Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
21 gruodis


ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
    • Pranas Naujokaitis LIETUVIŲ LITERATŪRA. Trumpas lietuvių literatūros kursas gimnazijai. Leidykla „Patria“ Tubingene, 1948 m., 318 psl.

    • Stepas Zobarskas GANYKLŲ VAIKAI. Antroji papildyta ir pataisyta laida. Leidykla „Patria“ Tubingene 1948 m. 108 psl. Iliustracijos D. Tarabildienės, viršelis P. Osmolskio.

    • Viktoras Gailius VOKIŠKAI LIETUVIŠKAS ŽODYNAS. Leidykla „Patria“, 1948 m., 1181 psl. Tiražas 5000.

    • Juozas Prunskis PRIE VILTIES KRYŽIAUS. Įdomi ir gyvai parašyta knyga apie šių laikų konvertitus. Išleido kun. P. M. Jura s, Chicago 111., 1948 m., 140 psl.

    • TAU SKILTININKE. Spaudai paruošė sktn. E. Reikenis ir vyr. sktn. A. Krausas. LSS sukaktuviniai metai. Detmold LSB Vadija, 1948 m.

    • LITHUANIAN BULLETIN. Published by the Lithuanian Council 233 Broadway, New York 7, N.Y. Vol. VI August-October, 1948. Nos. 8-10.

    • ATEITIS. Moksleivių ateitininkų žurnalas. Nr. 7, 1948 m. Redakcijos adresas (14b) Tubingen, Herrenbergerstr. 67. Administracijos adresas Stut.t.gart-Fellbach, Mozartstr. 39. Redaktorius Vytautas Zvirzdys.

    • ŠVIESA. Kultūros žurnalas, Nr. 6, 1948 m. Leidžia A.J.S. „Šviesa“. Redaguoja Vincas Trumpa ir Vytautas Saulius. Redakcijos ir administracijos adresas S. Šlapelis, (14b) Tubingen, Hechingenstr. 14.

    • VILTIS. A Folklore E Lituanistica Magazine. September, 1948 Vol. 6, No. 5. V. F. Beliajus, 1028 E. 63rd St Chicago 37, III.

 
DAKTARAS KRIPŠTUKAS PRAGARE, ARBA PASIKALBĖJIMAS APIE PASAKŲ KNYGAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Leonas Miškinas   
Julius Kaupas. DAKTARAS KRIPŠTUKAS PRAGARE ir kitos ne mažiau įdomios pasakos, surašytos slaptose Kauno miesto kronikose. Povilo Abelkio lietuviškų knygų leidykla. Freiburgas. 1948 mt. Iliustravo Adolfas Vaičaitis.

Paėmus Juliaus Kaupo pasakų knygą Daktaras Kripštukas Pragare į rankas, vėl prieš akis atsistoja vaikystėje skaitytos ir mylėtos pasakų knygos. Mes jas kadaise mylėjom daugiau negu žmones. Jos mums buvo tokios artimos ir geros, kaip familiari gerai pažįstamo ir visuomet laukiamo žmogaus šypsena. Tikrai jos buvo nuostabios, Todėl ir dabar galvą vėl užplunda anų kažkuomet skaitytų pasakų knygų personažų minios: vienas kitą pralenkdami veržiasi galingi karaliai, nepalyginamo grožio karalaitės, pikčiausios raganos ir devyngalviai smakai; Naujųjų Metų naktį vėl šąla gatvėje mažytė Anderseno mergaitė su degtukais, ant uolos senasis ąžuolas sapnuoja, ir tylūs praeina septyni nykštukai, ant pečių Snieguolės karstą nešdami.

Aš gerai atsimenu mažąjį Kauką, išlindus iš pasakų knygos ir sėdintį ant paauksuotos jos briaunos. Tačiau dabar knygos guli užverstos, mažasis Kaukas pasidarė nebematomas arba iškeliavo kitur. Dėl to man šiandien ir atrodo, kad be galo laimingas žmogus turėtų būti kiekvienas pasakų knygos autorius, nes jis mato svajonę, jis mato gyvenime tai, ko kiti matyti nepajėgia.

Pasakų knygas ir pačias pasakas mes mylėjome dar ir dėl to, kad jau tuomet, jas skaitydami, patys būdami be galo silpni, galėjome kovoti su piktomis raganomis, apginti karalaites nuo slibinų ir kovoti su blogiu, kurio nuolatinis atstovas žemėjo buvo pasakų velnias. Tai ir buvo pirmosios mūsų pergalės, nuskaidrindavusios pasaulį ir širdis užliedavusios pasitikėjimo ugnim.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai