Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 gruodis


KUN. N. PAKALNIS — JUBILIATAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Tėv. L. Andriekus, O.F.M.   
Brooklyno Apreiškimo lietuvių parapijos klebonas kun. Norbertas Pakalnis šį pasavasarį susilaukė 50 metų kunigystės jubiliejaus. Tą įvykį jis buvo linkęs paminėti tyliai, bet parapija, kurioje dirba jau beveik 30 metų, žinoma, su tuo nesutiko. Įspūdingos pagerbtuvės dviem atvejais buvo suruoštos šį rudenį, dalyvaujant vietos vyskupui, apylinkės kunigams bei pasauliečiams. Taip pat ir spauda vienbalsiai pripažino jubiliato žymius nuopelnus Amerikos lietuvių kultūrai. O jisai, tų iškilmių supamas, galvojo apie gilesnį savo kunigystės jubiliejaus įprasminimą. Jubiliato dėmesį traukė "Aidai", kuriuos remia ir skaito nuo pat pasirodymo Amerikoje. Dabar, minėdamas kunigystės sukaktį, kun. Norbertas Pakalnis mūsų žurnalui paaukojo 500 dol., tapdamas šio numerio leidėju. Jubiliejaus proga čia malonu paliesti šio žymaus dvasininko bent pagrindinius veiklos bruožus.
Skaityti daugiau...
 
BENDRUOMENINĖ DVASIA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė St. Barzdukas   

Optimistiniai vaizdai

Šiemet Darbo dienos savaitgaliu teko dalyvauti Kanados Lietuvių Bendruomenės devintojoj dienoj Windsore. Yra kuo pasidžiaugti: ši diena čia jau prigydyta ir paversta tradicine, jos turiny daug ryškių kultūrinių momentų — dailės meno paroda, Dainavos ansamblio koncertas, Hamiltono Gyvataro ir Dainavos ansamblio tautiniai šokiai, sporto šventė, ji traukia ne vien lietuvius, bet savo atsilankymu ją taip pat pagerbia ir kanadiškiai svečiai — valstybės, savivaldybės, bažnyčios oficialieji atstovai, žodžiu, tai didelis bendruomeninės dvasios laimėjimas.

Ta pačia proga teko iš arčiau taip pat stebėti ir studentų ateitininkų stovyklą Dainavoj. Ir čia yra kuo pasidžiaugti: klausimai referuojami bei diskutuojami gyva lietuvių kalba, nesvetimi likiminiai tautiniai rūpesčiai, pietų ar kitų susibūrimų progomis ištisai skambėjo lietuviškos dainos. Ir kas nuostabu — tai kad dainuoja beveik visi. Pridėkim dar tokią lietuvišką pamažu kylančios ir nuolat gražėjančios Dainavos stovyklos aplinkumą — ir džiaugsmas dar didesnis. Pasijunti stovįs lyg pačios Lietuvos žemėj.
Skaityti daugiau...
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
* Kultūros kongreso paskaitos neišeis atskiru leidiniu. Jos atiduotos atspausdinti "Aidams". Sausio numeris skiriamas kultūros kongresui. Taip pat ir pirmojo kultūros kongreso medžiagą paskelbė "Aidai".

* "Aidų" žurnalo jury komisija savo posėdyje 1962 m. gruodžio 8 d. New Yorke nutarė "Aidų" grožinės literatūros premijos už 1960-1961 metus neskirti.

* Prel. Ignui Albavičiui šį rudenį suėjo 50 m. kunigystės. Įvykis buvo paminėtas lapkričio 22, 25 d.d. pamaldomis ir vaišėmis. Jubiliatas yra vienas iš didžiųjų Amerikos lietuvių kunigų veikėjų, savo triūsu daug prisidėjęs prie lietuvybės išlaikymo Amerikoje. Apie jo asmenį bei veiklą plačiau kituose numeriuose.

* Alto valdyba šitaip pasiskirstė pareigomis: L. šimutis — pirm.; dr. P. Grigaitis — pirmasis vicepirm.; T. Blinstrubas, P. Dargis, K. Drungelis, A. Rudis — vicepirmininkai; E. Bartkus, dr. V. Šimaitis — sekretoriai; M. Vaidila — ižd., J. Tálalas — finansų raštininkas. Veiklai pagyvinti numatomos specialios komisijos. Be to, Alto reikalams tvarkyti, įsteigtas centrinis biuras Čikagoje.
Skaityti daugiau...
 
1962 METŲ AIDŲ TURINYS PDF Spausdinti El. paštas
GROŽINE LITERATŪRA
Andriekus Leonardas — Žaizda, Kankiniai, Kaino
vaikai, Našlaitė, Briedis, Angelas, Lašelis, Vabz-
dys gintare, šviesos, Upės ir dainos, Gimimas
ir mirtis (eil.) 56, 442
Audronė O.B. — Po langu, Varpo dūžiai, Laukų lelijos (eil.) 27. 110, 207
Augustaitytė-Vaiciūnienė J. — Gandrų parleklmas, Rankos, Daina, Atgaila dili .... 386
Baronas Aloyzas — Dėkingumas, Injekcija .... 117, 199
Skaityti daugiau...
 
AIDAI SKIRIA PREMIJA UZ MOKSLO VEIKALĄ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Red.   
1. Kultūros žurnalas "Aidai", leidžiamas Pranciškonų, skiria premiją už lietuvių mokslo veikalą, išspausdintą atskira knyga ar periodinėje spaudoje 1960 ir 1961 metais.
2. Premija, $500.00 sumoje skiriama už humanistinių mokslų veikalą (teologijos, filosofijos, literatūros mokslų ir meno mokslo, istorijos, kalbotyros, geografijos, archeologijos, folkloro, visuomeninių mokslų ir k.), parašytą lietuvių kalba.
3. Premija nebus skaldoma tarp atskirų autorių.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai