Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 gruodis


GIESMES MUŽIKĖLIO" AUTORIAUS" IR VERTĖJO KLAUSIMU PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VINCAS MACIŪNAS   
1823 metais Vilniuje išleistoje knygelėje "Jonas iš Svisločės" (tai lenkiškos J. Chodzkos apysakaitės vertimas) buvo išspausdinta anoniminė "Giesmė mužikėlio". Ji paprastai priskiriama D. Poškai dėl turinio panašumo su jo "Mužiku Žemaičių ir Lietuvos". Antai ir Liet. Mokslų Akademijos išleistoje Lietuvių literatūros istorijoje (I 1957, p. 388) nurodoma, kad "šio eilėraščio autorium iš tradicijos laikomas Poška".

Tai nėra originalinis eilėraštis. Rašydamas apie D. Pošką Lietuvių Enciklopedijoje (XXIII, 1961), pažymėjau: "...ligi šiol nebuvo dar atkreiptas dėmesys į tai, kad Giesmė mužikėlio nėra originalinis kūrinys, o Fr. Sokolo Szahino eilėraščio Chlopek (iš jo rinkinio Muza polska, 1804) laisvas vertimas". Žemiau pateikiame abu tekstus.
Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė LEONARDAS ANDRIEKUS   
LAŠELIS

Jeigu seka šią planetą kokios akys,
Iš tolybių tik vandens lašelį mato.

Nuostabu,
Kaip galima tiek skausmo,
Džiaugsmo ir malonės
Viename lašely sutalpinti!

Kartais net baugu pažvelgti į visatą,
Pilną begalinių dydžių ir mažybių.

Viešpatie,
Koks buvo didelis tas skausmas,
Džiaugsmas ir malonė,
O kokia maža ta ašara!
Skaityti daugiau...
 
JIEŠKOJIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė NELĖ MAZALAITĖ   

V. K. Jonynas — Betliejus (spalvotas piešinys)

Smėlio dykumose krito trys šešėliai: vienas vilkosi iš paskos kaip tas, kuris vejasi, ir kitas gulė į šoną, lyg nukritęs iš balno, ir dar kitas bėgo priekyje, tarytum rodydamas kelią — trys raiteliai, trys vyrai ant kuprių, jojo iš trijų skirtingų pusių.

Ir jie susitiko. Toje vietoje oazės vanduo spindėjo, stačiai švietė, tarytum ten buvo supilta saulė, ir raiteliai turėjo prisidengti akis delnais — štai kodėl jie ne tuojau pat išvydo vienas kitą, kai jų kupriai buvo priėję šaltinį, kiekvienas iš skirtingų šonų, kaip ir buvo atjoję.

Valandėlę vyrai sėdėjo savo balnuose sustingę, taip jie buvo nustebinti, ir jų gyvuliai kantriai ir ilgestingai žiūrėjo į vandenį. Tada raiteliai iš tolo pasveikino vienas kitą, ir kiekvienas regėjo, jog du kiti yra kilnūs ir garbingi vyrai.
Skaityti daugiau...
 
PIJAUS XII KONSTITUCIJA "EXSUL FAMILIA" KANONŲ TEISĖJE IR GYVENIMO PRAKTIKOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. JUOZAS ZELIAUSKAS, SDB   
(Pirmąjj jos pasirodymo dešimtmetį minint)
(Pabaiga)

III — Naujasis personalinės jurisdikcijos institutas "emigrantų misija" pagal Pijaus XII konstituciją "Exsul Familia".
Iš plačiau išryškintų personalinės-tautinės parapijos reikalavimų jau lengva numatyti naujojo personalinės jurisdikcijos instituto — "misijos emigrantams" — paskirtį ir net esmę. Iš kitos pusės išsamiai jį čia aiškinti nėra nei reikalo, kadangi tam yra specialių ir gan plačių studijų31. Užtat pasitenkinsime tiktai pagrindiniais juridinės jo struktūros bruožais.

Kad pati Bažnyčia jau nuo seniau jautė reikalą ir ruošėsi tokį institutą įsteigti, Pijus XII tai neabejotinai įrodo savo konstitucijos pirmame titule. Užtat jis neatsirado visiškai nelauktas ir bent moraliai neparuoštas. Iš čia net didesnė jo vertė.
Skaityti daugiau...
 
HERMANN HESSE IR JO LITERATŪRINIS PALIKIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Alf. šešplaukis   

Šių metų rugpjūčio mėnesio 9 dieną Šveicarijos Montagnoloj, netoli Lugano, mirė žymusis šių dienų vokiečių rašytojas Hermann Hesse, sulaukęs 85 metų amžiaus. Hesse laikomas vienu iš paskutiniųjų didžiųjų Europos literatūros vyrų, priklausiusių vyresniajai kartai, kuri brendo pereitojo šimtmečio pabaigoj, bet savo kūryba veikė daugiau kaip pusę šio dvidešimtojo šimtmečio.

Gimęs 1877 liepos 2 dieną Wuert-tembergo Calwe protestantų misionierių šeimoj, Hesse paveldėjo baltų-švabų kraują: tėvas buvo estų kilmės, motina nuo Stuttgarto. Pradžioj buvo numatytas studijuoti teologiją, bet ją greit metė ir ėmėsi mechanikos, kurią vėl tuoj pakeitė knygininko darbu Tuebingene, Bazelyje. Nuo 1904 atsidėjo laisvo rašytojo darbui, apsigyvendamas švabų Garenhofene prie Bodeno ežero.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai