Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
4 balandis


KARDINOLO JURGIO RADVILOS PIRMOJI KELIONĖ ITALIJON (1575) PDF Spausdinti El. paštas
Parašė PAULIUS JATULIS   
Radvilos Juodojo sūnus grįžta į Kat. Bažnyčią.
Viena iš įžymiausių Lietuvos didikų, kunigaikščių Radvilų, giminė 16-jo šm. vidury priėmusi naują reformatų kalvinų mokslą, iki šių dienų paliko neišdildomus savo veiklos pėdsakus. Apie jų darbus liudija Biržų, Papilio, Kėdainių, Vilniaus ir kitų Lietuvos vietų kalvinai. Radvilos tačiau davė didelį įnašą ir katalikybės atgaivinimui bei sustiprinimui Lietuvoje pačiu lemtingiausių religinės krizės metu — 16-jo šm. pabaigoje. Į šį darbą su savo jaunatviška energija įsijungė ir mūsų aprašomasis vyskupas, vėliau kardinolas, Jurgis Radvila, kartu su savo broliais: vyresniuoju Mikalojum Kristupu ir jaunesniais už save Albertu ir Stanislovu.
Skaityti daugiau...
 
Eilėraštis PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DANGUOLĖ SADŪNAITĖ   
GOLGOTA

Medi
Nukirstas pavasarį.
Medi —

Pienė laiško kartume
Kalasi iš žemės.
Oras pilnas spindulių —
Žiemkenčio aštrumo.

Jauną kryžių
Ištiesei —

Tarp Dievo ir žmogaus.
Medi

Didelėj Malonėj.

 
DAIKTAVARDŽIŲ LAIPSNIAVIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė PR. SKARDŽIUS   
Mūsų kalboj daugiausia yra laipsniuojami būdvardžiai ir būdvardiniai prieveiksmiai: gražus, gražesnis, gražiausias; gražiai, gražiau, gražiausiai ir kt. Kiek mažiau turime laipsniuojamų skaitvardžių, įvardžių ir dalyvių, pvz.: pirmas, pirmesnis, pirmiausias; kitoks, kitokesnis; suktas, suktesnis, sukčiausias ir kt. Visų šios rūšies žodžių laipsniavimas yra gana aiškus: jais pažymime įvairaus laipsnio daikto ypatumą.

Bet šalia to, kad ir žymiai rečiau, mes galime laipsniuoti dar ir kaikuriuos daiktavardžius. Vienas iš plačiausiai visoj Lietuvoj pažįstamų tokių daiktavardžių yra vyras: vyresnis, vyriausias. J. Jablonskis savo "Liet. kalbos gramatikoj" (1922, 28 psl.) mini augštesniojo laipsnio būdvardžius ponesnis ir šunesnis: jis ir už tave buvo ponesnis; jis ir už sukčių suktesnis, ir už šunį šunesnis. Iš dabartinės gyvosios kalbos dar galime pridėti: anis bernas bernesnis (t.y. vyresnis. Leipalingis); šitas vaikas darbininkesnis, anas tingesnis (Pagiriai); aš darbininkesnė už tave (Ramygala) ir kt. Kapsų zanavykų tarmėse šalia šunesnis, ponesnis sakoma ir šunidusias, ponidu-sias, pvz.: jis už visus šuniausias, t.y. blogiausias, niekiausias, pikčiausias (Geistarai, Vilkaviškio aps.), žr. Lietuvių kalbotyros klausimai (1960) III 136.
Skaityti daugiau...
 
ANTRAS GRĮŽIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ALOYZAS BARONAS   
Iš viso, ką aš keisto pamačiau Amerikoje, man labiausiai krito į akis lietuvė moteris. Senutės čia buvo guvios, turėjo drąsos viešai salėje kalbėti, jas užtikdavau karčiamoj besėdinčias drauge su vyrais. Muzikos mašinoms grojant, jos šokdamos tvirtai trepsėdavo koja, o susiginčijus, rasdavo į vatą nevyniotą atsakymą. Laisvė ir kova už augštesnį postovį jas grūdino ir keitė įprastinį lietuvės moters veidą. Visa tai skamba labai abstrakčiai, tačiau be viso kito, kas liko gimtoje žemėje, buvo gaila ir tos senutės moters, tylios, darbščios, mokančios daugiau aukotis negu kovoti. Bet tai pagaliau šiai istorijai nėra taip svarbu.
Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. ŠOLIŪNAS   
AKMENSKALDYS

Jau nuo pirmos rasos kritimo
Tašiau aš akmenis ant smėlio,

Bet vėjas jį išpustė,
Ir grimzdo iškalti paminklai
Ir skeveldros,
O diena man darėsi rūsti,
Nebesuprantama,
Nors mano kojas šildė smiltys.

Paskum aš pririnkau kriauklių,
Kuriose maži perlai dar augo.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai