Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
4 balandis


ŠAKIŲ VARDAS IR SENŲ SENOVĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. Matusas   
Šakiai yra vienas didesniųjų Suvalkijos miestų, kuriame nuo Lietuvos nepriklausomybės laikų (1918) buvo apskrities centras, pagaliau čia kurį laiką yra vertęsis medicinos praktika garsusis Vincas Kudirka. Bet apie miesto pradžią buvo pareikšta nuomonių, kurios svyruoja nuo XIV-to iki XVII-to amžių.

Slownik Geograficzny autorius tvirtina, kad šakiai buvo gyvenama vieta jau 1352 m. ir ją sieja su tų metų kryžiuočių žygiu į Lietuvą. Iš tikrųjų gi ta proga nėra ne tik Šakių vardo, bet ir paties žygio negalima lokalizuoti toje apylinkėje. Jei paminėtą aiškinimą pertempti bei forsuoti, tai šakių sritį būtų galima implikuoti nebent 1375-tų ir 1387-tų m. žygiuose (palyg. Scripto-res Rerum Prussicarum, II, 636,579).
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIO KŪRINIAI AMERIKIEČIAMS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė P. Jurkus   

šio žurnallo puslapiuose esame prisiminę dail. V. K. Jonyno plačią kūrybą, aptarę jos raidą, nagrinėję grafiką, akvarelę, vitražus.
Dabar norime sustoti ties naujais vitražais Notre Dame seserų vienuolyne Wilton, Conn., ir pažiūrėti, kaip dailininkas sprendė sudėtingas problemas. Šis didelis darbas atiteko Jam konkurso keliu; tad norime atkreipti dėmesį, kokie kūrybiniai privalumai išskyrė jo projektus iš kitų garsių konkurse dalyvavusių studijų.
—o—
Wilton, Conn., yra Notre Dame seseerų motiniškasis namas su mokyto-II; seminarija. Vienuolynas pasistatė naują koplyčią, kurios architek-tas daug dėmesio skyrė vitražam, lis suplanavo koplyčią pailgu lygiašoniu trikampiu. Smailgalyje pastatė didįjį altorių, abiejuose šonuose įvedė didelius vitražus, palikdamas tarpuose tik būtinas konstrukcijas. Telkdamas dėmesį į didįjį altorių, architektas savaip suplanavo langus. Kiekviename šone yra aštuoni skirtingo formato langai. Įžengus pro duris, langai yra žemi ir platūs (13x16 pėdų); artėjant į didijį altorių, langai siaurėja ir augštėja. Paskutinis langas prie altoriaus jau turi 27 pėdas augščio ir 6 pėdas pločio. Tai sustiprina dėmesį didžiajam altoriui kur vyksta Nekruvinoji Auka; tai sudaro įspūdį, kad, atėjęs iš pasaulio, artėdamas prie Dievo, kartu kyli su žėrinčiais langais.
Skaityti daugiau...
 
MAINO UOLOS ALBINO ELSKAUS KŪRYBOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. Andriekus   
Balandžio 7-8 d. Brooklyne, Apreiškimo parapijos salėje, vyko dail. Albino Elskaus tapybos ir piešinių paroda. Ją ruošė Lietuvių Bendruomenė, norėdama šio miesto bei apylinkės lietuvius supažindinti su kylančio jauno dailininko darbais. Apreiškimo salė šiam tikslui yra ypatingai paranki: tose pačiose patalpose veikia Maironio šeštadieninė mokykla, čia pat yra didžiausios Brooklyno lietuvių parapijos bažnyčia, šioje vietoje nuolat vyksta lietuviškas judėjimas. Ne pirmą kartą čia ruošiama ir dailės paroda.

Albinas Elskus New Yorko lietuviams prisistatė su 16 aliejinės tapybos kūrinių ir su 20 piešinių. Tie patys darbai nelabai seniai buvo rodomi ir Čikagoje Taupymo ir Paskolos Banko galerijoje. Parodos atidarymas įvyko kovo 7 d. 6 vl., kur su šio dailininko kūryba žiūrovus supažindino Paulius Jurkus. Abi dienas paroda buvo nuolat lankoma. Parduota keletas paveikslų.
Albinas Elskus pirmiausia įdomus tuo, kad jis savo kūrybinio kelio pradžioje linko tai į abstrakciją, tai į realizmą. Anksčiau New Yorke ruoštose parodose mes jį matėme kryžkelėje.

Pickwoodo galerijoje dailininkas pasirodė konkrečiuose pavidaluose, bet, neilgai trukus, Pa-noros galerijoj jį regėjome visiškai abstraktų. Tada jis mėgo daiktus bei įvykius išreikšti visiškai nuo tikrovės atitrauktomis formomis bei spalvomis, bet nejautė, kad tai būtų tikras jo sielos balsas. Dailininkui staiga akys atsivėrė, patekus į Maino valstybės gamtą. Jį tenai visiškai užbūrė jūra su didingomis uolomis, plačiomis smėlio juostomis ir labiausiai ta gilia vienuma, kuri saviškai susilieja su anapusine būtimi. čia dailininkas pasijuto stovįs ant tvirto pagrindo ir suradęs tai, ko taip ilgai jieškojo. Dabar įvyko tasai lemtingas posūkis nuo abstrakcijos tikrovės link. Jis yra tuo įdomus, kad šiais laikais dailininkai paprastai nuo realizmo palaipsniui perina prie abstrakcijos. Su Elskum atsitiko priešingai.
Skaityti daugiau...
 
ANDRIUS KUPREVIČIUS PDF Spausdinti El. paštas
ANDRIUS KUPREVIČIUS Jo piano koncertas įvyko New Yorke, Town Hall salėje, balandžio 8 d. Skambino Schuberto keturis Impromptus, op. 90, Beethoveno Sonata in E Major, op. 109, Chopin Sonata in B Fiat Minor, op. 35, J. švedo dvi improvizacijas (1959), Cl. Debussy Poisson d'or ir Jardins Sous la pluie, Liszt Soneto 104 del Petrarca ir Ta-rantella (Venezia e Napoli). šykštūs New Yorko kritikai pripažino Kuprevičių žymiu artistu. New York Times kritikas Howard Klein labiausiai iškėlė jo didelę techniką, kontrolę ir preciziją, išpildant sunkią koncerto programą. Pažymėjo, kad tonacija buvo geriausia forte vietose. Pastebėjo taip pat jo sutapimą su muzika, skambinant Chopino sonatą, iki tokio laipsnio, kad atrodė bus jos nuneštas. Kritikas bet gi pageidavo gilesnio įsijautimo ir savi-tesnio perteikimo (N.Y.T., 1962 m. bal. 9 d.). Herald Tribūne kritikas taip pat iškėlė Kuprevičiaus talentą, šį koncertą vadindamas vienu iš žymiausių savaitės įvykių New Yorke. Bet pastebėjo, kad pianistas yra didesnis detalėse, kaip visumoje (H.T. 1962. bal. 9. d.).
Koncertą ruošė Columbia Artists Management, Inc. Klausytojų prisirinko pilna didelė salė ir dalis balkono. Prie koncerto pasisekimo daug prisidėjo dr. Marija Žukauskienė.

 
PLB KULTŪROS TARYBA PDF Spausdinti El. paštas

Pranešame, jog yra įsteigta ir jau pradeda veikti Pasaulio Lietuvių Bendruomenes Kultūros Taryba: pirmininkas — prof. dr. Jonas Pu-zinas, vicepirm. — Leonardas Dam-briūnas, sekretorius — Aleksas Vaškelis, nariai — prof. dr. Vincas Maciūnas, dr. Kostas Ostrauskas, prof. dr. Antanas Salys, Vincas Trumpa. Tarybos adresas; prof. dr. J. Puzi-nas, 1311 Wyoming Ave., Philadelphia, Pa., U.S.A.
Džiaugiamės, kad ši Kultūros Taryba yra iš tikrai autoritetingų asmenybių bei intelektualų — akademikų, o drauge ir iš aktyvių bendruomenės bei visuomenės veikėjų.

Gėrimės ir esame giliai dėkingi visiems P.L.B. Kultūros Tarybos nariams, kad jie — jau be to turėdami daug darbo ir nelengvas sąlygas — pasiaukodami priėmė šias naujas pareigas ir atsakomybę.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai