Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


L.F.B. STUDIJŲ SAVAITĖ LIETUVIŠKAJAI TIKROVEI PAŽINTI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. Blt.   
Didelių organizacijų suvažiavimai gali tapti tušti ir nereikšmingi, jei nėra gerai suorganizuotos programos, kur numatyti pagrindiniai klausimai ir visų jie tokiais pripažinti. Po jų gali eiti mažiau svarbūs dalykai. Kiekviename suvažiavime, kuris skiriamas darbui, o ne pasilinksminimams, turi būti vienas pagrindinis klausimas, į kurį nukreipiamas viso suvažiavimo dėmesys, pavedant jį nagrinėti parinktiems paskaitininkams, sugebantiems iškelti esmines tezes, kurias galima diskutuoti.

Pagal ši principą buvo suorganizuota L.F.B. studijų savaitė š.m. rugpjūčio mėn. 5-12 dienomis Vasa-gos vasarvietėje, Kanadoje. Dabartinėje padėtyje mūsų pagrindinis rūpestis yra: tautinės egzistencijos išlaikymas, lietuviškos kultūros kūrimas ir Lietuvos išlaisvinimas, šis rūpestis buvo sutelktas į pagrindinį klausimą: Maironis ir mes savuose laikuose. Mūsų padėtį apsprendžia mūsų lietuviškasis tvirtumas tiek tėvynėje, tiek išeivijoje, todėl pagrindinė tema buvo suskirstyta į tris klausimus: Maironis ir jo laikai, rezistencija tėvynėje ir išeivijoje.
Apie Maironį ir jo laikus kalbėjo prof. J. Brazaitis. Referentas, turėdamas gilų istorinių įvykių ir literatūrinių įtakų supratimą, įdomiai išdėstė Maironio įtaką istorinėje tėkmėje. Didžiausia ji buvo caro pavergimo metu, nemažėjo nepriklausomybę atgavus ir visu ryškumu iškilo, dabar tautai esant pavergtai ir jos daliai išsklaidytai įvairiuose kraštuose.
Skaityti daugiau...
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
* Kultūros kongresas, rengiamas JAV ir Kanados Lietuvių Bendruomenių, vyksta lapkričio 22-24 Čikagoje. Bendrajame posėdyje įžangines paskaitas skaito dr. J. Grimus ir dr. J. Puzinas. Atskiruose sekcijų posėdžiuose paliečiami aktualiausi dabarties kultūros klausimai. Kongreso proga rengiama reprezentacinė dailės paroda ir simfoninis koncertas, kuriam diriguos Jeronimas Kačinskas.

* Prof. Mykolas Biržiška, nepriklausomybės akto signataras, Kauno bei Vilniaus universitetų rektorius, lietuvių literatūros tyrinėtojas, mirė rugpiūčio 24 Los Angeles, Calif. švęsdamas savo 80 gimtadienį. Visuomenės lėšomis iškilmingai palaidotas iš Šv. Kazimiero bažnyčios.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Juozas Švaistas: ŽIOBRIAI PLAUKIA. Romanas. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Čikaga, 1962. 233 p. Kaina $2.50.
Juozas Kralikauskas: TITNAGO UGNIS. Romanas. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Čikaga, 1962.
šventas Tėvas Jonas XXIII: MOTINA IR MOKYTOJA. Enciklika. Vertė kun. P. Dambrauskas. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Čikaga, 1962. 115 p. (77-115 p. yra kun. dr. P. Brazio MIC studija — Enciklikos "Mater et Magistrą" mintys ir gairės — spausdinta "Aiduose").
Kan. Antanas Steponaitis: TĖVYNĖJE IR PASAULY. Prisiminimai ir apybraižos. Brooklynas 1962 m. atspaude pranciškonų spaustuvė, įriS-ta, 319 p.
Dr. B. Matulionis: Generolo gydytojo VLADO NAGEVIČIAUS gyvenimo ir darbų apžvalga. Leidėja Veronika Nagevičienė, atspaude Immacu lata Press Putname, 1962 m., įrišta, 374 p.
LITHUANIA LAND OF HEROES. Red. Léonard Valiukas, išleido Lietuvių Dienos" 1962 m., teksto 88 p.. iliustracijų 90 p.

 
AIDAI SKIRIA PREMIJĄ UŽ MOKSLO VEIKALĄ PDF Spausdinti El. paštas
1. Kultūros žurnalas "Aidai", leidžiamas Pranciškonų, skiria premiją už lietuvių mokslo veikalą, išspausdintą atskira knyga ar periodinėje spaudoje 1960 ir 1961 metais.
2. Premija, $500.00 sumoje skiriama už humanistinių mokslų veikalą (teologijos, filosofijos, literatūros mokslų ir meno mokslo, istorijos, kalbotyros, geografijos, archeologijos, folkloro, visuomeninių mokslų ir k.), parašytą lietuvių kalba.
3. Premija nebus skaldoma tarp atskirų autorių.
Skaityti daugiau...
 
Skelbimai PDF Spausdinti El. paštas
MAIRONIO PORTRETAS
"Aidų" administracijoje galima įsigyti atspaudą dail. V. K. Jonyno piešto Maironio portreto, kuris buvo š.m. 7 nr. viršelyje. Atspaudas originalo dydžio (16x13), gerame popieriuje, su dailininko parašu. Kaina 10 dol. Visas iš portreto gautas pajamas dail. V. K. Jonynas dovanoja "Aidams". Visi kviečiami šį portretą užsisakyti.

PADĖKA
JAV LB Kultūros Fondas "Aidams" paremti dovanojo 50 egz. "Aleksandryno" I tomo. Leidėjai už tokią nuoširdžią paramą Kultūros Fondui reiškia giliausią padėką.

 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai