočius išleido jo "Lietuvių kalbos veiksmažodžių aspektus", knygą spaudė Lietuvių enciklopedijos spaustuvė Bostone. 1966 Tėvai Pranciškonai išleido "Introduction to Modern Lithuanian", stambų 472 psl. veikalą mokymosi reikalui, paruoštą Dambriūno kartu su Antanu Klimu ir Williamu R. Schmalstiegu. 1964 išleistas "Lietuviškas auklėjimas šeimoje".

Bet daugiausia Dambriūnas bus davęs kalbinių straipsnių. Pusaštuntų metų Amerikoj redaguodamas Gimtąją kalbą, daugiausia pats vienas ją ir prirašė — iš 672 puslapių jo yra parašyti apie 300. Straipsnius kalbos klausimais taip pat rašė Aidams (Kalbos mokslas ir mūsų bendrinė kalba 1952, Svetimos įtakos klausimu mūsų kalboje 1955), Lietuvai (Lietuvių kalbos sovietinimas 1956), žurnalui Lituanus, Draugui ir kt. Dambriūnas taip pat aktyvus ir visuomeniniame lietuvių gyvenime: ateitininkas nuo 1920, Ateitininkų Federacijos tarybos vienos kadencijos narys, JAV LB Washingtono apylinkės steigėjas ir valdybos vicepirmininkas, 1962-68 PLB kultūros tarybos vicepirmininkas, Lituanistikos Instituto narys ir 1971 geg. 30 — 1975 lapkr. 10 jo kalbos skyriaus vedėjas ir kt.
Skaityti daugiau...
 
KALBOS VAIDMUO PSICHIATRIJOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANATOLIJUS C. MATULIS   
Nauji keliai psichinių ligų gydyme

Ateitis mums greičiausiai parodys, kad dar yra gydymo galimybių, apie kurias mes net nesapnuojame. Būkime pasirengę. . . išgirsti naujas mintis ir keiskime savo metodus į tai, kas pasiekia geresnių rezultatų. Nesvarbu, kokia forma šitas psichinis gydymas pasirodys, ir nesvarbu, iš kokių elementų jis bus sudėtas, bet pačios efektyvios ir svarbiausios dalys paliks skolingos psichoanalizei, kuri netarnauja jokiems kitiems tikslams.
Sigmund Freud

Daug kas nuo seno rašė apie žmogaus kalbą: ir filosofai (nuo Platono ir Aristotelio ligi Heideggerio ir Wittgensteino), ir rašytojai, ir mokslininkai (net gamtininkai, kaip Danvin ar chemikas Lavoisier). Šiandien lingvistika išaugusi į mokslą, susilaukiantį itin didelio dėmesio. Be lingvistų, ypač kalba yra domėjęsi psichologai, pradėjus W. Wundtu, W. James ir daugeliu kitų. Freudo psichoanalizė irgi prisidėjo prie susidomėjimo žmogaus kalba (E. Sharpe, P. Glauber). Mus dominančiu psichiatriniu žvilgiu kalbą nagrinėjo S. Newman su Vera Mather ir ypač Maria Lorenz. Apie šizofrenikų kalbą medžiagos teikia J.S. Kasanino, H.J. Vet-terio ir R. Cancro parengti leidiniai.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai