Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsėjis


LIETUVIŲ DAINŲ ŠVENTĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vladas Jakubėnas   


Dainų šventės organizacinis komitetas. Pirmoj eilėj iš kairės: V. Radžius, prel. I. Albavičius, T. Blinstrubas. Antroj eilėj: J. Kudirka, J. Paštukas, J. Zdanius, J. Jasaitis ir S. Daunys.

Pirmosios, 1956 m. įvykusios, JAV ir Kanados lietuvių dainų šventes ruošimas sutapo, kiek tai lietė naujuosius ateivius, su gan palankiu psichologiniu momentu: jiems jau buvo pavykę įsikurti naujoje šalyje, visa aplinka dar buvo kiek neįprasta, bet buvo džiugu vėl gyventi normaliomis savarankių piliečių sąlygomis ir netrukdomai plėtoti savo tautinę kultūrą. Pasiruošimas šventei ėjo sklandžiai. Pati dainų šventė buvo iš dalies sugadinta katastrofingo karščio, o pasamdytoje stadiono salėje nebuvo oro šaldymo. Nepaisant to, tada pasiektieji rezultatai nebuvo blogi; nesunkus, kukliai užsimotas repertuaras buvo gražiai atliktas beveik 1000 žmonių choro.
Skaityti daugiau...
 
BENDRUOMENĖS RINKIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V. Vaitiekūnas   

Gegužės 13 ir 14 JV lietuviai rinko savo parlamentą — naują bendruomenės tarybą, jau trečią iš eilės. Pirmąją rinko 1955, antrąją — 1958. Turint galvoje LB organams tenkančius labai reikšmingus išeivijos tautinius uždavinius, pravartu pasvarstyti šio vyriausio bendruomenės organo rinkimų duomenys ir jų peršamos išvados.

Balsai, balsavimo apylinkės, kandidatai ir renkamieji. 1955: balsavo 6916, rinkimų apylinkių buvo 57, kandidatų—95, renkamųjų 27. 1958: balsavo 4,137, rinkimų apylinkių buvo 57 (pribuvo Jaunimo Centro, Ke-noshos, New Haven, S. Francisco, Tėviškės parapijos; išnyko Brooklyn I, Columbus I, Yonkers, Long Beach, Selden), kandidatų 76, renkamųjų 20. 1961: balsavo 4,648, rinkimų apylinkių buvo 57 (pribuvo Ann Arbor, Aurora, Buffalo, Gage Park, Jack-son Heights, Sokolų; išnyko Brooklyn -Union, Columbus II, North Chicago, Tėviškės parapijos, West Side Chicago, White Plains), kandidatų 109, renkamųjų 31.
Skaityti daugiau...
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
* Amerikos Liet. Bendruomenės Taryba į pirmąjį savo posėdį Niu-jorkan susirinko rugsėjo 2-4 d.d. Atvyko naujos tarybos nariai, centro valdyba, ir daugelio apygardų valdybų pirmininkai. Posėdžiai įvyko New Yorker viešbutyje. Į darbo prezidiumą pirmininkais išrinkta: St. Barzdukas, T. Blinstrubas, dr. A. Nasvytis ir dr. V. Vardys. Apie centro valdybos veiklą pranešimą padarė jos pirm. St. Barzdukas, kultūros fondo reikalais kalbėjo P. Balčiūnas, švietimo — J. Švedas. Apie LB veikimo planus kalbėjo dr. V. Vardys. Jo mintis papildė Pr. Naujokaitis. Antrąją suvažiavimo dieną buvo gvildenta Geležinio Fondo ir Lietuvių Fondo (milijoninio) klausimai. Juos nušvietė dr. A. Nasvytis ir dr. A. Razma. Viską išdiskutavus, prieita bendros išvados — jungti abu fondus. Aptarta jungimo procedūra. Jungtiniam fondui formuoti ir statutui parašyti sudaryta speciali komisija. Lietuvybės išlaikymo klausimu referatą skaitė kun. P. Garšva, M.I.C. Tarp nutarimų paminėtini šie: • sukviesti visų organizacijų pasitarimą, organizuoti delegaciją pas Amerikos prezidentą, dalyvauti pasaulinėje parodoje Niujorke, suruošti dainų šventę, prie centro valdybos pasamdyti apmokamą tarnautoją. Vakare Baltų laisvės namuose suruoštas pagerbimas LB garbės pirmininkui prel. J. Balkūnui. Programai vadovavo J. Šlepetys. Pogrindinę kalbą apie prel. J. Balkūno asmenį bei veiklą pasakė prof. J. Brazaitis. Buvo sveikinimų. Padėkos žodį tarė prel. J. Balkūnas. Po to buvo vaišės. Suvažiavime įvykusių Liet. Bendruomenės rinkimų rezultatai tokie. Į tarybos prezidiumą išrinkta: pirm. St. Barzdukas, vicepirmininkai: dr. A. Nasvytis ir Alf. Mikulskis, sekr. V. Kamantas — visi iš develando. Garbės teismas sudarytas Niujorke; išrinkta J. Šlepetys, dr. B. Nemickas, dr. P. Vileišis, St. Dzikas, V. Dilis. Centro valdybos pirmininku išrinktas Jonas Jasaitis iš Čikagos. Kitus valdybos narius jis pats pasirinks ir pristatys tvirtinti Tarybai.
Skaityti daugiau...
 
Metrika PDF Spausdinti El. paštas
Redaguoja — Antanas Vaičiulaitis
Redakcijos nariai — Leonardas Andriekus, O.F.M., Juozas Girnius, Alfonsas Nyka - Niliūnas
Meninė priežiūra — Telesforas Valius
Leidžia — Tėvai Pranciškonai
Administracijos adresas — Aidai, 680 Bushwick Ave., Brooklyn 21, N. Y.
Dailininko adresas — Telesforas Valius, 84 Pine Crest Rd., Toronto, Ont. Canada
Redakcijos adresas — Antanas Vaičiulaitis, 4757 East Ave., S. E., Washington 28, D. C.

 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai