Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 gegužė


MĖLYNAS SNIEGAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Marija Karūžaitė   

HENRIKAS NAGYS: MĖLYNAS SNIEGAS. Išleido Lietuvių Enciklopedijos Leidykla, Bostonas, 1960 m. 87 p. Kaina 2 dol.
Mes vis dar kalbam apie baltą
brastą
atokaitoj, toli, žemaičių kaime:
tyra tėkmė tekėjo per geltoną
smėlį,
(mūsų plaukai, saulės nudeginti,
geltoni —
Kaip smėlis, kaip rugių laukai,
kaip gintaras ir vaškas)
tyra srovė nubėgo per geltoną
smėlį,
draugystės mėlynajam veidrodyje
veidus supdama.
(18 pusl.).

Taupesnis, paprastesnis Henrikas Nagys prabyla į mus trečioj savo knygoj "Mėlyname Sniege". Vaizdai išėję į platumą, nuotaika lygi, persunkta rezignacijos, sakyčiau, santūrios, beveik užuojautą sukeliančios nostalgijos, mintis linkusi paliesti pasaulį, tarsi vieną didžiulį peizažą.
Skaityti daugiau...
 
ATEITININKŲ VADOVAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A.S.   
Pereitų metų rudenį, ateitininkų šeštojo kongreso išvakarėse, pasirodė nauja St. Ylos knyga. Spaudą seką, be abejo, bus pastebėję tos knygos "paminėjimus". Šiaip jau knyga sutikta gana tyliai, ir tai, turbūt, dėl jos pavadinimo — "ateitininkų vadovas". Pavadinimas veda spėti, kad knyga gal grynai techniškas ateitininkų leidinys.

Iš tiesų knygos pavadinimas specifiškai nenurodo jos pobūdžio ir apimties. Tai galėtų būti ir programinis vadovėlis, ir "enciklopedija". St. Ylos knyga nėra nei viena, nei kita. Ją būtų sunku {klasifikuoti kurion vienon knygų rūšin, ir vargu ar rastume šių dienų lietuvių leidiniuose ką nors j ją panašaus. Kaip j originalaus pobūdžio veikalą, įdomu j jį pažvelgti bendresniu žvilgiu, ypač dar dėl to, kad jame esama turinio, kuris ne vien specifiškai ateitinin-kiškas.
Skaityti daugiau...
 
Vincas Ramonas PDF Spausdinti El. paštas
Vincas Ramonas, už apysakų knygą "Miglotas rytas" gavęs Montrealio Liet. Akademinio Sambūrio Vinco Krėvės 500 dol. premiją. Knyga rasta geriausia iš 1959 -1960 m. pasirodžiusių literatūros veikalų. Vertinimo komisiją sudarė: dr. I. Gražytė, M. Aukštaitė, kun. dr. F. Jucevičius, P. Girdžius ir A. Kličius. Premijos įteikimas įvyko Montrealy-je gegužės 13 d. Vinco Ramono kūrybą apibūdino dr. Henrikas Nagys. Taip pat buvo meninė programa, kurioje skaityta laureato kūryba. Iškilmėje dalyvavo Ir tarė žodį pats laureatas, atvykęs iš Čikagos. Tai yra jau ketvirtoji Lietuvių Akademinio Sambūrio premija. Pirmoji paskirta Jonui Aisčiui, antroji Jonui Mekui, trečioji Mariui Katiliškiui. šių metų laureatas yra žymus lietuvių beletristikos šulas, parašęs šias knygas: "Dailininkas Rauba" (novelės), "Kryžiai" (romanas), "Dulkės raudoname saulėlydy" (romanas), "Miglotas rytas" (apysakos). Montrealio Lietuvių Akademinio Sambūrio teikiamos premijos yra reikšmingas į-našas į mūsų kultūrinį lobyną tremtyje.
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Bernardas Brazdžionis: VIDUDIENIO SODAI. Išleido "Lietuvių Dienos", Los Angeles, 1961 m. 126 p. Kaina $4.00.
Estanislao Goštautas: ARTE COLOMBIANO. Editorial Igueima. Bogota, 1960. 221 p.
Aleksandras Radžius: PAUKŠČIŲ TAKAS. Eilėraščiai. 48 psl. Viršelį piešė P. Jurkus. Išleido "Lietuvių Dienos", 1961 m. Kaina $1.50. Gaunama pas platintojus ir leidykloje: 4364 Sunset Blvd., Hollywood 29, Cal.

 
DAIL. KAZIMIERO ŽOROMSKIO KŪRYBA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė P. Jurkus   
Dailininkas, lyg srauni upė, nuolat veržiasi pirmyn, jieškodamas naujų kūrybos plotų, nuolat bręsdamas ir besikeisdamas. Keičiasi jo kūrybiniai polėkiai, jo filosofija.

Toki keitimąsi pergyveno ir Kazimieras Zoromskis, kurį mes pažįstame kaip rimtą, augštos kultūros dailininką, nuolat besisielojantį meno problemomis. Jo kūrybinis veržlumas nuolat jieško naujų estetinių formų. Taip jis perėjo du kūrybos laikotarpius ir dabar visu į-karščių puoselėja trečiąjį.

Pirmasis K. Žoromskio kūrybos laikotarpis buvo impresionistinis. Tai Madrido laikai. Su visom impresionistų tradicijom jis nuoširdžiai tapė gamtą, išgaudamas jos atmosferinius virpėjimus, atidengdamas pietų saulės įkaitintus namus, sodus. Tai buvo daugiausia Madrido peizažai, kurių vos keli beliko dailininko nuosavybėje. Tie kūriniai buvo išstatyti Madrido parodose net moderniojo meno muzėjuje, ir laimėjo dailininkui gerą vardą.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai