Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 gegužė


Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė JONAS ŽMUIDZINAS   
SAPNAS

Vakar sapnavau,
kad mano sieloje sukosi žemės rutulys,
ir gėrėjausi
Himalajų kalnų snieginėm viršūnėm,
kurios prasisukdamos
vis blyksteldavo neapsakomu balčiu.
Bet nuostabiausia man buvo,
kai žemė,
žvelgdama savo dviem akimis okeanais į dangų,
baisiu balsu pratarė: —
"Ko čia man, lyg paskutinei vergei,
visą  gyvenimą be poilsio suktis?! —   Sustosiu!"
Visa laimė, tai girdėdamas ir iš baimės
mirdamas pabudau.
Skaityti daugiau...
 
KOMUNIZMO KOVA SU RELIGIJA LIETUVOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. V. MAR   
Pabaiga

Pagal partijos programą, moksleiviai neprivalo liktis tik pasyvūs klausytojai: jie turi tapti aktyvūs ateistai kovotojai. Tam tikslui, be bendrųjų pamokų, rengiami moksleiviams specialūs ateizmo kursai, specialios paskaitos. Mokyklose įrengti "ateistų kampeliai", mokinių rašto darbams duodamas ateistinio turinio temos.

Nors antireliginės literatūros prigaminta gana gausiai, tačiau ji nelabai skaitoma. Todėl mokyklose rengiami kolektyviniai tokios spaudos skaitymai, nagrinėjimai, vadovaujant mokytojams.
Kad mokytojai savo darbe neapsileistų, kom. partijos Centro Komiteto parinkti pareigūnai važinėja po Lietuvą ir, sukviesdami mokytojus egzaminuoja, ką padarę kovoje su religija, moko kaip geriau auklėti jaunimą ateistinėje dvasioje.
Skaityti daugiau...
 
DR. J. GRINIAUS POŽIŪRIS Į ANTIKINĘ LIETUVĄ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vyt. Alantas   

Pilėnų vizija

Mano mokslo draugias dr. Jonas Grinius paskelbė Aidų v nr. 1962 m. straipsnį: "Vytautas Alantas tarp tautinės ideologijos kūrėjų". Nesu pratęs atsiliepti į mano kritikų vienokius ar kitokius pasisakymus dėl raštų, tačiau šįkart darau išimtį gal ne tiek kaip rašytojas, bet kaip lietuvis.

J. Grinius grįžta prie mano romano "Pragaro Pošvaistės", apie kurį tiek rašalo buvo išlieta, jam pasirodžius 1951 m. Daugiausia jo plunksnos smaigalys nukreiptas į mano romano centrinį asmenį istorijos docentą Leoną Girkalnį. Jei jis jam priimtinas kaip žmogus, tai jo esą negalima įsivaizduoti "nei istoriku nei juo labiau universiteto docentu", nes jis neturįs kritiškesnio žvilgsnio į istorinius įvykius. Jam, t. y. Girkalniui, nė į galvą neateinanti mintis, "kad jo gaivinama senovės lietuvių stabmeldiška religija bei dorovė su Amžinosios Ugnies ir Pilėnų kunigaikščio Margirio kultu nedaug kuo skirtųsi nuo vokiečių nacių pagonybės".
Skaityti daugiau...
 
GR0ŽINEI PROZAI 1000 DOL. PDF Spausdinti El. paštas
1.    Dienraštis "Draugas" skelbia dailiosios prozos (romano, apysakos) tryliktąjį konkursą. Rankraščiams įteikti paskutinė data yra 1963 m. lapkričio mėn. 1 d.
2.    Geriausiojo kūrinio autoriui skiriama tūkstančio dolerių premija. Mecenatai — dr. Antanas ir Elena Razmai.
3.    Kūrinio siužetą pasirenka patys autoriai. Rankraštis turi būti parašytas mašinėle, nemažesnis kaip 200 romaninio formato puslapių.
Skaityti daugiau...
 
POEZIJAI 1000 DOL. PDF Spausdinti El. paštas
1.    Norėdamas išlaikyti Maironio šimtaisiais gimimo metais paskelbto poezijos konkurso tęstinumą ir padaryti jį tradiciniu lietuviškos poezijos klestėjimo paskatų, "Draugas" ir 1983 metais skelbia poezijos konkursą.
2.    šiemetiniai poezijos konkurso mecenatai — Jonas ir Eleonora Evans - Ivanauskai paskyrė tam reikalui tūkstantį dolerių.
3.    Poezijos konkursui tinka poemos, baladės ir atskiru leidiniu dar nespausdinti eilėraščių rinkiniai. Kiekvienu atveju rankraštis turėtų sudaryti bent 64 puslapių knygą. Knygoje gali būti ir visi minėti žanrai drauge.
4.    Rankraščiai siunčiami slapyvardžiu net ir tuo atveju, jeigu paskirti eilėraščiai jau ir būtų buvę paskelbti periodinėj spaudoj. Uždarame voke pažymima tikroji autoriaus pavardė, adresas, pasirinktasis slapyvardis ir rankraščio antraštė.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai