Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


TŪZŲ KLUBAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Aug. Raginis   

Antanas Tulys; TŪZŲ KLUBAS. Novelės. Išleido Terra. Chicago, 1960 m. 196 p.
Antanas Tulys savo beletristika mūsų spaudoje reiškiasi jau keturiasdešimt su viršum metų, tačiau skaitančiajai visuomenei nėra perdaug žinomas. Viena priežastis gal bus ta, kad ligi šiolei jisai savo raštais nebuvo įsirėžęs į tos visuomenės sąmonę, o antra, ilgesnį laiką būdamas vaistininku, jisai nuošaliau stovėjo nuo mūsų literatūros sūkurių, nors šiaip mūsų spaudoje uoliai dalyvavo. Jam teko būti poros laikraščių redaktorium, prirašyti nemaža feljetonų, o kartais įsivelti ir į polemikas. Iš seniau pasirodžiusių jo veikalų žinomiausias buvo novelių rinkinys "Aš bučiavau tavo žmoną", Spaudos Fondo išleistas Kaune 1936 metais. Kritika tada šios knygos neglostė: esą, buvusi paviršutiniška, neatspindėjusi tos aplinkos, kurioje autorius gyveno. Antanas Tulys yra rašęs ir dramų,
Skaityti daugiau...
 
APIE ŽALGIRIO MŪŠĮ ANGLIŠKAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V. Trumpa   
Praeitais metais sukako 550 m. nuo Žalgirio mūšio. Tą sukaktį ypač iškilmingai paminėjo Lenkija, kurios dabartinėje teritorijoje yra pati Žalgirio mūšio vieta. Vadinas, Lenkija lyg ir jaučiasi, kad pagaliau po ilgos šimtmetinės kovos buvo išspręsta ta problema, kurios ano meto aplinkybės neleido išspręsti. Iš tikrųjų, gal jau ir tada ją buvo galima išspręsti, jeigu to laiko Lenkijos ir Lietuvos vadai būtų geriau supratę geopolitines savo kraštų problemas.

Ta sukaktis buvo taip pat atžymėta ir okupuotoje Lietuvoje, ta proga ypač stengiantis iškelti, iš vienos pusės, nuolatinį vokiečių Drang nach Osten pavojų, iš antros —ypač pabraukiant R. Europos tautų vienybės reikalą kovojant su tuo pavojumi. Žalgirio mūšis buvo tikra to žodžio prasme tautų mūšis, kuriame abiejose pusėse dalyvavo gangret visų Rytų ir Vakarų Europos tautų daliniai.

Buvo bandoma platesniu mastu organizuoti to mūšio sukakties paminėjimą ir emigracijoje, tačiau iš to užmojo ne daug kas teišėjo. Lietuviškai ta proga išspausdinta O. Urbono knyga "Žalgirio mūšis". Spaudoje pasigirdo balsų iš viso prieš tokio minėjimo reikalingumą. Užtat dr. K. Jurgėlos veikalas anglų kalba apie Žalgirio mūšį yra beveik vienintelis pozityvus įnašas, kuris pasiliks iš gana didelio triukšmo dėl tos sukakties minėjimo.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Red.   
Jonas Aistis: POEZIJA. 420 p. Iš­leido Romuva (Jonas Galminas, 507 5th Ave., New York 17, N.Y.). Spau­dė pranciškonų spaustuvė Brooklyne. Įrišta drobe. Aplankas V. K. Jonyno. Ši knyga apima visą Jono Aisčio rinktinę kūrybą. Kaina nepažymėta.

Danutė Paškevičiūtė: NEGALIU VERKTI, eilėraščiai. Išleido Nidos knygos klubas Londone, Anglijoje, 64 pusi., kaina nepažymėta.
Skaityti daugiau...
 
VYTAUTAS MARIUOSIUS IR JULIAUS GAIDELIO ŠEŠTOJI SIMFONIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Izidorius Vasyliūnas   


Trečiadieni vakare, liepos 19 dieną, Connecticut General Life Insurance Company ištaiginguose rūmuose, tikriau sakant, šalia jų gryname ore, įvyko trečiasis Hartfordo muzikos festivalio simfoninis koncertas, kurio dirigentu svečio teisėmis buvo Vytautas Marijošius, buvęs Kauno Operos dirigentas ir meno vadovas, dabar Hartt kamerinio orkestro dirigentas Hartforde, Conn. Koncerto programa buvo sudaryta iš šių veikalų: Georg Philipp Telemanno sui-ta A moli fleitai ir styginiams (solistas Michael Menon), Juliaus Gaidelio šeštoji simfonija (pirmas atlikimas), Ferruccio Busoni concerti-no klarnetui ir orkestrui (solistė Barbara Kolb) ir Felix Mendelssohn-Bartholdy skerco iš suitos "Vasaros nakties sapnas".

Festivalio orkestras sudarytas iš gerų, patyrusių profesionalų, nedidelis, nuostolingai sumažintas styginių grupėje. Jį sudaro trys pirmieji ir trys antrieji smuikai, dvi violos, dvi violončelės, vienas kontraba-sas, dvi fleitos, du obojai, du klarnetai, du fagotai, dvi triūbos, dvi valtornės, litaurai ir harpsichordas.
Skaityti daugiau...
 
DAIL. MINDAUGAS NASVYTIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. A.   
Dail. Mindaugas Nasvytis, kurio aliejinės tapybos darbai spausdinami šiame "Aidų" numeryje, yra jaunosios kartos atstovas, gyvenąs Cleve-lande. Gimė jis Lietuvoje ir paišybos mokytoju turėjo dail. Joną Mackevičių, su kuriuo 1946 m. Tuebingene dalyvavo pabaltiečių meno parodoje. Tremtyje jis visą laiką domėjosi daile. 1948 m. įstojo į Freiburgo Meno Institutą, bet emigraciniai reikalai neleido jo baigti. 1949 m. Mindaugas Nasvytis atvyko į Jungtines Amerikos Valstybes, ir po metų įstojo į develando Meno Instituto skulptūros skyrių. Institutą baigė 1952 m. Atlikęs karinę tarnybą, 1954 m. įstojo į Ohio valstybinį universitetą studijuoti tapybos. Po metų gavo dail. menų bakalaurato laipsnį. Tame pačiame universitete tęsė studijas magistro laipsniui gauti, kurias, verčiamas aplinkybių, turėjo nutraukti. 1959 m. vėl pradėjo studijuoti dailę Clevelando valstybiniame universitete, ir tenai įsigijo magistro laipsnį tapybos srityje.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai