Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


ŽVILGSNIS Į ANTRĄJĮ PL BENDRUOMENĖS SEIMĄ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. Rinkūnas   

Kalba prel. J. Balkūnas, Liet. Bendruomenės garbės pirmininkas

Antrojo  Pasaulio   Lietuvių   Bendruomenės  seimo dienas jau  dengia beveik   poros   mėnesių   perspektyva. Seimo nariai ir svečiai seniai grįžo į savo gyvenamąsias vietas ir pasinėrė į kasdienę rutiną. Nutilo kalbos apie seimą jau ir Toronte, tik vienas kitas iš užjūrio atvykęs svečias, užtrukęs belankydamas šio žemyno lietuvių kolonijas, tebėra lyg akivaizdus buvusių didelių dienų liudininkas. Seimas atėjo ir praėjo, tačiau būtų liūdna, jei tuo viskas ir pasibaigtų, jei kelių tūkstančių tautiečių vargas ir desėtkos tūkstančių dolerių  išlaidos  būtų tik  tam,  kad būtų  buvęs  sukeltas  keletos   dienų lietuviškasis "jomarkas". Laimei, taip nėra. Seimo prasmė daug gilesnė, negu trumpalaikis propagandinis suvažiavimas. Jis svarstė daugelį gyvybinių mūsų lietuviškųjų problemų ir davė tuo reikalu direktyvas, privalomas ne tik naujai išrinktai Pasaulio Liet. Bendruomenės valdybai, bet taip pat ir valdyboms, apjuosusioms visą  laisvąjį pasaulį.  Taigi pravartu dar kartą žvilgterėti į seimą ir pabandyti bent kiek paanalizuoti jo darbus,   pasiremiant  nors  ir maža, bet vis dėlto šiokia tokia perspektyva.
Skaityti daugiau...
 
VIENYBĖS SVARSTYMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A.M. V.V.   
Rugpjūčio 20 - 24 dienomis tėvų pranciškonų globojamų vasarotojų aplinkoje Kennebunkporte, Me., Lietuvių Fronto Bičiuliai suorganizavo studijų savaitę vienybės tema: politinė vienybė, kultūrinė vienybė, kartų vienybė. Kiekvienam vienybės aspektui svarstyti buvo sudaryti atskiri branduoliai. Politinei vienybei: V. Vaitiekūnas, A. Vasaitis, dr. A. Musteikis. Kultūrinei — dr. J. Girnius, dr. A. Salys, dr. A. Klimas. Kartų — dr. A. Musteikis, J. Gailiušytė, dr. A. Jurkus, J. Rygelis. šioks grupinis dalykų svarstymas naudingas tuo, kad su tema arčiau susipažįsta keli asmens, kurių pasisakymai plačiau atskleidžia temos niuansus auditorijai ir ją įgalina vaisingiau svarstymuose reikštis. Visų vienybės aspektų svarstymai susilaukė gyvo dalyvių dėmesio.

Vykstant tarp Vliko organizacijų, Talkos organizacijų, LFB-LDF ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės valdybos atstovų pasitarimams sudaryti bendrą jungtinį Lietuvos laisvinimui vadovauti organą, buvo rasta tikslinga Lietuvos laisvinimo organizacinio vieningumo klausimas iš politinės vienybės svarstymų išjungti, pasitenkinus konstatavimu, kad tie konso-lidaciniai pasitarimai tuo tarpu eina pozityvia linkme, ir palinkėjus, kad jie baigtųsi tikrai realia ir visuotine konsolidacija. Patys politinės vienybės svarstymai faktiškai ribojosi pasisakymais dėl Lietuvos pilietybės vaidmens, Lietuvos laisvinimo darbų vieningumo ir bendravimo su okup. Lietuva.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIŲ KUNIGŲ VIENYBĖS SEIMAS NEW YORKE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė P. Celiešius   
Amerikos Lietuvių Kunigų seimas, įvykęs New Yorke rugsėjo 11 d., praėjo vieningo darbo nuotaikoj. Seime dalyvavo vysk. V. Brizgys ir 53 kunigai.
Seimą atidarė prel. P. Juras, pakviesdamas pirmininkauti Brookly-no Apreiškimo parapijos kleboną kun. N. Pakalnį ir sekretoriauti kun. I. Urboną su kun. L. Jankumi.
Metinę Kunigų Vienybės veiklą išsamiai nušvietė jos pirmininkas prel. P. Juras, pabrėždamas Lux Christi redaktoriaus kun. T. Narbuto pasiaukojimą ir religinės šalpos vedėjo kun. S. Railos pastangas.

Iš provincijų pranešimų paaiškėjo, kad Kunigų Vienybės veikimo pulsas plakąs ne vienodu ritmu: vienur jis yra stipresnis (Albany), kitur silpnesnis (Chicago), daugiausia vidutinis.

Iš katalikiškų organizacijų veiklos: Moterų Sąjungą apibūdino prel. P. Juras, jaunimo stovyklos Dainavos religinį ir tautinį momentą atskleidė kun. P. Celiešius. Dėl Dainavos stovykloje statomos naujos koplyčios nuoširdžiai atsiliepė prel. J. Balkūnas, ragindamas visus klebonus moraliai ir ekonomiškai tą statybą paremti. Ateitininkų Federacijos vardu kalbėjo kun. S. Yla, sąjungų: sendraugių — kun. B. Dagilis, studentų — K. Pūga, jaunučių — kun. I. Urbonas.
Skaityti daugiau...
 
PASTABOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. Baltaragis   
Dar kiek apie numaironintą Maironį

Rašant apie sovietinį Maironio traktavimą ("Numaironintas Maironis", Aidai, 1963, nr. 4, p. 157-169; nr. 5, p. 205-215; išspausdintų taip pat knygoje "Maironis" 129 p.), buvo atkreipta dėmesys (p. 163) į Pavasario balsų 1947 m. leidimo išspausdintą įvadą, kuriame jo autorius A. Venclova stengėsi duoti sovietiškai sukirptą Maironio kūrybos aptarimą.

Papildant pravartu pastebėti, kad ir A. Venclova, šiaipjau apsukrus sovietinėje "dialektikoje", tuo metu (1947 m.) dar nebuvo pakankamai išprusęs ir dėl to įvado pateko į bėdą. Pasirodo, ir jo nepataikyta į toną. 1949 m. pavasarį įvykusiame rašytojų susirinkime A. Venclova "pilnu balsu" (jo paties žodžiai) atliko viešą išpažintį ir atgailą. Paaiškėjo, kad, šalia kitų nuodėmių (klaidingo Žemaitės kūrybos aptarimo ir neteisingo S. Nėries — "Trečio Fronto" ryšių nušvietimo bei apskritai to sąjūdžio pervertinimo), jis padaręs stambių, "principinę reikšmę turinčių klaidų", vertindamas tame įvade ir Maironio kūrybą.
Skaityti daugiau...
 
Įvykiai PDF Spausdinti El. paštas
*    Visuotinio Susirinkimo antrojoj sekcijoj, atidarytoj rugsėjo 29 d., gvildomi klausimai, susiję su Bažnyčios pobūdžiu ir liturgija. Numatoma šaukti ir trečioji sesija.
*    1964 rugpiūčio 23, sekmadienį, įvyks didžioji lietuvių diena pasaulinėje parodoje New Yorke. Pasaulinės parodos lietuvių komitetas, kurio pirmininku yra prof. Jokūbas Stukas, tą dieną ruošia dainų ir tautinių šokių festivalį. Meninės programos paruošimas pavestas meno sekcijai, kuriai vadovauja aktorius Kazys Vasiliauskas. Sudarytas muzikų komitetas: pirm. muz. Algirdas Kačanaus-kas,    vicepirm.   Antanas   Visminas, sekretorius muz. Mykolas Cibas ir spaudos reikalams narys muz. Vincas Mamaitis. Tautinių šokių programai paruošti pakviesta Jadvyga Matulaitienė.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai