Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
6 birželis


DIEVAS IR PERKŪNAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. PR. SKARDŽIUS   
PASKAITA II KULTŪROS KONGRESE

Pirmasis šio Kultūros Kongreso tikslas yra apžvelgti mūsų kultūrinius pastarojo dvidešimtmečio laimėjimus. Bet, gyvendami svetur, mes lietuvių kalbos mokslo srity nesame ko daug laimėję, o tai, kas paskutiniaisiais metais šioj srity buvo dabartinėj Lietuvoj padaryta, bendrais bruožais yra aprašyta ir iš dalies įvertinta 1962 m. Aidų kovo ir balandžio mėnesių numeriuose, todėl apie tai dar specialiai kalbėti šio Kongreso metu, atrodo, nebėra didelio reikalo. Šia proga, manau, ne pro šalį yra prisiminti du mūsų žilosios senovės dalykus, kurie mūsų tolimosios praeities dvasiniame gyvenime ir ypač mūsų seno-
Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė BENEDIKTAS RUTKŪNAS   
1. SPINDULIAI

Saulė, pašokusi basa, —
su aukso tvyskančio kasa, —
bėga pievų rasa.

Ir kiekvienoj gėlėj,
ir širdyse giliai —
spinduliai, spinduliai!
Skaityti daugiau...
 
ĮVAIRIOS KRIKŠČIONIU KONFESIJOS IR VISUOTINIS SUSIRINKIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. J. SAV   
Bažnyčios ir jos Visuot. Susirinkimų istorijoje pirmą kartą taip gausiai dalyvauja įvairių nekatalikų bendruomenių atstovai. Jų dalyvavimui suprasti reikia trumpai pažvelgti į tas aplinkybes, kurios atvedė juos į katalikų Bažnyčios Visuotinąjį Susirinkimą.

Jau po I pasaul. karo įvairios krikščionių nekatalikų bendruomenės pajuto reikalą jungtis į stambesnius sambūrius, eiti prie visų krikščionių vienybės. Šis ekumeninis arba vienybės sąjūdis ypačiai sustiprėjo po II pasaul. karo akivaizdoje vis labiau beplintančio laicizmo, nu-krikščionėjimo Vakaruose ir gresiančio kovojančio ateizmo iš Rytų. Be to, kas tiki ir išpažįsta Kristų kaip Dievą, priima Jo mokslą, laikosi Evangelijos, negali neatkreipti dėmesio į tai, kad Kristus įsteigė ne daugelį, o tik vieną regimą organizaciją — Bažnyčią, ir kad Jis norėjo, jog visi būtų viena. To ypačiai prašė savo Tėvo, kaip vyriausias kunigas maldoje prieš kančią ir mirtį.
Skaityti daugiau...
 
"CAVALLERIA RUSTICANA" ir "PAJACAI"— šeštas Čikagos Lietuvių Operos pastatymas PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VLADAS JAKUBĖNAS   

Čikagos Lietuvių Opera pernai pasiekė išimtinio laimėjimo su "Aida", kuri susilaukė kone besąlyginio teigiamo įvertinimo. Šiame pasisekime glūdi tam tikras pavojus; "Aidos" lygis nebūtinai gali būti išlaikytas vėlesniuose pastatymuose. Iš ansamblio, tiek gerai pasirodžiusio, daug ir laukiama. Ši aplinkybė teikė tam tikro įtempimo, projektuojant šių metų sezoną.
Įtempimų bei problemų atsirado ir daugiau. Ligšioliniai lietuvių operos spektakliai buvo susiję su jaukia ir populiaria Marijos Augštesnio-sios Mokyklos sale, gulinčia žymiausios lietuvių gyvenamos apylinkės, Marquette Parko centre, greta kitos lietuviams brangios vietos — Dariaus ir Girėno paminklo.
Skaityti daugiau...
 
K. GRIGAITYTĖS RUDENS SAPNAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Stasys Santvaras   

Aš niekad nebuvau
Nei gulbė, nei lakštingala.
Buvau tiktai šešėlis,
Kuris praeina ir negrįžta —
Šešėlis, kuris bučiuoja žiedus,
Nubraukia rasą.
Tebūna man atleista,
Jei sužeidžiau ką nors
Bučiuodama. ..
Rudens Sapnai, psl. 75

Tai naujoviškai sukirptas Kotrynos Grigaitytes eilėraštis. Regim, tame eilėrašty autorė yra kukli, drovi, vadinanti save tiktai šešėliu, o gal ir norinti savame šešėlyje pasislėpti. Mano išmanymu, tas lyrinis pasisakymas yra itin būdingas K. Grigaitytes asmeniniam ir kūrybiniam veidui.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai