Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 kovas


FIZINIO LAVINIMO SEKCIJOS REZOLIUCIJOS PDF Spausdinti El. paštas
1.    Fizinio lavinimo ir sporto veikla reikalinga žymiai sustiprintos paramos iš visos lietuviškosios visuomenės, ruošiant įvairius pasitobulinimo kursus, stovyklas, varžybas ir sporto namų statybą.
2.    Priimant dėmesin, kad fizinis lavinimas ir sportas jaunimo auklėjime ir tautinių apraiškų išlaikyme užima vieną iš svarbesnių vietų, reikalaujama, jog visos lietuvių kultūrinės institucijos savo darbų plotmėje apimtų šios srities vaidmenį.
3.    Kultūros Kongreso Sporto sekcijos dalyviai vienbalsiai nutarė prašyti, kad Kultūros Kongreso Komitetas pasiųstų protesto rezoliuciją I. O. C. — International Olympic Commit-tee pirmininkui Avery Brundage (reziduoja Chicagoje) dėl neteisėto Lietuvos sportininkų panaudojimo tarptautiniame ir olimpiniame varžybų forume, įtraukiant juos Sov. Sąjungos rinktinėn.

Skaityti daugiau...
 
MUZIKOS SEKCIJOS REZOLIUCIJOS PDF Spausdinti El. paštas
1.    Kiekvienoje kolonijoje turi būti vargonininkas chorvedis, tinkamai muzikoj išlavintas, tvirto lietuviško nusistatymo, gerai suprantąs savo uždavinius Dievo ir Lietuvos atžvilgiu.
Todėl —
a.    Vargonininkų Sąjunga turi organizuoti atitinkamus kursus ar mokyklą čia minimiems darbuotojams parengti,
b.    Lietuviškųjų parapijų vadovybės sudaro tinkamas vargonininkų išlaikymo sąlygas,

c.    LB apylinkės su vietos parapijų vadovybe suranda vargonininkų kandidatų. Šis darbas turi būti pradėtas 1963 metų I-jį pusmetį.

2.    Lietuvių muzikų kūrybos skatinimas:
a.    Reikia visuomenėj skleisti idėją, kad atskiri asmens ir organizacijos pas kompozitorius užsakinėtų muzikos kūrinių,
Skaityti daugiau...
 
AMERIKOS LIETUVIŲ KULTŪRINIAI LAIMĖJIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VINCENTAS LIULEVIČIUS   
PASKAITA ISTORIJOS SEKCIJOJE
(tąsa iš praeito numerio)

II. RŪPINASI LIETUVOS KULTŪROS KĖLIMU

1. Rėmė Lietuvos Bažnyčią
Religija tautos gyvenime vaidina labai svarbų vaidmenį. Tad šiam reikalui JAV lietuviai katalikai lėšų negailėjo. Daugelis Lietuvos bažnyčių pastatytos ar remontuotos šio krašto lietuvių pinigais. Jie sukūrė net specialių organizacijų  šiam  reikalui,  pvz.   Šakių  bažnyčiai.

Vilkaviškio vyskupija ryžosi statyti kunigų seminariją. Tinkamiausia vieta buvo Vilkaviškio dvaro žemėje. Tai žemei nupirkti reikėjo $26,000.00. 1925 m. kun. A. Steponaitis atvyko į JAV rinkti aukų. Ir paskelbė, kad jam reikia surinkti $26,000.00. Surinko arti paskelbtos sumos — $23,785.00.115
JAV lietuviai bažnyčias stato net svetimuose kraštuose. Kun. J. Kutas buvo atvykęs 1912. III. 6 į JAV rinkti aukų statyti bažnyčiai Taškentė, Azijoje.116. Jų dosni ranka pasiekė ir Argentiną bei Braziliją. Kun. J. J. Jakaitis, MIC, pastatė bažnyčią ir vienuolyną Buenos Aires amerikiečių aukomis. Kun. P. Ragažinskas pastatė lietuvišką mokyklą San Paulo irgi amerikiečių aukomis.117 Dar labiau stebina jų kilniaširdiškumas, pasiekiąs net tolimąją Indiją, kur šio krašto aukomis statomi didžiausi namai.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIS RAŠYTOJAS AMERIKOJE IR JO KNYGA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė BENYS BABRAUSKAS   
PASKAITA LITERATŪROS SEKCIJOJE

Pasaulio literatūros istorijoje nebūtas atsitikimas, kad apie 70 procentų rašytojų pasitrauktų iš savo tėvynės, palikdami tautą, kurią jie mylėjo ir tebemyli, kuriai rašė ir teberašo. Toks gausus laikinas mūsų rašytojų pasitraukimas iš savojo krašto buvo ne asmeninės savisaugos reikalas, bet pasaulinio masto protestas prieš laukinės baudžiavos pakartotinį antplūdį į Lietuvą. Lietuvos rašytojas pasitraukė todėl, kad, užuot namų nelaisvėje priverstas tylėti ar — dar blogiau — meluoti savo skaitytojams, laisvėje galėtų, skelbdamas tiesą, kovoti dėl gimtojo krašto išvadavimo.

Lietuvis rašytojas tą tautinį įsipareigojimą vykdo nepailsdamas ir nesustodamas. Vos tik antrasis pasaulinis karas pasibaigė, sugriautoje Vokietijoje dar tais pačiais 1945 metais pasirodė eilė karo metu mūsų poetų sukurtos poezijos knygų. Lietuviškų knygų leidimo centras ligi 1949 m. buvo Vokietijoje, o nuo 1950 m., mūsų rašytojų daugumai nusikėlus į Š. Ameriką, ten susikūrė naujos leidyklos ir išleidžiama didžioji knygų dalis.
Skaityti daugiau...
 
LITUANISTINIŲ MOKSLŲ SEKCIJOS REZOLIUCIJOS PDF Spausdinti El. paštas
1.    Sudaryti sąlygas Antanui Mažiuliui baigti paruošti spausdinimui tautotyrinį mokslinį veikalą "Lietuviškąją krikščionybę".
2.    Rūpintis išleisti dr. J. Balio "Lietuviškųjų dainų Amerikoje" II-ją dalį.
3.    Jieškoti žmonių, kurie perrašytų ir sutvarkytų a. a. Juozo Būgos tautosakos rinkinių užrašus. Surasti žmogų, kuris perrašytų iš juostelių Juozo Būgos surinktųjų dainų melodijas.
4.    Kalbos rašybai suvienodinti sudaryti komisija iš šių kalbininkų: St. Barzduko, prof. dr. P. Joniko, prof. dr. A. Salio ir prof. dr. Pr. Skardžiaus.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai