Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris


ARCHITEKTŪROS SEKCIJOS DARBŲ APŽVALGA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė S. G.   

Architektūros paroda

Architektūros sekciją sudarė arch, i   Mulokas, vadovas; arch. V. Ger-nas, arch. V. Rūbas, arch. A. Ke-•iis, iš Čikagos; dr. inž. J. Gimbu-iš Bostono; arch. V. Žemaitis iš ngtono; arch.   J.   Stelmokas   iš i inladelphijos;    taip   pat   dalyvavo arch. B Lukštaitė, ALIAS Čikagos skyriaus atstovė.

Architektūros sekcijos darbai susidėjo iš šių dalių:
1.    Architektūros paroda,
2.    Dr. inž. J. Gimbuto paskaita: "Senosios lietuvių kaimo savybės ir jų reikšmė".
3.    Simpoziumas: diskusijos lietuvių architektūros temomis.
Skaityti daugiau...
 
SPAUDOS SEKCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Administrator   

Lietuviškos spaudos  problemoms II Kultūros Kongresas skyrė gausų dėmesį.   Knygų   kūrimo   ir   leidimo klausimai buvo svarstomi literatūros sekcijoje, o periodinės spaudos dalykai specialios spaudos sekcijoje.
 
Spaudos sekcijos darbą suorganizuoti   ir  posėdį   pravesti   kongresui rengti komitetas pakvietė buvusį "XX   Amžiaus"  ir  dabar  vieną  iš "Draugo" redaktorių kun. dr. Juozą Prunskį. Jam artimai talkino Lietuvių žurnalistų sąjungos Čikagos skyriaus pirmininkas Antanas Gintseris ir laikraštininkas Jonas Vaidelys, sutikęs    suorganizuoti    spaudos parodą.

Parodos atidarymas
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ IŠEIVIJOS PERIODINĖS SPAUDOS POKARIO NUEITASIS KELIAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė JONAS KARDELIS   
Pirmiausia turiu pasidžiaugti, kad antro Kultūros Kongreso organizatoriai atkreipė dėmesį periodinei spaudai, kai pirmo Kultūros Kongreso metu man teko kovoti net su pirmojo posėdžio pirmininku dėl žodžio spaudos reikalu, ir tiktai stipriai spaudos žmonėms mane palaikius; buvo gauta teisė ir periodinės spaudos darbininkams gauti dalį salės laikraštininkų posėdžiams. Gal tai buvo nesusipratimas ar laiko sąlygų keistumo padarinys, bet visokiu atveju šis faktas, ypač spaudos žmonėms, yra įdomus. Gal juo reikšmingesnis, kad Kultūros Kongresas vyko kaip tik toje valstybėje, kurios prezidentas ypatingai iškėlė lietuvių spaudos reikšmę, teigdamas, jog Lietuva nuostabi jau tuo, kad ji sau laisvę ir savarankiškumą atsikovojo daugiausia spaudos pagalba.

Antro Kultūros Kongreso organizatoriai, iškėlę šūkį "Žvilgsnis į praeitį ir gairės ateičiai", nori turėti ar susidaryti mūsų išeivijos periodinės spaudos pokario metais nueitą kelią, atseit 1945 - 1962 metų laikotarpio.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVOS GYVENTOJŲ PAGEIDAVIMAI IŠEIVIJOS SPAUDAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. MIKLOVAS   
Žmonės Lietuvoje, be abejo, tikisi, kad lietuvių emigracija kaip ir jos spauda yra ir bus visada jautri pavergtųjų tautiečių likimui ir bus kovinga laisvės siekimuose.

Laisvoji lietuvių spauda turi nedelsiant ir drąsiai visada demaskuoti naujus okupantų kėslus Lietuvoje ir išeivijoje. Okupantas šiandien nepaliauja girtis tariamai klestinčia Lietuva ir kartu išveža iš jos, kaip bedarbius, tremtinius tūkstančius jaunų žmonių. Jie šiandien taipgi dešimtimis sušaudo ir nuteisia kalėjimu ir kartu, lygiagrečiai, rėkia apie vokiškų nacių terorą, slėpdamiesi už jo. Visa tai yra naujos formos sena Maskvos okupantų susidorojimo su tauta taktika. Ir Stalino masinįų žudynių metais Lietuvos žmonės sužinodavo apie būsimus trėmimus į konclagerius ir Sibirą ne tik iš prekinių ešalonų geležinkelio stotelėse, bet ir sovietinio laikraščio, isteriškai imančio rėkti apie tariamai didesnius nacių nusikaltimus. Ir tokiam "komunistiniam humanizmui" šitaip pridengti ir tada taipgi netrūkdavo  čekistinių  laurinčiukų.
Skaityti daugiau...
 
"AIDŲ" RĖMĖJAI PDF Spausdinti El. paštas
J. A. Raulinaitis, Los Angeles, Calif.; Stepas Blynas, Bridgeport, Conn.; Kaz. Barz-dukas, Z. Dailidka, Mečys Krasauskas, Stasys Kungys, M. Kvedaras, kun. J. Leonavičius, J. Paltarokas, A. Prunskytė, V. Ramonas, R. Skipitis, kun. J. Velutis, Chicago, III.; P. Mikalauskas, Cicero, III.; V. šilėnas, Lemont, III.; Juozas Mikuckis, Baltimore, Md.; A. Banėnas, K. Kupetis, J. Rugienius, J. Steponaitis, V. Vaičiūnas, M. Varekojie-nė, Detroit, Mich.; kun. J. Patašius, Great Falls, Mont.; P. Mikalauskas, kun. J. Tautkus, Omaha, Nebr.; A. Skučas, Plainfield, N.J.; Vyt. Abromaitis, Ona Kaunienė, kun. Vyt. Pikturna, Brooklyn, N.Y.; kun. Kęst. Balčys, kun. dr. M. Cyvas, Amsterdam, N.Y.; J. Pažemėnas, Queens Village, N.Y.; A. Alkaitis, VI. Braziulis, Mindaugas Nasvytis, Cleveland, Ohio; A. Mingėla, Hamilton, Ont.; A. Gurevičius, L. šalna, Toronto, Ont., Canada.

"Aidų" administracija visiems nuoširdžiai dėkoja.

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai