Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 gegužė


KONCERTAS IR NAUJAS VEIKALAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Elena Vasyllūnienė   
Kovo 24 dieną Jordan Hali salėje Bostone įvyko neįprastas koncertas: Jo ypatingumą sudarė išpildytojai ir programa. Koncertą atliko trys cho-iii: šv. Petro bažnytinis, Nekalto Prasidėjimo bažnytinis ir Belmont Community, sudarytas daugumoje iš unitarų ir turįs savo nuolatines repeticijas episkopalų šv. Andriejaus bažnyčioje, šiaip tiems chorams diriguoja: kompozitorius Jeronimas Kačinskas — šv. Petro, Iz. Vasyliūnas — Nekalto Prasidėjimo ir John Ba-vicchi, kompozitorius, mokytojas ir muzikas — Belmont chorui. Koncerto metu jis ir vadovavo jungtiniam chorui.
Skaityti daugiau...
 
1934 M. ĮVYKUSIO LIETUVIŠKOS MUZIKOS SIMFONINIO KONCERTO REIKALU PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vladas Jakubėnas   
Berašant straipsnį apie lietuviškos muzikos koncertą, įvykusį Čikagoje 1962 m. lapkričio men. per Kultūros Kongresą, buvo paminėta, kad pirmasis simfoninis koncertas, susidėjęs grynai iš lietuviškų kūrinių, įvyko "Margučio" pastangomis 1934 m. su Grant Parko orkestru per pasaulinę parodą, tada suruoštą Čikagoje. Paties koncerto faktas ir vieta buvo paduota teisingai, tačiau dėl jo surengimo aplinkybių buvo netikslumų, dalinai mažinančių to įvykio reikšmingumą. Iš "Margučio" vadovės, p. L. Vanagaitienės, teko sužinoti šiuo reikalu daug įdomių faktų.
Skaityti daugiau...
 
PREMIJA UŽ DAILĘ PDF Spausdinti El. paštas
LA Menininkų Klubas, susitaręs su Čiurlionio galerijos direkcija, 1863 sukilimo šimtmečio proga skelbia 1941-50 m. lietuvių tautos sukilimui ir partizanų kovoms pavaizduoti dailininkų darbų ta tema konkursą.
1.    Konkurse gali dalyvauti visi laisvame pasaulyje gyveną dailininkai — tapytojai, grafikai, skulptoriai, keramikai, dekoratoriai ir architektai.
2.    Už geriausią kūrinį skiriama 1,000 dolerių premija, antroji premija 500 dolerių, trečioji 250 dol.

3.    Premijuoti kūriniai palieka Čiurlionio galerijos nuosavybe.
4.    Čiurlionio galerijos direkcija sudaro jury komisiją, į kurią įeina trys dailininkai ir du kviesti visuomenės atstovai.
Skaityti daugiau...
 
KAS YRA MONOLITINĖ IR PLURALISTINĖ KULTŪRA? PDF Spausdinti El. paštas
Parašė D.   

1. Kaip ji suprantama Amerikoje?

V. K. "Naujienų" literatūriniame priede (1963.3.16) atsiliepė į šių metų "Aidų" pirmojo numerio vedamąjį, kuriame buvo paliestas nekultūringas puolimas prieš dr. J. Grinių ryšium su jo pakvietimu prelegentu Kultūros Kongrese. Pavadinęs savo straipsnį "Mandagiųjų sąmokslu", V. K. stengiasi įrodyti, kad "Aidų" apžvalgininkas, smerkdamas Griniaus puolikus, tekalba mandagumo klausimu, vengdamas esminio dalyko. O tas esminis dalykas, anot V. K., yra ne kas kita, "kaip kova tarp monolitinės ir pluralistinės kultūros sampratos". V. K. teigia, kad "mandagieji šios kovos esmės apsisprendę nematyti. Jie daugiau rūpinosi diskusijų nemandagumu, negu žmogaus laisve". Ir iš tikrųjų visuose tuose ginčuose esminis dalykas yra, kaip suprantama monolitinė ir pliuralistinė kultūra, ar konkrečiau — žodžio ir spaudos laisvė. Todėl ir verta apie tai pakalbėti iš esmės.
Skaityti daugiau...
 
D r. Juozas Leimonas PDF Spausdinti El. paštas
D r. Juozas Leimonas, miręs gegužės 4 dieną.
Velionis buvo gimęs 1900 m. rugpjūčio 23 d. Gudelių vals., Marijampolės apsk. Gynė Lietuvą savanoriu. Brandos atestatą įsigijęs eksternu, studijavo Lietuvos ir Freiburgo universitetuose teisę bei ekonominius ir politinius mokslus. Dirbo ateitininkų, pavasarininkų, vyčių organizacijose, užimdamas vadovaujančias vietas. Kurį laiką buvo Katalikų Veikimo Centro direktorium. Už nuopelnus apdovanotas šv. Grigaliaus ir Gedimino ordinais. Atvykęs į Ameriką, gyveno Bostone. Ten ir mirė.

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai