Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 gruodis


TRIS KARTUS JUOKTIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jonas Grinius   
ANATOLIJUS KAIRYS: Trys komedijos — Ku-kū, Didysis Penktadienis, Rūtos ir Bijūnai. Chicago, 1975, 224 psl. Išleido leidykla Dialogas. Iliustravo Zita Sodeikienė.

Dailusis menas ir literatūra, kurie žadina šypsnį bei juoką, labiau nei kitos kūrybos sritys yra susiję su gyvenimiška tikrove. Bet šitos rūšies tikrovė, vaizduojama "herojų" veiksmais, turi būti gausiuose prieštaravimuose čia tarp veikėjų siekimų, čia tarp tikrų idealų ir tariamų idealinių vertybių, kurių staigus, bet veikėjams nelabai skaudus, sudužimas arba jų staigus pasirodymas menkystėmis žadina juoką. Ir juo didesnė išsivysto įtampa tarp siekiamų netikrų idealų ir jų staigaus pasirodymo išvirkščia puse — menkystėmis ir kvailystėmis, — juo skaitytojų ir žiūrovų juokas būna garsesnis ir skanesnis. Šitai reikia pasakyti apie "Tris komedijas" iš pačios pradžios, nes jų autorius A. Kairys šį komizmo dėsnį yra gerai įsigyvenęs ir daugely atvejų (su viena antra išimtimi) gerai ir net labai gerai pavartojęs savo komedijų kūryboje.
Skaityti daugiau...
 
Sveikinimas ir rėmėjai PDF Spausdinti El. paštas
Aidų leidėjai, redakcija ir administracija maloniai sveikina
žurnalo bendradarbius, platintojus, skaitytojus ir geradarius,
žengiančius į 1977 metus. Visiems linki Viešpaties apvaizdingo
vadovavimo, einant nežinomais takais. Tegaivina mus viltis,
kad metai bus laimingi mums ir mūsų tautai.

| AIDŲ LEIDĖJAI, REDAKCIJA IR ADMINISTRACIJA

AIDŲ RĖMĖJAI

Garbės prenumeratoriai. Po 25 dol.: Vita Baleišytė, Chicago, II.; Pranas Baltakis, Silver Spring, Md.

Rėmėjai: Liudas Balvočius, kun. Alg. Olšauskas, Antanas Razutis, Los Angeles, Ca.; Julius Jodelė, Sherman Oaks, Ca.; Emilija Kolbienė, dr. kun. J. Prunskis, dr. Br. Valadka, Jonas Žadeikis, Chicago, II.; Aldona Prapuolenytė, Cicero, II.; B. O. Biskis, Clarendon, II.; Rita Durickaitė-Moore, Gulfport, Fla.; Vanda Bagdonienė, Detroit, Mi.; St. Petrauskas, M.D., Hillside, N.J.; Leonita Jankauskienė, Mountainside, N.J.; Vitolis Litvinas, Rochester, N.Y.; M. Šiaučiūnienė, Sandfly, Tas., Australia.

"AIDŲ administracija dėkoja visiems žurnalo rėmėjams

 
ŽEMĖS PAVIDALAS IR DYDIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTANAS GIRNIUS   
Žemės pavidalo klausimas yra vienas iš seniausių mokslinių klausimų. Jis nenustojo aktualumo ir šiais laikais. Astronomai1 domisi Žemės figūra kaip savo stebėjimų platforma, pagrįsdami kosmologines teorijas. Žemė, kaip Visatos dalis, yra labai mažytė. "Jeigu daiktų svarbumas būtų matuojamas tik pagal jų dydį, tai mes taip pat, kaip ir mūsų kosminė gyvenvietė Žemė, būtumėm veik niekis. Dabar astronomijoje stebėjimais pasiekiama 5xl09 šviesmečių. Jei šis atstumas reprezentuotų Žemės rutulio spindulį, tai iki arčiausios žvaigždės (Centauro alfa, 4 šviesmečių nuotolyje) būtų pora milimetrų — dulkelė pakibusi saulės šviesoje, būtų 500 atstumų iki Neptūno, o Žemė tesudarytų šimtąją atomo dydžio" — rašo E. J. Oepik,2 buvęs Tartu universiteto profesorius, dabar dirbantis Armagh astronominėje observatorijoje, Šiaurinėje Airijoje.
Kada žmonės pradėjo domėtis tolimesne aplinka, negu medžioklės laukas, ir pasigamino pakankamai įrankių geresnei medžioklei, jie pasisotinę turėjo laisvesnio laiko — pradėjo plačiau galvoti. Jis, o, gal būt, ji, kaip sako anglas King-Kelė, pastebėjo, kad salos, matomos nuo aukšto kranto, dingsta už horizonto, nusileidus žemyn. Pagal tai spėjo Žemę esant apvalią.

Žemės figūra apytikriai yra sfera (rutulys), tiksliau sferoidas (suplota sfera), kuriam yra artimas elipsoidas, gaunamas sukant elipsę apie jos mažąją ašį. Žemės sferoidas3 yra asimetriškas: pietuose įlinkęs, šiaurėje iškilęs.
Žemės figūra suprantama kaip suidealinta matematinė abstrakcija, neimant dėmesin nei topografinių, nei jūros bangų nelygumų. Geriausiai Žemę galime atvaizduoti imdami pagrindu opti-malinį elipsoidą ir žiūrėdami, kiek Žemė, kaip geoidas, nuo jo nukrypsta.
Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VLADAS ŠLAITAS   
SENATVĖ

Trumpi eilėraščiai.
Arba ilgi eilėraščiai.
Tiek trumpi eilėraščiai,
tiek ilgi eilėraščiai
reiškia tą patį,
tai yra,
jie vis viena ničnieko nebepasako.
Tai senatvė.
Išsieikvojimas.
Reikia kalbėti.
Reikia daug ir ilgai kalbėti,
idant senatvė
neužgriūtų ūmai kaip miegas ir nepalaidotų
užmiršimo pasaulyje.
Skaityti daugiau...
 
SUKILIMAS LIETUVOS SUVERENUMUI ATSTATYTI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė STASYS RAŠTIKIS   
Tokia antrašte pernai pasirodė veikalas apie 1941 birželio mėnesio sukilimą — dokumentinė apžvalga, parašyta buvusio Lietuvos nepaprasto pasiuntinio ir įgalioto ministro Vokietijoje generalinio štabo pulkininko Kazio Škirpos. Knyga didelio formato, 583 poslapių, 30 foto nuotraukų, daugiausia sukilimo veikėjų ir Lietuvos diplomatų. (Trumpa informacine recenzija žurnalo skaitytojų dėmesys į šį veikalą buvo atkreiptas praeitų metų birželio numery. — Red.).
Knygos įvade (30 p.) autorius rašo, kad jau 1940 m. vasarą jis bendrais bruožais buvo pradėjęs siekti:

1. Paruošti iš anksto būsimosios Vyriausybės deklaraciją atsišaukimo į tautą forma ir ją pateikti vokiečiams per dr. Kleistą, kaip santykių su' Vokietija bazę;
2. Numatyti naujosios Vyriausybės sudėtį tokią, kad, reikalui pribrendus, nereikėtų gaišti laiko diskusijoms ir būtų galimąją paskelbti viešai;
3. Gauti vokiečių sutikimą ir iš anksto slaptai suorganizuoti iš lietuvių — politinių pabėgėlių arba iš lietuvių tariamame Suvalkų trikampyj ginkluotą lietuvių dalinį sakytos Vyriausybės dispozicijai, ir
4. Kai visa tai jau būtų parengta bei sutarta, — orientuoti Respublikos Prezidentą A. Smetoną apie pasiektus rezultatus ir gauti iš jo konstitucinį pavedimą sudaryti Vyriausybę ir ją paskelbti.

Toliau (31 p.) autorius paaiškina: Kitaip veikti, kaip konspiratyviai, tada nebuvo įmanoma. Todėl buvo nusistatyta siekti suburti mūsų tautos veiklesniuosius elementus į visai naują, iš seniau niekam nežinomą, organizaciją — Lietuvių Aktyvistų Frontą, sutrumpintai — LAF.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai