Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris


SUSIVIENIJIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė K. Mockus   

Paskutiniaisiais dviem praeito amžiaus dešimtmečiais ekonominis ir socialinis JAV susitvarkymas buvo dar visai nepanašus į šiandieninį. Paprastas darbininkas nebuvo globojamas beveik jokių įstatymų. Ligos, nedarbo atveju juo valdžia nesirūpino. Tokios aplinkybės vertė pačius darbininkus jieškoti būdų minimaliai apsidrausti nelaimės atvejui. Tie patys dešimtmečiai kaip tik buvo masinės imigracijos laikas. Naujiems imigrantams dar sunkiau buvo ypač pradžioje verstis. Savaime atskirų tautybių kuriamose organizacijose šalia tautinių ir kitų visuomeninių uždavinių buvo rūpinamasi ir tuo, kas šiandien yra įprasta vadinti fra-ternaline pagalba. Pirmieji mūsų gausesni imigrantai pateko į mišrias su lenkais parapijas, o tuo pačiu ir į mišrius lenkų "Zwiazk", kuriuose vyravo lenkų kalba. Stiprėjant lietuvių tautiniam susipratimui, sukūrus atskiras nuo lenkų parapijas, savaime kilo reikalas kurti ir savas fraternalines draugijas, kurios tais laikais buvo pagrindinės visokio visuomeninio reiškimosi celės, vėliau išaugusios į didžiules organizacijas. Susivienijimo pradžia siekia 1886 metus. Tais metais Plymouth Pa. buvo pirmas seimas ir priimti pirmieji įstatai.
Skaityti daugiau...
 
MUMS RAŠO PDF Spausdinti El. paštas
Parašė M. Biržiška   
"Aidų" š. m. Nr. 1 puikiame Z. Ivinskio straipsnyje apie K. Jablonskį įsispraudė klaidelė: K. Jablonskis vedė ne Sruogaitę, bet Zosę Liandsbergaitę, dramaturgo Žemkalnio dukterį ir architekto Vyt. Žemkalnio seserį.
Na, ir prof. Koscialkovskis buvo Zyndram (ne Žydram) Koscialkovskis.
Dėkoju už "Aidus" — žmoniškai redaguojant.
Jūsų M. Biržiška

 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
• Vasario 16-tą JAV Senate ir Atstovų Rūmuose buvo paminėtas Lietuvos nepriklausomybės akto paskelbimas. Senate maldą sukalbėjo kun. B. Bartis iš develando, o Atstovų Rūmuose - kun. E. Giedra iš Vašingtono. Kalbas apie Lietuvą pasakė eilė senatorių ir kongresmanų. šis Lietuvos minėjimas įtraukas į leidinį — "Congressional Record". Taip pat ir šiemet kai kurios Amerikos valstybės bei miestai Vasario 16-tą paskelbė švente.

• Lietuvos atstovas J. Kajeckas Vasario 16 proga gavo iš Amerikos Valstybės sekretoriaus Dean Rusk šį raštą:
"Jungtinių Valstybių vyriausybės ir tautos vardu aš siunčiu jums, kaip Lietuvos atstovui, nuoširdų sveikinimą Lietuvos nepriklausomybės 43 m. sukakties proga. Jungtinių Valstybių vyriausybė, atsisakydama pripažinti Lietuvos įjungimą į Sovietų Sąjungą, remia Lietuvos žmonių reikalavimą laisvos ir nepriklausomos tautinės egzistencijos. Kalbėdamas Amerikos žmonių vardu, aš reiškiu viltį, kad lietuvių tautos teisingo tikslo siekimas atves ją prie laimėjimo".
šioje šventėje išleido sveikinimo raštą ir JAV viceprezidentas L. John-sonas.
Skaityti daugiau...
 
AIDAI SKIRIA PREMIJA UŽ MOKSLO VEIKALĄ PDF Spausdinti El. paštas
1. Kultūros žurnalas "Aidai", leidžiamas Pranciškonų, skiria premiją už lietuvių mokslo veikalą, išspausdintą atskira knyga ar periodinėje spaudoje 1959 ir 1960 metais.
2. Premija, $500.00 sumoje, skiriama už humanistinių mokslų veikalą (teologijos, filosofijos, literatūros mokslų ir meno mokslo, istorijos, kalbotyros, geografijos, archeologijos, folkloro, visuomeninių mokslų ir k.), parašytą lietuvių kalba.
3. Premija nebus skaldoma tarp atskirų autorių.
4. Autoriai arba leidėjai veikalus komisijai atsiunčia ligi 1961 metų kovo 1 d. "Aidų" redakcijos adresu: A. Vaičiulaitis, 4757 East Ave., S.E., Washington 28, D.C. Pažymėti, kad siunčiama premijos komisijai.
5. Premijai galima siųsti ir suminėtų mokslų srities rankraščius.
6. Jury komisijos sąstatas: dr. J. Balys, L. DambriūnaG, dr. K. Jurgėla,
dr. A. Sužiedėlis ir A. Vaičiulaitis.

 
JAUNIMO DĖMESIUI PDF Spausdinti El. paštas
Lietuviai pranciškonai kviečia lietuvius jaunuolius stoti į šv. Antano gimnaziją Kennebunkporte, Maine. Gimnazija turi visas valdžios mokyklų teises, bendrabutį, žaidimų salę, laboratoriją, biblioteką ir kitas auklėjimo priemones. Į programą įeina lietuvių kalba. Veikia keturios klasės. Į pirmąją klasę priimami jaunuoliai, baigę pradžios mokyklą. Jau dabar galima registruotis ateinantiems mokslo metams. Visais gimnazijon įstojimo reikalais rašoma rektoriui šiuo adresu: St. Anthony's High Schocl, Kennebunkport, Maine.
 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai