Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris


Aloyzas Baronas "Draugo" 1960 m. premijos laureatas PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Red.   
Sausio 21 d. Los Angeles mieste susirinkusi jury komisija dienraščio "Draugo" 1960 m. premiją (1000 dol.) visais balsais paskyrė Aloyzui Baronui už romaną rankraštyje "Lieptai ir bedugnės". Komisijos sąstatas buvo šitoks: Bernardas Brazdžionis, Jurgis Gliaudą, Juozas Kojelis, Feliksas Kudirka ir Elena Tumienė. Posėdžiui pirmininkavo Jurgis Gliaudą.

Aloyzas Baronas gimė 1917 m. Vabalninke. Gimnaziją baigė Kaune 1941 m. Pradžioje Kauno universitete studijavo techniką, paskui perėjo į filosofijos fakultetą. Studijas tęsė Frankfurto universitete. Į JAV emigravo 1949 m. Rašo eilėraščius, bet labiausiai yra iškilęs beletristikoje. Savo veikaluose gilinasi j žmogaus nerimą karo bei pokario gyvenime, jj analizuodamas gausiuosiuse personažuose. Laureatas yra išleidęs šias beletristines knygas: "žvaigždės ir vejai", "Debesys plaukia pažemiu", "Užgesęs sniegas", "Antrasis krantas", "Mėnesiena", "šviesa ir kelias", "Sodas už horizonto", "Valandos ir amžiai", "Vieniši medžiai".
Skaityti daugiau...
 
ČIURLIONIO GALERIJA IR JOS SUKAKTIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Mikas Šileikis   

1960 m. gruodžio mėn. 3 dieną Čikagoj atžymėta Čiurlionio Galerijos • rejų metų sukaktis, kartu surengiant lietuvių kolekcionierių meno parodą, kurioje buvo išstatyta 33 dailininkų 164 kūriniai. Ta proga buvo išleistas gausiai iliustruotas galerijos albumas ir katalogas, pateikiant pluoštą informacinių žinių apie Čiurlionio Galerijos veiklą. Be kita ko, leidinyje yra pasakyta:
"Lietuviais galime išlikti svetimoje šalyje, tiktai ugdydami savo tautinę lietuvišką kultūrą. Mums rūpi, kad lietuvių meno kūryba daugiau reikštų mūsų tautos buitį, charakterį, o mažiau būtų internacionalizmo. Tuomet ir tarptautinėje visuomenėje bus greičiau pastebėti mūsų individualūs bruožai — tautinis stilius, —reprezentuojąs mūsų tautą. Mes turime rinkti ir saugoti mūsų kultūrinius lobius, kad po mūsų mirties šis palikimas palaikytų mūsų vaikų tautinę gyvybę. Mes turime jungtis, kūrėjai ir meno rėmėjai, šiam bendram konkrečiam darbui ir bendromis jėgomis bei lėšomis šį tikslą atsiekti, šis idėjinis darbas pateisins prieš tautą mūsų buvimą tremtyje. Čiurlionio Galerijos direkcija, organizuodama lietuvių kolekcionierių meno parodą, siekė; 1) pagerbti mūsų meno kūrėjus ir jų rėmėjus. 2) Paskatinti dailininkus kūrybiniam darbui. 3) Kelti meno lygį ir meno kultūrą tremtyje."
Skaityti daugiau...
 
ERWINAS SCHROEDINGERIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jonas Rugis   

Didieji mokslo vyrai, dalyvavę nuostabioj mokslo revoliucijoj, vykusioj mūsų amžiuje, vienas po kito žengia amžinybėn. Štai mokslinė spauda pranešė, kad sausio 4 d. Vienoje mirė didysis šių laikų teoretinis fizi-kas-matematikas Erwinas Schroedin-geris.

Schroedingeris gimė 1887 m. Austrijoje. Baigęs mokslus, jis profesoriavo Vienoje, Štutgarte, Breslave ir Ciuriche. 1927 metais jis buvo pakviestas užimti Berlyno universitete fizikos tyrinėjimuose svarbios vietos, kurią buvo palikęs Maksas Planckas. Hitlerizmui įsigalėjus, Schroedingeris išvyko iš Vokietijos, kurį laiką dirbo Austrijoje, o iš ten nusikėlė į Oxfordą, Anglijoje. Nuo 1938 m. iki 1956 m. jis buvo senjoru profesoriumi Augštųjų Mokslų Institute Dubline ir tik 1956 m. grįžo į gimtąją Vieną.
Skaityti daugiau...
 
SIMFONINIS — VOKALINIS KONCERTAS BOSTONE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vyt. Kerbelis   
Su pasididžiavimu galime minėti tokius įvykius mūsų išeivijos gyvenime, kaip mūsų operos pastatymai Čikagoje, jungtinių chorų dainų šventės, prie jų pilnai dar galime prijungti ir paskutinį simfoninį-vo-kalinį koncertą Bostone, įvykusį sausio 8 dieną Jordan Hall salėje.

Šis koncertas buvo surengtas šv. Petro parapijos choro 50 metų jubiliejui paminėti. Užsimojimai buvo dideli ir to įvykdymui teko parodyti nemaža entuziazmo ir darbo rengėjams, patiems choro dalyviams ir ypač to koncerto vadovui ir dirigentui komp. Jeronimui Kačinskui.

Pirmoje programos daly Melrose simfoninis orkestras, kurio nuolatiniu dirigentu nesenai buvo pakviestas mūsų J. Kačinskas, gana įspūdingai atliko amerikiečio kompozitoriaus G.W. Chadwick kūrinį Noel. Po to sekė F. Mendelssohno ketvirtoji simfonija (italiana).
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
R. SPALIS: ALMA MATER. Apysaka. 434 pusi. Išleido "Viltis" Cleve-lande 1960 m. Kaina 5 dol. Gaunama šiuo adresu: Dirva, 6907 Superior Ave. Cleveland 3, Ohio. Kaina 5 dol.

Antanas Škėma: ČELESTA. Išleido "Nidos" leidykla Londone, 1960 m., 70 pusi.

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai