Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
6 birželis


PRO REPÚBLICA NOSTRA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Domas Jasaitis   


Lietuvos laisvinimo veiksnių pasitarimas Čikagoje bal. 20 d. Pirmoj eilėj iš kairės: Vliko pirm. dr. A. Trimakas, gen. kons. dr. J. Daužvardis, Alto pirm. L. šimutis, Liet. Laisvės Komiteto pirm. V. Sidzikauskas. Antroj eilėj iš kairės: T. Blinstrubas, dr. V. Šimaitis, L. Šmulkštys, E. Bartkus, dr. K. Šidlauskas, M. Vaidyla, A. Rudis. Nuotraukoj nesimato dr. P. Grigaičio, J. Talalo ir dr. K. Drangelio.

Mūsų visuomeninis gyvenimas retai būna ramus, o laikas nuo laiko siaučia jame audros. Paskutiniais metais jų atmintinos: triuškinantis viesulas dėl 1962.2. 16 delegacijos, perkūnija del antro Kultūros Kongreso ir smarkus griaudžiojimas del PLB veržimosi į politinio baro sritis. Ta medžiaga yra sutelkta rašiniuose A.R.-D. (Aidai nr. 1, 63 m.) ir H. Nagio "Lietuviškos veiklos sąskaita" (Margutis, vasario nr., 63). Įdomu, kad puolimui pasirinkti tariamai neutralūs, kultūrines spaudos organai. Abudu rašiniai liečia kertines lietuvių tremties organizacijas, abudu griebiasi panašių, atrodo, tos pačios kilmės, argumentų, abudu siekia vieno tikslo — išlyginti kelią PLB.
Skaityti daugiau...
 
ATEITININKŲ NEPAPRASTOJI KONFERENCIJA NEW YORKE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. V.   
Ateitininkų Federacijos vyriausias reikalų sprendėjas yra kongresas, kuris yra šaukiamas, kaip įstatuose numatyta, nerečiau kaip kas dešimt metų. Esant reikalui, vietoje kongreso yra šaukiama nepaprastoji konferencija.

Šiai konferencijai, kuri įvyko šių metų birželio 7-9 dienomis New Yor-ke, sušaukti svarbiausią reikalą sudarė Ateitininkų Federacijos konstitucijos (įstatų) keitimas, federacijos vado rinkimas ir veiklos metodų bei priemonių apsvarstymas.
Konstitucijos keitimo reikalas daugiausia lietė fed. vado rinkimą. Veikusi federacijos konstitucija nebuvo numačius atvejo,  kas darytina,  kai naujai išrinktas fed. vadas neperima pareigų. Toks atvejis buvo susidaręs po pastarųjų fed. rinkimų. Dabar nepaprastoji konferencija pakeitė konstituciją ta prasme, kad tokiu atveju fed. vadą renka fed. taryba arba nepaprastoji konferencija. Normaliai fed. vadas ir toliau bus renkamas visų ateitininkų korespondenci-niu būdu penkeriems metams. Kartu su tuo taip pat buvo pasiūlyta pakeisti fed. vado pavadinimą fed. pirmininku. Tačiau šis pasiūlymas buvo atmestas 64 balsais prieš 17. Pakeistas taip pat fed. valdybos sudarymas: dabar jos narius pasirinks fed. vadas ir juos tvirtins fed. taryba. Taip pat buvo pakeista, kad fed. taryba būtų renkama iš 15 narių penkeriems metams ir pati iš savo tarpo išsirinktų pirmininką. Be to, buvo padaryta ir kitų mažiau reikšmingų patarimų, liečiančių garbės teismą, kontrolės komisiją ir k.
Skaityti daugiau...
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
*    Spausdinant šį "Aidų" numerį, birželio 21 d. popiežium išrinktas Milano arkivyskupas kard. Giovanni Battista Montini, kuris pasivadino Povilu VI. Apie jį daugiau kitame numery.

*    Lietuvių Fondo suvažiavimas įvyko gegužės 18 d. Jaunimo Centre Čikagoje. Suvažiavimą atidarė fondo iniciatorius dr. A. Razma. Dalyvavo apie 150 narių. Fondo tikslas — sukelti milijoną dolerių. Dabar jau yra 73.000 dol. Fondo nariu tampa kiekvienas 100 dol. aukotojas. Suvažiavimo proga fondas laimėjo naujų narių. Pažymėtina Čikagos ir Cicero augštesniosios lituanistinės mokyklos, įnešusios po 100 dol. ir tapusios fondo nariais.

*    Daniel J. Flood, Pennsylvanijos kongresmanas, kreipėsi į Altą, kitas organizacijas ir atskirus asmenis, kad paremtų jo ir daugiau kaip poros dešimčių kitų kongresmanų rezoliuciją — sudaryti nuolatinį Atstovų Rūmų komitetą pavergtų tautų reikalams.
Skaityti daugiau...
 
Leidėjai PDF Spausdinti El. paštas
Redaguoja   — Antanas Vaičiulaitis
Redakcijos   nariai     —     Leonardas Andriekus, O.F.M.,   Juozas Girnius,   Alfonsas  Nyka - Niliūnas
Meninė   priežiūra   —   Telesforas Valius
Leidžia   —   Tėvai Pranciškonai
Administracijos   adresas  —   Aidai, 680 Bushwick Ave., Brooklyn 21, N. Y.
Dailininko   adresas  —   Telesforas Valius, 84 Pine Crest Rd., Toronto, Ont. Canada
Redakcijos adresas — Antanas Vaičiulaitis, 4757 East Ave., S. E., Washington 28, D. C.
 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai