Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 kovas


Antrojo JAV ir Kanados Lietuviu Kultūros Kongreso REZOLIUCIJOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Administrator   
Dr. Vincas Maciūnas skaito rezoliucijas

I.
Antrasis JAV ir Kanados Lietuvių Kultūros Kongresas, peržvelgęs lietuvių išeivijos kultūrines pastangas ir laimėjimus, su pasigėrėjimu ir dėkingumu vertina lietuvių kultūrininkų darbą ir kūrybą ir kviečia juos nesitenkinti tik esamos padėties palaikymu, bet pereiti į dinamišką kultūrinę ofenzyvą visose kultūros bei veiklos srityse.

II.
Pripažindamas kiekvieno lietuvio svarbą lietuvybei ir jos išlaikymui, Kongresas ypatingai kreipiasi į visus lietuvius kultūrininkus, lietuviškųjų parapijų vadovus, organizacijų veikėjus, spaudos darbininkus ir sportininkus, primindamas, kad kiekvieno jų darbas yra drauge ir lietuviškosios kultūros postas, už kurio gynimą ir išlaikymą jie yra atsakingi prieš lietuvių tautos ateitį.
Skaityti daugiau...
 
LITERATŪROS SEKCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. š.   

Susirinkimas įvyko lapkričio 23 d. ir truko nuo 6 iki 11 vai. vak. Atidarė sekcijos vadovas Benys Ba-brauskas, pakviesdamas prezidiuman Juozą Kralikauską — pirm., Jurgį Jankų ir Juliją švabaitę — sekret., rezoliucijų komisijon — Aloyzą Baroną, Anatolijų Kairį ir dr. Vincą Maciūną. Dalyvavo apie 120 asmenų; keliasdešimt negalėjo patekti dėl vietos stokos.

Dr. Jonas Grinius skaitė 45 min. trukusią paskaitą "Tematinės problemos lietuvių literatūroje". Antras pranešėjas Jurgis Jankus kalbėjo arti valandos apie "Grūdą, nukritusį į akmenis". Po pertraukėlės Liet. Knygos Klubo vedėjas kun. Pranas Garšva padarė trumpą pranešimą tema "Dabartinis knygų leidimas ir skaitymas"; paskutinis pranešėjas buvo Benys Babrauskas, kalbėjęs valandą apie lietuvį rašytoją Amerikoje ir jo knygą.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIŲ LITERATŪROS TEMATINĖS PROBLEMOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. JONAS GRINIUS   
 Paskaita Literatūros sekcijoje

Pradedant lietuvių literatūros tematinių problemų apžvalgą, gali kilti klausimas: ar yra apskritai tematinės problemos literatūroj ? Jei yra, tai kaip jos atsiranda? Tik atsakius į šiuos klausimus, jau galima mėginti pažiūrėti, kokios yra tos problemos naujausioj lietuvių literatūroj.

Taigi pirmiausiai, ar yra tematinės problemos? — Jei prileisime, kad rašytojai rašo apie tai, kas jiems įdomu ir kas patinka,turėtu-me atsakyti, kad tematikos problemų literatūroj nėra. Panašus atsakymas iš pirmo žvilgsnio peršasi, atsistojus skaitytojų pusėj, nes jie yra laisvi pasirinkti tokius kūrinius, kurių temos, siužetai ir problemos jiems įdomūs. Bet minėtas klausimas šitaip pigiai, beveik komerciškai, neišsisprendžia, nes dailiosios literatūros knyga yra negirdimo dialogo židinys, kur susikryžiuoja rašytojo ir skaitytojų nevenodi požiūriai ir interesai. Knygos skaitymas visada yra tylus pokalbis. Nors jame rašytojas yra aktyvusis partneris, bet ir skaitytojas nėra tik pasyvus klausytojas.  Vienu  kartu jis pritaria rašytojo mintims bei vaizdams ir jais gėrisi, kitu momentu jis rašytojui šį tą prikiša, o kartais net jam reiškia savo apsivylimą. Nepasiekdamas skaitomosios knygos autoriaus, skaitytojas kartais savo įspūdžius, mintis ir sprendimus atvirai pasako savo draugams, o kartais juos viešai pareiškia spaudoj, tapdamas kritiku, tegu ir mėgėjišku kritiku. Tada dialogas tarp rašytojo ir skaitytojo tampa girdimu.
Skaityti daugiau...
 
II-jo KULTŪROS KONGRESO LITERATŪROS SEKCIJOS NUTARIMAI PDF Spausdinti El. paštas
1.    L. Bendruomenė kiekvienoje apylinkėje suorganizuoja nuolatinį lietuviškų knygų platinimą, panaudodama efektyvų gyvą kontaktą su pirkėjais; knygų leidėjai ir platintojai turi nuolat jieškoti sėkmingesnių, modernesnių būdų knygai paskleisti. Literatūros reikšmei pabrėžti ir skaitytojui suartinti su rašytoju.
2.    JAV LB Kultūros Fondas raginamas leisti ir tokias knygas, kurių leidimas jei ir neapsimoka, kurios tačiau yra vertingos ar reikšmingos.
3 Laikraščiai prašomi, susitarę su Lietuvių Rašytojų Dr-ja ar betarpiškai su žinomais rašytojais, atkarpoje spausdinti pirmoj eilėj mūsų rašytojų kūrinius ir, iš jų sudarius knygą, siuntinėti visiems laikraščio prenumeratoriams.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVYBĖS IŠLAIKYMO PARAPIJOSE SEKCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė O. B.   

Posėdį atidarė sekcijos vadovas prof. B. Vitkus, iškeldamas parapijos svarbą lietuvybės išlaikymui ir pakviesdamas ta tema kalbėti du paskaitininkus: Jurgį Gylį ir kun. dr. Praną Garšvą. Posėdžiui sekretoriauti pakviesta Ona Baužienė.

Paskaitos
Jurgis Gylys pažvelgė į Bažnyčios ir parapijos svarbą, jos rolę ir patarnavimą lietuvybei, štai jo pagrindinės mintys.
Visuomenėje tarp individų ir veiksnių turi būti tam tikras santykis, ir kiekvienos etninės grupės uždavinys yra tokius santykius nustatyti. Tokios grupės pulsas juntamas jo religinių, socialinių bei globos institucijų veikloje. Parapija yra kaip tik individo veikimo pozicija. Kai tautybė ir religija viena kitą remia, tada ir nutautimas etninėje grupėje yra mažesnis. Amerikoje lietuvybės išlaikymo pagrindinė bazė yra pati .A.merikos valdymosi forma — demokratija, kuri nedraudžia, bet dar net skatina etninį grupių veikimą. Gyvais pavyzdžiais iš žydų tautos gyvenimo prelegentas išryškino, kaip individas iš kiekvienos pozicijos turi gravituoti į savo visuomenę ir suprasti teisingus savo tautos egzistencijos pagrindus. Būti lietuviu reiškia būti pilnai įsisąmoninusiu: stipriu tautiškai ir religiškai. Tokį pilną lietuvybės įsisąmoninimą turi skiepyti Bažnyčia parapija, spauda, mokykla ir tėvai. Prelegentas skatina siekti vieningos veiklos, jieš-koti naujų efektingesnių kelių lietuvybės išlaikymui, būti ištikimais savo tautai ir religijai.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai