Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 gegužė


ĮVYKIAI IR ŽMONĖS PDF Spausdinti El. paštas

Pagerės gyvenimas Amerikoje

Amerikiečių spauda rašo, kad iš Amerikos Darbo statistikos biuro paskelbtų duomenų matyti, jog jokios ekonominės depresijos Amerikoje negali būti, jeigu gamyba ir darbo reikalai bus planingai tvarkomi. Priešingai, pranašaujama net naujas gerovės laikotarpis. 1950 m. apie 15 proc. dirbančių žmonių turėtų per metus užsidirbti per 5.000 dolerių. Ekonominė depresija gali paliesti nebent D. Britaniją, kur imamasi visų reikalingų žygių jai išvengti.

Latvijos ministeris priėmė katalikybę

Latvių ministeris Amerikoje Dr. A. Bilmanis, kuris latvių viešajame gyvenime vaidina svarbų vaidmenį, neseniai perėjo į katalikybę. Bažnyčion jį priėmė Apašt. Delegatas arkiv. Amleto J. C i c o g n a n i. Jo krikšto tėvais buvo Lietuvos ministeris p. Ž a d e i k i s su žmona.

Skaityti daugiau...
 
MOKSLAS PDF Spausdinti El. paštas

Anglai kviečiasi žymius mokslo žmones

Britai savo mokslininkų draugijos Royal Society nariu pasikvietė vienietį savo kilme mokslininką prof. Fr. Panethistą, dėsčiusį chemiją Dunhamo un-te. Tos pačios draugijos nariu pakviestas raketinio lėktuvo išradėjas seras Frankas Wittle.

Unesco planai

Unesco šiais metais nori įvykdyti apie 40 projektų, tarp jų — įsteigti įvairiuose žemės kampuose reikalingus mokslinius institutus, peržiūrėti leidybos nuostatus etc. Brazilijoj, Amazonės žiotyse, numatoma pirmoj eilėj įsteigti mokslo reikalams tarnaujantį tarptautinį institutą.

Skaityti daugiau...
 
MENAS PDF Spausdinti El. paštas

Austrų kompozitoriui premija Amerikoje

Amerikoj nuo - 1934 m. gyvenęs austrų kompozitoriaus Arnoldas Schčnbergas, naujosios muzikos pionierius, Amerikoje gavo šiemetinę Meno ir Mokslo instituto premiją už nepaprastus laimėjimas muzikos srity. 1.000 dolerių kasmet skiriama geriausiam gyvam užsieniečiui rašytojui arba dailininkui. Laureatas gyvena Los Angelos mieste.

Toscanini mini 80 metų

Didysis pasaulio dirigentas Artūras Toscanini atšventė savo 80 metų amžiaus sukaktį. Jis savo karjerą pradėjo kaip 19 m. violenčelistas Rio de Janeiro operoj, kur vietoj aikštingo dirigento atmintinai sudirigavo „Aidą“. Grįžęs į tėvynę, išsyk buvo paskirtas Turino, paskum Milano Scalos dirigentu. Nesutikęs su fašizmu, persikėlė į Ameriką ir apsigyveno New Jorke, kur dirbo operoje ir radiofonuose. 1943 m. Milano subombarduotai Scalai paskyrė 1 milijoną lyrų ir pats grįžo lėktuvu diriguoti atstatytoj operoj tūkstantinių minių sveikinamas. Apskritai, jis šiuo metu laikomas vienu iš stipriausių pasaulinių dirigentų.

Skaityti daugiau...
 
LITERATŪRA PDF Spausdinti El. paštas


Reta knyga apie Tibetą

A. David Noel, prancūzė Tibeto tyrinėtoja, išleidžia sensacinę knygą apie Tibetą, pavadintą „Barbarų krašte į vakarus nuo Kinijos“. Tai pirmoji baltoji, patekusi į neprieinamas Tibeto šventyklas. Šios knygos ištraukų buvo skelbta spaudoj.

Žurnalas 19 kalbų

Amerikoje 19 įvairių šalių leidėjų leis iliustruotą žurnalą, kurį spausdins 19 kalbų.Tokio žurnalo tikslas — pradėti glaudesnį bendradarbiavimą tarp atskirų tautų.

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai