Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
4 balandis


50 LIETUVIŲ NOVELĖS METŲ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Administrator   
ZOBARSKAS: (red.): The Lithuanian Short Story: 50 Years. Many-land Books, Woodhaven, N.Y., 1966, 464 psl.

1966 m. vasarą Amerikos knygų rinkoje pasirodė stambi lietuvių prozos rinktinė, The Lithuanian Short Story: 50 Years — Penkiasdešimt lietuvių novelės metų. Šioje Stepo Zobarsko suredaguotoje ir jo Manyland Books išleistoje knygoje sudėtos dvidešimt devynių autorių apysakos, novelės, humoreskos ir iš-ištraukos iš stambesnių veikalų — nuo klasikų Vaižganto, Krėvės, Vienuolio iki jauniausiųjų novelistų Almeno ir Apučio. Dar nepriklausomybės laikotarpyje susiformavę rašytojai antologijoje bendrauja su išeivijoje išaugusiais ir krašte subrendusiais prozininkais. Vertėjų sąraše randame leidėjo Stepo Zobarsko, No-los Zobarskaitės, Danguolės Sadūnaitės-Sealey, Algirdo Landsbergio, Kristinos Škėmaitės, Albino Baranausko ir kitų pavardes. Kaip matome, dauguma vertėjų yra išeiviai rašytojai, literatūrinę anglų kalbą įsisavinę svetur.
Skaityti daugiau...
 
POZITYVUS LIETUVIO MUZIKO PAGERBIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė K. R.   
JULIUS SINIUS: Dainos ir giesmės broliams lietuviams. New York, 1976. 100 psl.
Tai Veronikos Maminskaitės - Kulbokienės, gyvenančios St. Peters-burg, Fla. pastangomis patraukliai išleistas dainų ir bažnytinių giesmių rinkinys chorams.

Pratarmėje leidėja gana išsamiai apibūdina J. Siniaus asmenį ir darbus lenkų okupuotame Vilniaus krašte; jo sunkų kelią išlaikant lietuvių kultūrinę veiklą ir tautinę dvasią kietai suvaržytame lietuvių bažnyčios gyvenime. Sprendžiant iš leidėjos patirties ir žodžių, J. Siniaus asmenyje telkėsi lietuvis idealistas, visa širdimi atsidavęs savo tautos reikalui, tačiau, kaip ir galima buvo laukti, anaiptol ne šovinistas ar koks išsišokėlis, bet visada tolerantingas kitataučiams, net ir savo priešams.

J. Siniaus ryžtingas ir nežinąs kelio atgal būdas nuvedė jį Golgotos keliais. Pirmos rusų komunistų okupacijos metu jis buvo areštuotas ir uždarytas kalėjime Vilniuje; tik rusų -vokiečių karui prasidėjus, jam pasisekė išsilaisvinti. Antros okupacijos metu vėl pateko į čekistų nasrus. Šį kartą jo suėmimas buvo daug lem-tingesnis. Praleidęs ilgą laiką Sibire ir visiškai praradęs sveikatą, netrukus mirė Lietuvoje.
Skaityti daugiau...
 
ATITAISYTINAS APSIRIKIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jonas Grinius   
Retai tepasitaiko tokių atvejų, kai recenzuoto veikalo autorius parašo laišką recenzentui, nurodydamas šio apsirikimus. Mano kaip kritiko praktikoje šitokie atvejai teatsitiko du kartus. Jų paskiausias liečia mano straipsnį "Tarp dviejų frontų", išspausdintą 1977 m. Aidų Nr. 8, kur recenzavau R. Spalio paskiausią romaną "Mergaitę iš geto". Prieš mėnesį esu gavęs jo autoriaus laišką, kuriame jis sako, kad aš suniekinau jo heroję Ireną Paberžytę ten. "kur ji turėjo sužibėti". Bet iš tikrųjų aš neturėjau jokio noro ją suniekinti, nes ši pozityvi mergaitė ir vėliau ponia man patiko. Tik, rašant recenziją, man buvo neaišku, kodėl ji, mylėdama Alėjūną, ištekėjo už Sereikos.

Minėtoje savo recenzijoje apie Paberžytę šitaip parašiau: "Kaip galėjo išdrįsti tokia tauraus būdo studentė, kaip Irena Paberžytė, lengvai atsisakyti ją mylinčio ir jos mylimo, sunkiai sužeisto Antano Alėjūno ir ištekėti už Sereikos? Šitokį normaliai neįtikimą jos žingsnį romano autorius mėgino aiškinti materialiniu studentės stoviu. Girdi, netekusi tėvų Irena neturėjo asmens, kuris kompetentingai tvarkytų jos tėvų paliktą ūkį. Bet ar miestietis karininkas Sereika galėjo būti geresnis ūkininkas už miestietį inžinierių Alėjūną?"
Skaityti daugiau...
 
IŠ CIKLO APOKALIPSĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VITALIJA BOGUTAITĖ   

Ir pralėkė tavo žirgai
neužsukę.
Ir nulėkė tavo žirgai
nesustoję.

Ried, ried, ried, ratukai
į tamsą.

Kinkyk, broleli, baltąjį
žirgą.
Patį greičiausią.
Lėki pralenkti — lėki pavyti.

Ried, ried, ried            ratukai
į naktį.

Skaityti daugiau...
 
L. K. B. KRONIKOS III TOMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. Ramelis   
LIETUVOS KATALIKŲ BAŽNYČIOS KRONIKA. III tomas, apimantis 16-22 numerius. Viršelis ir iliustracijos dail. seselės Mercedes. Išleido L. K. Religinės Šalpos Rėmėjų Sąjunga, Chicago 1976. 424 psl., kietais viršeliais — 6 dol., minkštais — 4 dol. Tiražas — 5000 egz.

"Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos" pirmasis numeris pogrindyje išėjo 1972 kovo 19. Tad jau šešeri metai nuo jos pasirodymo. Ligi šiolei išleisti 30 numerių, maždaug po penkis numerius per metus. Čia, laisvajame pasaulyje, ištisai "LKB Kroniką" perspausdina "Draugo" dienraštis, o atskiromis knygomis išleidžia L. K. Religinės Šalpos Rėmėjų Sąjunga. I tomas, apėmęs 1-7 numerius, išėjo 1974 m. (336 psl.), II tomas apėmė 8-15 numerius ir išėjo 1975 m. (414 psl.). Čia žvilgterėsime į III tomą.

Būdingai šis tomas pradedamas informacija apie Juozo Gražio teismą už "LKB Kronikos" pirmųjų numerių brošiūravimą (įrišimą) ir jai žinių rinkimą. J. Gražys buvo teisiamas 1975 kovo 11 - 17 (iš viso trečiąkart). Dar anksčiau, 1974 gruodžio mėn. už "LKB Kronikos" dauginimą ir platinimą buvo teisiami P. Petronis, P. Plumpa, V. Jaugelis ir kt. 1975 birželio 16 - 17 už "LKB Kronikos" 11-jo numerio dalies perrašymą buvo teisiama N. Sadūnaitė, kurios teismas aprašomas jau šiame III tome. Pateikiama šiame tome šiek tiek žinių ir apie tai, kokiomis žiauriomis sąlygomis visi suminėtieji atlieka teismo skirtąsias bausmes (ypačiai sukrečia žinia, kad vėžio III-čios stadijos V. Jaugelis buvo sumuštas besimeldžiant ir po sunkaus galvos sudaužymo savaitę nesulaukė medicinos pagalbos, kol buvo nugabentas kalėjimo ligoninėn).
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai