Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
9 lapkritis


ANTANAS TULYS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Domas Jasaitis   
šešiasdešimt penkerių metų sukakčiai atminti

Dar Nepriklausomoje Lietuvoje teko paskaityti nepažįstamo Amerikos lietuvio rašytojo A. Tūlio pikantišku vardu knygą: "Aš bučiavau tavo žmoną".' Nustebau. Dingtelėjo mintis: "Būtų įdomu pamatyti tos knygos autorių. Bet jis buvo toli už vandenyno. O aš nesiruošiau palikti savo karšto.

Per ilgu būtų pasakoti, kaip ten buvo, kas atsitiko. .. 1954 m. pavasarį atsidūriau Tampoje, Floridoje. Vietinių lietuvių klubo susirinkime susipažinau su seniai jieškomu Antanu Tūliu. Netrukus patekau į jų motelį "Gay Surf" St. Petersburge. "Gaivi bangų lūžtis" yra prie Meksikos   įlankos.   Vėjingomis   dienomis girdimas bangų lūžimas. Jis nėra taip dūsaujančiai ošiantis, kaip Palangoje; čia neaidi Jūratės raudos. Saulėtomis dienomis matomas akinantis, akvamarininės spalvos, nusidriekęs į begalybę, vandens veidrodis. Ramus. Jo sapnuojantį paviršių retkarčiais sudrumsčia, dienos rūpesčius užmiršęs, nardantis delfinas ar j paviršių iššokusi ir šviesos išsigandusi žuvis, ar plačiais sparnais lėtai suvasnojantis pelikanas, sekąs perveriančiomis akimis sidabrinių žuvų pulkų krypiavimą. Tik prazvimbiantys autovežimiai nutraukia besimezgančią svają.
Skaityti daugiau...
 
PASTABOS AKMENĖLIAI SVETIMUOSE DARŽUOSE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Musteikis   
Gyvename specializacijos amžiuje, kuris charakteringas pasišventimu savai profesijai ir uždarumu kitoms. Specialistui dažnai atrodo, kad tiesos   raktai   priklauso   išskirtinai   jo vieno profesijai, lyg kitos, savai lygios profesijos nė nebūtų. Tokią išvadą galima padaryti, paskaičius kolegos V. Trumpos recenziją apie V. Kavolio knygutę Kudirkos genezė (Aidai, 1963 m. 8 nr., 368 p.). Ten recenzentas, tarp kitko, tvirtina, kad "tarp istoriko ir sociologo ir yra tas pagrindinis skirtumas, kad pirmasis apie kokią nors problemą stengiasi visų pirma surinkti visus faktus, dažnai palikdamas pačiam skaitytojui padaryti išvadas, o sociologas atrenka kiek galima mažiau faktų, kurie tik būtinai reikalingi tam tikrai išvadai paremti". Tokių ir panašių istorikų atsiliepimai apie sociologiją man teko dažnokai girdėti.

Liesdamas istoriko priėjimą prie faktų, recenzentas teisingai pabrėžia istoriko objektyvumą, bet jis nutyli kitą medalio pusę, prie kurios aš vėliau sugrįšiu. Liesdamas sociologiją, V. Trumpa svaido akmenėlius į svetimą daržą.
Skaityti daugiau...
 
"AIDŲ" GARBĖS PRENUMERATORIAI IR "AIDŲ" RĖMĖJAI PDF Spausdinti El. paštas
"AIDŲ" GARBĖS PRENUMERATORIAI
Kun. J. A. Kučingis, Los Angeles, Calif.; Ona Tonkūnienė, Waterbury, Conn.; Jonas Juodvalkis, Chicago, III.; Klemensas Kuprėnas, Ossin-ing, N. Y.; E. V. Druktenis, M.D., Dayton, Ohio.

"AIDŲ" RĖMĖJAI
Jonas Tričys, Chicago, III.; Jonas Asminas, Detroit, Mich.; dr. J. Ma-liška, Montreal, Que., Canada.
"Aidų" administracija visiems nuoširdžiai dėkoja.
 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
ANTRASIS VATIKANO SUSIRINKIMAS ir BAŽNYČIOS ATSINAUJINIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ARŪNAS LIULEVIČIUS   

Sugrįžkime ketverius metus j praeitį: esame 1959 metų sausio mėnesio 25 dieną. Prieš tris mėnesius Katalikų Bažnyčia gavo naują popiežių — Joną XXIII. Jis šiandien lankosi šv. Pauliaus bazilikoje, nes čia minima šv. Pauliaus atsivertimo sukaktis. Kaip tik baigiasi Vienybės oktava, kurios metu tikintieji meldžiasi už krikščionių vienybę. Pasibaigus dienos iškilmėms, popiežius su aštuoniolika asistuojančių kardinolų pasilieka prie bažnyčios esančioje salėje ir jiems papasakoja savo planus: įvyks Romos diecezijos sinodas, bus revizuojamas kanonų kodeksas ir bus sušauktas visuotinis Bažnyčios susirinkimas. Kardinolai išeina iš pokalbio nustebę. Šis senelis, išrinktas pereinamajam laikui popiežium, pilnas staigmenų.

Visa Roma dūzgia žinia apie visuotinį susirinkimą. Niekas nesitikėjo matyti dar vieno Bažnyčios susirinkimo, nes pereitam šimtmetyje Vatikane paskelbtoji popiežiaus neklaidingumo ir pirmumo doktrina lyg padarė juos nereikalingus — o nežiūrint to, štai popiežius skelbia dar vieną! Kalbėtojus jaudina ir džiugina popiežiaus nauji pasisakymai. Pagal jį, visuotinis Bažnyčios susirinkimas turės ne tik rūpintis katalikų dvasinio gyvenimo gerinimu, bet taip pat bus "kvietimas atsiskyrusiems broliams prisidėti, siekiant tos tikėjimo vienybės, kurios taip daug sielų šiandien visam pasaulyje trokšta".
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai