Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsėjis


DIEVAS IR PERKŪNAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. PR. SKARDŽIUS   
PASKAITA II KULTŪROS KONGRESE

(Tęsinys)

3.  Perkūnas, jo daryba ir kilmė
Žodis perkūnas savo daryba ir kilme daug kuo skiriasi nuo dievo: šis pastarasis, kaip matėme, yra didžiai senas, paveldėtas iš ide. prokalbės, dar sutinkamas daugely ide. kalbų ir gali būti išvestas iš vienos bendros prolytės, kurios darysena irgi nesunkiai suprantama; perkūnas, priešingai, tik kaikuriose ide. kalbose turi apytikrių atitikmenų, o kitose jo pavadinimas didžiai įvairuoja ir nerodo jokios bendros prolytės. Taigi šie žodžiai yra nevienodo amžiaus ir yra kitėję bei plitę įvairiais keliais.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVOS MENO ISTORIJOS TYRINĖJIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jurgis Gimbutas   

Praėjusių metų pabaigoje Herde-rio Institutas Marburge (Vak. Vokietijoje) išleido dr. Povilo Rėklaičio knygą "Einfuehrung in die Kunstgeschichtsforschung des Gross-fuerstentums Litauen". Autorių pa-pažįstame iš jo puikių straipsnių Lietuvos meno istorijos temomis "Aiduose", "Liet. Enciklopedijoje" ir k. Išsamesnės P. Rėklaičio studijos spausdintos "Commentationes Balti-cae" 1955 ir "Zeitschrift fuer Ostforschungen" 1959 m. Dabar jau turime jo pirmąją knygą, tiesa, dar ne pilną Lietuvos meno istoriją, bet tik įvadą į meno istorijos tyrinėjimus. Apimama plati Didžiosios Lietuvos Kunigaikštystės teritorija 16 a. pabaigos ribose. Apsiribojama architektūros ir dailės paminklais, sukurtais iki 19 a. pradžios, kada Lietuvos valstybė buvo sužlugdyta Rusijos priespaudoje ir politiškai ir kultūriškai. Knyga išleista labai jau kukliai: rotatorium padaugintas mašinraštis su minkštais viršeliais, be iliustracijų, šis lyg ir rankraštinis leidinys ateityje turėtų būti perspausdintas, kaip didesnio veikalo dalis. Apie penktadalis tos knygos, 43 psl., skirta kondensuotai tyrinėjimų istorijai. Kiti 173 psl. apima gausią bibliografiją ir sistemingus dalykų, vietovių ir vardų indeksus. Tekstas parašytas 1957, bibliografija 1961 m.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIAI SOVIETŲ VERGŲ STOVYKLOSE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. V.   
Iki šiol yra išėjusios kelios knygos daugiausia apie atskirų lietuvių pergyvenimus sovietų vergų stovyklose. Tačiau mums trūksta išsamios ir dokumentuotos studijos apie sovietų ištremtos lietuvių tautos dalies tragediją. Tokios studijos paruošimas turėtų būti vienas iš mūsų veiksnių svarbesnių uždavinių. Betgi iki šiol nei mūsų veiksmai, nei atskiri asmenys tuo reikalu nėra parodę didesnio susirūpinimo.

Kipras Bielinis savo knyga "Teroro ir vergijos imperija — Sovietų Rusija" tarsi bando šį trūkumą užpildyti. Šioje nedidelio formato 310 puslapių knygutėje jis yra tarsi užsibrėžęs tai atlikti gana plačiai. Pirmiausia jis nupiešia bolševikų teroro sistemą apskritai (čeka, GPU, NKVD) ir pacituoja sovietų baudžiamąjį kodeksą (17-58 p.p.); po to aprašo sovietų tardymo būdus, priemones bei mokslą (59-97 p.p.) ir sovietų prievartos darbo stovyklas (jų administravimą, vergų išnaudojimą, maitinimą, bausmes 97138 p.p.); pagaliau jis pavaizduoja Pabaltijo žmonių kančias įvairiose sovietų vergų stovyklose (138-308 p.p.). Tai yra knygos pats plačiausias ir lietuviams įdomiausias skyrius. Jame randame suminėta gana daug lietuvių, kurie "buvo sovietų ištremti į Vorkutą, Intą ar įvairias stovyklas Uralo kalnuose, Vakarų Sibire, Krasnojarsko srity, Jenisėjaus žemupy, Kazachstane, Tolimuosiuose Rytuose.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Vaclovas Biržiška: ALEKSAND-RYNAS, II t. senieji lietuvių rašytojai prieš 1865 m. Išleido JAV LB kultūros Fondas, Čikaga, 1963, 498 p.
Vincas Krėvė: RAŠTAI VI t. DANGAUS IR ŽEMĖS SŪNŪS. Lietuvių Enciklopedijos leidykla. Bostonas 470 p.
MŪSŲ ŠOKIAI. Jungtinių Amerikos Valstybių ir Kanados Lietuvių Antrosios Tautinių šokių šventės Repertuaras. Išleido Jungtinių Amerikos Valstybių ir Kanados Lietuvių Pirmosios Šokių šventės Komitetas. Chicaga, 1962 m. 261 p. Šioji knyga apima ne tik tautinių šokių antrosios šventės repertuarą, bet išeina ir už jos ribų, kaip aplamai tautinių šokių vadovėlis.
Vytautas Kavolis: ŽMOGAUS GENEZĖ. Psichologinė Vinco Kudirkos studija. Chicagos Lietuvių Literatūros Draugijos leidinys. Chicago, 1963 m. 87 p. Kaina 1 dol.
K. C. Clrtautas: THE REFUGEE. The Citadel Press, N. Y., 1963. 160 p. $3.50.
Skaityti daugiau...
 
DAIL JADVYGOS PAUKŠTIENĖS DAILĖS PARODA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Mikas Šileikis   

Dailininkės Jadvygos Dobkevičiū-tės - Paukštienės apžvalginė dailės paroda Čiurlionio galerijoje, Jaunimo Centro patalpose Čikagoje įvyko š. m. gegužės 25-31 d.d. Buvo išstatyti 67 darbai, didžioji dalis tapyba, tiktai trys akverelės ir trys temperos.

Dail. J. Paukštienė ryžtingai eina į meno platumas, ši josios paroda kaip tik ir atskleidė tai, kas ligi šiol laimėta, o laimėta nemažai. Iš ekspresionistinių manierų pasuko ab-straktizman, tuo pačiu prarasdama savo pirmykštį kūrybinį pasaulį, kuris jai būdingas, užduodama mums naują mįslę: kilti, ar pasilikti pirmykščiame pasaulyje ? Naujasis dail. J. Paukštienės etapas rodo daugiau vidinio pasaulio išraiškos, — objekto ir formos naujumo, mažiau impresionistinio detališkumo, techniško lengvumo. J. Paukštienės abstraktus elementas ekspresionistinėje dvasioje atsisieja nuo anktyvesniųjų daiktinių temų, bet galutinai nuo jų neatsisako. Ją vis teberiša humanistinis idealizmas — meilė realioms formoms, kurias sugestijonuoja gamta ir iškelia pats gyvenimas — visa, kas aktualu sau ir kitiems.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai