Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris


PASTABOS M. Vaitkaus apie arkivyskupą Pr. Karevičių atsiminimų patikslinimas PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Dr. P. Mačiulis   
Viename savo straipsny esu užsiminęs, kokį uždavinį buvo pasiėmęs pirmas Lietuvos arkivyskupas Pranciškus Karevičius Lietuvos atstatymo politinėje byloje. Ten pat reiš-klau pageidavimą, kad būtjnai reikėtų parašyti monografiją apie aną, Jau išėjusį j Anapus, lietuvių tautos teisių gynėją.

Tik daug vėliau, visai atsitiktinai, vartydamas 1958 m. Aidus, radau M. Vaitkaus, net per du Aidų numerius (7 ir 8 nr.) įdėtus atsiminimus, kuriuose pastebėjau kai kurias netiksliai atpasakotas vietas.

Pradžioje M. Vaitkus sakosi norįs patarnauti istorijai, savo atsiminimus surašydamas apie mūsų arkivyskupą. Jis pradeda rašyti juos nuo Palangos . ..
Skaityti daugiau...
 
Baltrušaitis tebelaukia vertėjo PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Henrikas Radauskas   
Prieš kelias dienas mane pasiekė 1961m. lapkričio 18-os dienos "Naujienose" įdėtas Jono Valaičio straipsnis "Didieji rusai apie Jurgį Baltrušaitį". Tame rašiny Valaitis daugiausia kalba apie mane. Kadangi Valaitis, berods, nėra didysis rusas, o aš nesu Jurgis Baltrušaitis, to straipsnio antraštė pasilieka mįslė.

Tam straipsniui atsirasti akstiną davė mano recenzija ("Baltrušaitis tebelaukia vertėjo") apie Valaičio "išverstą" Baltrušaičio eilėraščių rinkinį "Zemnyje stupeni", išspausdinta 1947 metų 8-me "Aidų" numeryje. Paymėtina, kad Valaitis laukė keturiolika metų, kol pasiryžo atsakyti recenzentui. Tie, kurie anuomet jau buvo gimę ir mokėjo skaityti, galbūt, atsimena, kad, recenzijai pasirodžius, nei Valaitis, nei niekas kitas nepasiryžo ginti "vertimo", nes recenzijoje citatomis, lyginimu su originalu ir kritiška analize buvo parodytas katastrofiškas to tariamo "vertimo" lygis.

Šiuo metu, gyvendamas Europoje, — visoms mano knygoms ir iškarpoms likus Jungtinėse Valstybėse,— negaliu duoti nei citatų iš savo recenzijos, nei ištraukų iš Valaičio "vertimų". Dėl to tikrai gailiuos, nes, kadangi tragikomiški Valaičio "vertimai" sumuša visus juokingumo rekordus, neturiu progos bent valandėlei pralinksminti pesimistine mūsų dienų literatūra besimaitinantį skaitytoją.
Skaityti daugiau...
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
* Pop. Jonas XXIII patvarkiu, visuot. Bažnyčios susirinkimas atidaromas šiemet spalio 11 d. Romoje.
* Vysk. Teofilis Matulionis šv. Tėvo pakeltas arkivyskupu.
* Vasario 16 proga JAV prez. J. P. Kennedy priėmė lietuvių delegaciją Baltuosiuose Rūmuose. Mūsų tautos šventę ir šiais metais iškilmingai paminėjo JAV Kongresas, kai kurių valstybių gubernatoriai ir miestų burmistrai. Apie visa tai plačiau ateinančiame "Aidų" numeryje.
* Toronte įkurtas savanorių organizacijos skyrius. Tikslas — remti nepriklausomybės kovų dalyvius, ypatingai likusius Vokietijoje.
* Baltų Tyrimo Instituto vedėju išrinktas prof. dr. Zenonas Ivinskis, jo pavaduotoju — prof. dr. A. Maceina. Institutas dabar veikia Bon-nos universiteto žinioje. Institutas yra išleidęs 7 tomus raštų, kurių žymi dalis tenka lietuvių mokslininkų darbams.
Skaityti daugiau...
 
AIDŲ PREMIJA UŽ LITER ATŪRĄ PDF Spausdinti El. paštas
Mėnesinis kultūros žurnalas "Aidai", leidžiamas pranciškonų, pamečiui skiria po vieną $500.00 premiją už irtlnimo komisijos geriausiu pripažintą grožinės literatūros ir mokslo veikalą, šiuo skelbiama jos taisyklės:
1. 1962 metais šeštą kartą premija bus skiriama už grožinę literatūrą: poeziją, noveles, apysakas, romaną ar dramą.
2. Už komisijos geriausiu pripažintą veikalą skiriama premija nebus skaldoma tarp atskirų autorių.
3. Premijos komisija vertins 1960-1961 m. viešumoj pasirodžiusius nepremijuotus grožinės literatūros kūrinius ir tais metais parašytus, bet dėl dabartinių sąlygų negalėjusius būti išspausdintais. Premijos komisijai neatsiųsti kūriniai nebus vertinami. Taip pat nebus vertinami mirusių autorių kūriniai.
Skaityti daugiau...
 
Leidėjai PDF Spausdinti El. paštas
Redaguoja — Antanas Vaičiulaitis
Redakcijos nariai — Leonardas Andriekus, O.F.M., Juozas Girnius, Alfonsas Nyka - Niliūnas
Meninė priežiūra — Telesforas Valius
Leidžia — Tėvai Pranciškonai
Administracijos adresas — Aidai, 680 Bushwick Ave., Brooklyn 21, N. Y.
Dailininko adresas — Telesforas Valius, 84 Pine Crest Rd., Toronto, Ont. Canada
Redakcijos adresas — Antanas Vaičiulaitis, 4757 East Ave., S. E., Washington 28, D. C.
 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai