Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
9 lapkritis


NOBELIO LAUREATAS GIORGOS SEFERIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. V.   

Šiemet Nobelio literatūros premiją gavo graikas Giorgos Seferis, kurio tikroji pavardė yra Seferiades. Tuo būdu per trumpą laiką panašiai pagerbtas dar vienas mažesnės tautos sūnus. Prieš pora metų Nobelio premiją gavo Andrič iš Jugoslavijos, beletristas, geras senos mokyklos pasakotojas, stiprus epo atstovas, davęs tokius veikalus kaip "Tiltas per Drinos upę" ir kitus.

Švedų atsižvelgimą j mažesniuosius kraštus reikia sveikinti. Jie daugiau dairydavosi po stambiąsias šalis — anglus, amerikiečius, vokiečius, prancūzus — jieškodami kandidatų. Išimtis buvo daroma gal tik skandinavams, — mat jie, arčiau prie namų, tad ir dažniau vainikuojami. Baltijos kraštai buvo visai ignoruojami, nors jie turėjo neprastesnių rašytojų negu kiti, — atsiminkime lietuvių Krėvę, latvių Rainį ar toje pačioje Švedijoje šiandien gyvenančią estų poetę Under. žinoma, tokius autorius reikia išvesti į pasaulį, parodyti jų veikalus, kad komisijos juos pamatytų ir įvertintų. Under buvo pristatyta Švedijos Akademijai prieš keletą metų, tačiau nepavyko. Pagaliau pati Nobelio premija vieno ar kito dar nepadaro geriausiu rašytoju. Yra susidaręs beveik sportas skaičiuoti didelius autorius, kurie tos premijos negavo, kai tuo tarpu ji buvo paskirta mažesniems. Tarp tokių didžiųjų rikiuojasi Ibsenas, Čechovas, Tolstojus, Rilke, Proust, Claudel, Unamuno, Karka, Joyce ir visas būrys kitų.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Marius Katiliškis: ŠVENTADIENIS Už MIESTO. Novelės. Iliustravo dail. Algirdas Kurauskas. Išleido Terra, Čikaga, 1963 m. 356 p. Kaina 5 dol.
Sally Salminen: KATRYNA. Romanas. Vertė M. Mikaliūnas. Išleido Terra. Čikaga, 1962 m. 565 p. Kaina 5 dol.
Kostas Ostrauskas — ŽALIOJ LANKELĖJ. Dvi vienveiksmės dramos. Išleido Santara-Šviesa. Chicago, 1963. 64 p.
Mykolas Vaitkus: ALFA IR OMEGA. Eilėraščiai. Išleido Immaculata, Putnam, 1963 m. 114 p.
Adomas P. J asas: BŪK PALAIMINTA. Eilėraščiai. Chicagos Lietuvių Literatūros Draugijos leidinys. Chicago, 1963 m. 115 p. Kaina 3 dol.
MAIRONIS. Jo gimimo šimtmečiui paminėti Aidų leidinys Nr. 7. Brook-lyn, 1963 m. 214 p. Kaina 2 dol.
Laimutis Švalkus: DIDŽIOJI AUKA. Drama. Išleido Šaltinis. Londonas, 1963. 64 p.
Dr.   J.   Savasis:    KOVA   PRIEŠ DIEVĄ LIETUVOJE. Išleista prel. P Juro lėšomis.  Putnam,  Conn.,  1963 m. 91 p. Kaina 1 dol.

 
IŠ LIETUVIŲ KALBOS SINONIMŲ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. Bertulis   
Tiesa, senosios kultūrinės kalbos yra gausios sinonimais. Bet neatsilieka nuo jų nei lietuvių kalba. Turbūt, ji yra dėmesio verta, jei ji plačiai nagrinėjama lenkų ir vokiečių literatūroje.   Nemažai triūso įdėjo mūsų kalbininkai: Jablonskis, Būga, Skardžius ir kt. (Žinių pasisėmiau iš J. Kreivėno privačios bibliotekos). Tuo susirūpinta gana stipriai ir okupuotoje Lietuvoje. Pvz.: 1959 m. Vilniuje išleista "Lietuvių kalbotyros klausimai". 1961 m. Kaune A. Lyberis išleido "Lietuvių kalbos sinonimų žodyną". Ten jis sinonimus suskirsto į: 1. Eufamizmus (t. y. šiurkštūs žodžiai pakeičiami švelniais), pvz. — velnias — į nelabasis, gyvatė — piktoji, pavogti — pa-gvelbti ir 1.1. 2. — Perkeltinės reikšmės žodžiai: pvz. vietoj bijoti, sakoma — drebėti, eikvoti — blaškytis ir t.t. 3. — Poetinės metaforos: dangaus akys (žvaigždės), beržų skaros (šakos) ir t.p. 4 — Archaizmai: pvz. sekmas (septintas), viekas (jėga) ir t.t.
Skaityti daugiau...
 
ALDONOS STEMPUŽIENĖS REČITALIO DEBIUTAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Nakas   

Santaros - šviesos federacija spalio mėn. 26 d. Čikagoje, Jaunimo Centro salėje suruošė Aldonos Stem-pužienės dainų rečitalį. Dainininkė Čikagos lietuvių visuomenei buvo žinoma kaip mūsų operos nuolatinė solistė, turinti labai gerų vaidybinių privalumų, tačiau atskirame dainų rečitalyje jos neteko girdėti. Visų maloniam nustebimui čia ji pasirodė turinti didelių solistės ir dainų inter-pretatorės gabumų.

Operos menas ir koncertinė estrada dainininkams stato savitus reikalavimus. Operoje solistas nevisada būna centrinė figūra. Žiūrovo dėmesys išsisklaido tarp solistų, orkestro, chorų, dekoracijų, šviesos spalvų efektų ir kitų scenos atributų.
Skaityti daugiau...
 
PASAULIO LIETUVIŲ BENDRUOMENĖS DARBO KELIU PDF Spausdinti El. paštas
Parašė PLB Valdyba:   
Laisvojo pasaulio lietuvės ir lietuviai!
Pasaulio Lietuvių Bendruomenė veikia visuose laisvojo pasaulio kraštuose, kur yra daugiau lietuvių, ir joje lietuvius jungia bendrieji tikslai bei uždaviniai, kurie išreikšti Lietuvių Chartoje ir PLB Konstitucijoje. Tiesa, ne visur organizuotoji Pasaulio Lietuvių Bendruomenė rado vienodas sąlygas, tad ji negalėjo atlikti to, ko iš jos galime pageidauti ir turime reikalauti. Bet 1963 rugpjūčio 29 — rugsėjo 1 Toronte į-vykęs antrasis PLB Seimas akivaizdžiai parodė, kad, atsižvelgiant į turimas jėgas ir tas aplinkybes, kokiomis tenka dirbti, Pasaulio Lietuvių Bendruomenės nuveikta labai daug — atliktas ypačiai svarus kuriamasis darbas ir Bendruomenė į-statyta į tą kelią, kuriuo belieka toliau patvariai ir ryžtingai eiti.

Pasaulio Lietuvių Bendruomenės organų — PLB Seimo, PLB Valdybos, PLB Kultūros Tarybos ir atskirų kraštų bendruomenių funkcijas ir tarpusavio santykius nustato PLB Konstitucija. Bet tai tėra tik bendrosios gairės. PLB Valdyba pareiškia, kad šių gairių jį nuoširdžiai laikysis.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai