Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsėjis


LYRIZMO KELIU PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Pr. Visvydas   
Kai paimu į rankas bet kurį Leonardo Andriekaus poezijos rinkinį, visuomet pagalvoju apie grafikos ir poezijos lyrišką bičiulystę. Juk visos Andriekaus knygos nuo 1955 metų iki paskutinės šeštosios "Už vasaros vartų" susilaukė gražaus Telesforo Valiaus apipavidalinimo. Tiesiog sunku įsivaizduoti Andriekaus rinkinių aplankus be Valiaus lietuviškai gotiškų ženklų. Savo pamaldžiu lakumu jie puikiai atliepia šio poeto lyrizmą. Skaudu, kad per anksti (77.XII.1) turėjome palydėti dailininką T. Valių amžinybėn.

Leonardas Andriekus šiuo metu tebetęsia kunigo - poeto tradiciją, reikšmingą literatūroje, ypač lietuvių poezijai davusią didžiuosius laimėjimus. Tai žino skaitytojai ir tikisi Andriekaus eilėse išgirsti tyrą, sudvasintą žodį. Kūrybingos maldos troškulys mūsų epochoje nėra išblėsęs, nežiūrint cinizmo antplūdžio. Poetas gerai suvokia tokio troškulio gyvastingumą. Numalšinti jį nėra lengva. Kaip menininkui, reikia išlaikyti pusiausvyrą tarp konkrečių, žemiškų įvaizdžių ir tikėjimo idealų. Tarp gyvo vaizdo ir sudvasinto simbolio. Tarp poeto ir kunigo. Iš tokių prakilnių pastangų ir yra gimęs dažnas eilėraštis "Už vasaros vartų" rinkinyje. Čia žmogiškos problemos pinamos su religiniais sprendimais — švelniai, atsargiai. Rezultate girdime tylų, malonų lyros virpesį.
Skaityti daugiau...
 
"ČIČINSKAS"—NAUJAS OSRAUSKO DRAMŲ RINKINYS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Scrib   
Praėjusį rudenį Algimanto Mackaus Knygų Leidimo Fondas išleido naują Kosto Ostrausko dramų rinkinį, kuriame glaudžiasi "Čičinskas" ir dvi mikrodramos, "Šaltkalvis" ir "Lozorius".

"Šaltkalvyje" parašytame Vinco Kudirkos 100-ųjų gimimo metinių proga, Ostrauskas dramatizuoja istorinį įvykį: 1903 metais Naumiesčio policijos viršininko pasamdytas šaltkalvis iškirto Kudirkos paminklo įrašą, jo "Tautiškos giesmės" (vėliau Lietuvos himno) žodžius. Ostrausko mikrodramoje šaltkalvis ir jo žmona, du paprasti, tamsūs žmoneliai, tik miglotai prisimena patį Kudirką. Bet iškirstieji būsimojo himno žodžiai įsirėžia šaltkalvio sąmonėje, kuri ir yra dramos centrinė teritorija. Baimės ir kaltės kamuojamas šaltkalvis jaučia bundantį smalsumą — jo sąmonėje rengiasi brėkšti šviesa. Taip į Vincą Kudirką pažvelgiama iš skirtingo taško — "Šaltkalvio" veikėjai simbolizuoja pačios tautinės sąmonės gimimą.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIAI TARP AMERIKOS TAUTINIŲ GRUPIŲ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. G.   
Ethnic Information Sources of the United States. Edited by PAUL WASSER-MAN and JEAN MORGAN. Gale Research Co., Detroit 1976.

Tai JAV tautinių grupių (ethnic peoples) institucijų, organizacijų, laikraščių bei žurnalų, radijo programų etc. adresynas, gana stambus — didelio formato 751 puslapių, bet ir atitinkamai brangus — 45 doleriai.

Iš viso pateikiama informacijos apie 90 tautinių grupių, išskyrus negrus, indėnus ir eskimus, kuriems numatomi kiti leidiniai. Vienur ribojamasi tik adresu, kitur glaustai nusakoma atitinkamos institucijos, organizacijos etc. pobūdis, kryptis, uždaviniai (matyt, priklausomai nuo to, kiek kas žinių apie save suteikė). Informacija pateikiama objektyviai.

Lietuviams skirti 9 puslapiai (415-423), latviams ir estams — po 2, taigi iš pabaltiečių turime gausiausiai visko prisikūrę.
Skaityti daugiau...
 
Laiškai redakcijai PDF Spausdinti El. paštas
Šmulkščio knygos apie Marksą klausimu Autoriaus laiškas redakcijai

Gerb. Aidų Redaktoriau:
Recenzuodamas mano knygą ("Julius Šmulkštys vertina Marksą", Aidai, 1978, Nr. 6), Kęstutis Skrupskelis labai jau vienašališkai interpretavo kai kuriuos jos aspektus, dėl ko norėčiau padaryti šias pastabas.

(1) Skrupskelis rašo: "Šmulkštys kartoja dažnai daromą klaidą ir Hėgelio dialektiką apibūdina tezės, antitezės ir sintezės trijule, nežiūrint to, kad šiuos žodžius Hėgelio raštuose retai kada užtiksi . . . Tačiau Šmulkštys žengia toliau. Jis formuluoja tris dialektikos dėsnius: kiekybinių perėjimų į kokybinius pakitimus dėsnį; priešybių vienybės ir kovos dėsnį; neigimo neigimo dėsnį . . . Ir tuos dėsnius priskiria Hegeliui. Nenuostabu, kad nenurodomas nei veikalas, nei puslapis, nes Hėgelis niekada tų dėsnių neformulavo".
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Zenonas Ivinskis: Rinktiniai raštai, I: LIETUVOS ISTORIJA IKI VYTAUTO DIDŽIOJO MIRTIES. Tomą redagavo, spragas užpildydamas, Paulius Jatulis. Lietuvių katalikų mokslo akademija, Roma 1978. 421 psl., 20 dol.

W. C. Martin, Romual Zalubas and Lucy Nagan: ATOMIC ENERGY LE-VELS — THE RARE-EARTH ELE-MENTS. National Bureau of Standards, Washington, D.C., 1978. 412 psl., 9.50 dol.

HOMENAJE A JORGE GUILLEN. 32 estudios critico - literarios sobre su obra. Wellesley College, Department of Spanish, Massachusetts, 1978. 478 psl. Vienas iš knygos redaktorių yra Stasys Goštautas. Vieno straipsnio autorė — Birutė Ciplijauskaitė.

Grigas Valančius: ŽEMAIČIŲ DIDYSIS. Istoriografiniai pasakojimai. II dalis. Išleido autorius ir LŠST J. Daumanto kuopa, L. A., Cal., 1978. 521 psl.

Sofija Ambrazevičienė: TĖVYNĖS PAKLUONĖSE. Eilėraščiai. Chicago 1978. 123 psl.
Skaityti daugiau...
 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai