Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 gegužė


KALNŲ GIESMĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Titas Alga   

1. Ar premijos padaro rašytojus?
Literatūriniai konkursai, nežiūrint kai kurių jiems priskiriamų savybių, vis dėlto yra savotiška loterija, kurioje laimėjimas perdaug didele dalimi priklauso nuo dalyvaujančiojo laimės. Negalima sakyti net, kad konkursams prisiųstų kūrinių vertintojai, nors ir sąlygojami konkursų slaptumo, staigiai pasidarytų visiškai objektyvūs, atsiribotų nuo savo  iki  tol įgyto  išprusimo  atpažinti autorių ir susikoncentruotų grynai į kūrinio vertinimą. Iš literatūrinio konkurso vertintojo (ir tai visai pagrįstai) juk reikalaujama kiek įgalint platesnio literatūrinio išsilavinimo. Į tokį išsilavinimą, be abejonės, įeina ir savųjų iškilesniųjų rašyytojų kiek galint pilnesnis pažinimas. Kadangi tokių iškilesnių neturime perdaug, o nauji talentai irgi nedygsta it grybai po lietaus, bet tepasirodo vis dažniau retėjančiais meteorais, iškilesniesiems ir konkursuose labiausiai kvalifikuotiems autoriams dalyvauti neatpažintiems pasidaro veik neįmanoma.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Mykolas Vaitkus: BALTIJOS GRAŽUOLĖ (liepoja). Atsiminimai II, Išleido Nida. Londonas, 1963, 332 p. Kaina 1 doleris.
Maironis: JAUNOJI LIETUVA. Poema, Išleido Nida. Londonas, 1963 m. 118 p. Kaina 1 dol.
Vacys Kavaliūnas: KALNŲ GIESME. Romanas. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Čikaga, 1963 m. 201 p. Kaina $2.50.
Vytautas Volertas: UPĖ TEKA VINGIAIS. Romanas. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Čikaga, 1963 m. 332 p. Kaina $3.50.
Kipras Bielinis: TERORO IR VERGIJOS IMPERIJA SOVIETŲ SĄJUNGA. Išleista Amerikos Lietuvių Socialdemokratų Sąjungos Literatūros Fondo lėšomis. New Yorkas, 1963 m. 309 p. Kaina $2.50.
Skaityti daugiau...
 
KAS NAUJO MŪSŲ ELEMENTORIUOSE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Ignas Malėnas   

Šiandien mokant iš elementoriaus, beveik visur europiečiuose vyrauja garsas — raidė. Mat, jie priėję išvadą, kad tai yra pagrindinis tarimo ir rašymo elementas ir tai reikia imti mokymo pagrindu. Jie laiko tai teisingiausiu keliu ir geriausu. Bet esama ir kitokių įsitikinimų, nors tai tik išimtys. Sakysim, Vokietijoje broliai Kerr jau prieš antrąjį karą vartojo amerikinį žodžių metodą. Tie vokiečiai ir nuo savo gotiškųjų raidžių (ir dar mažųjų) negalėjo atitrūkti (nors kritika jiems už tai darė prekaištų, pasisakydama už lotyniškąsias). Bet faktas, kad vokiečiai, vartodami dvejopas raidžių formas, sudaro savo vaikams, ypač pradžioje, apsčiai sunkumų.

Mokymo metodų atžvilgiu išsiskyrė Amerika. Tačiau ir čia yra asmenų, kurie stovi už garsinį metodą. Pavyzdžiu galime paimti Rudolf Klosch, kuris savo knygoje (Why Johny Cant Read?) negailestingai puola žodžių metodą, vadindamas jį "American Chinese" ir tvirtindamas, kad vaikai šiuo metodu neišmoksta gerai skaityt nė per 4, net per 8 metus, ypač kai sutinka naujus, visiškai svetimus žodžius. Trumpai sakant, naujų ir sunkesnių žodžių nemoka skaityti net studentai, šio priežastimi jie laiko netikusį mokymo metodą, nes juo vaikai negauna tinkamo skaitymui pagrindo. Tačiau daugelis Amerikos mokytojų vis dėlto jį laiko tinkamiausiu, kad juo galima geriausiai išmokyti, ypač turint galvoj jų istorinę (ne fonetinę) rašybą. Dabar savaime kylu klausimas, o koks gi metodas geriausiai tinka mūsų kalbai ?
Skaityti daugiau...
 
DAIL. A. GALDIKO PARODA FILADELFIJOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. Andriekus   


Dail. Adomo Galdiko 70 metų amžiaus sukakčiai paminėti žymesniuose lietuvių centruose ruošiamos jo tapybos darbų parodos. Pati didžiausia paroda bus šį rudenį Čiurlionio Galerijoje Čikagoje, o pati pirmoji jau buvo Filadelfijoje. Girdėti, jog ir kituose miestuose lietuviai laukia progos arčiau susipažinti su šio dailininko kūryba bei įsigyti jo darbų.

Filadelfijoje A. Galdiko parodą ruošė vietos Lietuvių Bendruomenė. Atidaryta ji buvo gegužės 4 d. Liberty Federal banko patalpose, žinoma, pirmoj vietoj lietuviams, nors nemažai atsilankė ir kitataučių. Įžanginį žodį tarė LB pirm. Jonas Stikliorius, o su A. Galdiko kūryba žiūrovus supažindino dail. Romas Viesulas. Jis palietė ir kai kuriuos jubiliato asmeninius bruožus, ypatingai pagalbią širdį jauniesiems, žymią amžiaus dalį dėstydamas meno mokyklose, A. Galdikas nulėmė kelius visai eilei iškilių dailininkų, labiausiai grafikų. R. Viesulas gyvais pavyzdžiais priminė tą pedagoginį triūsą, ypačiai Freiburgo meno mokykloje. Pabaigoje pats Galdikas išreiškė padėką savo gerbėjams, gana gausiai suėjusiems į šią parodą. Pažymėtina jo pastaba apie savo kūrybą, būtent: jos santykis su muzika — spalvų bei garsų giminystė.
Skaityti daugiau...
 
SKUODAITĖS IR VIRKAU DAILĖS PARODOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Mikalojus Ivanauskas   
Dailininkų Audronės Skuodaitės ir Vytauto Virkau dailės darbai, išstatyti balandžio 20-28 d. d. Čikagos Čiurlionio Galerijoje, praturtino mūsų meno pasaulį. Čia kūryba savitai originali, išbaigta; laisva technika; paveikslų kompozicija rodo tų dviejų dailininkų skirtingas meno kultūros kategorijas. Virkau reprezentuoja peizažo architektūrą stilingomis formomis akademiniu mastu, o Skuodaitė — muzikalines spalvines melodijas abstraktinėj erdvės ornamentikoj, socialines gi problemas — impresionistine kryptimi, nedasaky-ta maniera.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai