Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 Vasaris


JADVYGA OŠKINAITĖ Mirties metinės PDF Spausdinti El. paštas

But thou wouldst not think how ill all's here
About my heart; but it is no matter.
W. Shakespeare

Ilgai sirgusi, dažna ligoninių paciente, 1964 m. vasario devintą dieną Kaune su gyvenimu atsiskyrė nusipelniusi Lietuvos aktorė Jadvyga Oškinaitė Sutkuvienė.

Kilusi iš Sūduvos lygumų, mūsiš-kėn jaunon profesinėn scenon buvo atsinešusi patvarią ir tikrą pašaukimui meilę, svetimų civilizacijų veik nepaliestus kūrybinius impulsus. Ir podraug su tobula tartim, lietuviškos tikrovės pažinimą ir jautrų į žmogaus vidų įžvalgumą. Be to, nedažnai užtinkamą taurų kuklumą, afišavimuisi nelinkusį talentą.

 

 

Skaityti daugiau...
 
MIRĖ AGNES MIEGEL PDF Spausdinti El. paštas

Baigusi 85 amžiaus metus, 1964 spalio 26 Vakarų Vokietijoje mirė vokiečių rašytoja Agnės Miegel. Gimusi, augusi ir veikusi Karaliaučiuje, karo audros buvo išblokšta iš Rytprūsių ir priversta gyvenimą baigti daline tremtine. Kaip savo laidotuvinėj kalboj pastebėjo pastorius B. Flies, ją atsisveikino "daugybė viso pasaulio žmonių, tarp kurių visų pirma tie, su kuriais ji dalijosi ir kentėjo iš tėviškės išvarymo likimą".

 

Agnės Miegel yra žinoma vokiečių rašytoja, kuri mylėjo Mažąją Lietuvą ir savo raštuose lietė lietuvių tautą ir jos istoriją. Ji gimė 1879 kovo 9 d. Karaliaučiaus mieste. Jos tėvai ir protėviai buvo kilę iš Marko, Elsasso ir Salzburgo apylinkių. Mokyklas ji lankė Karaliaučiuje, VVeimare ir Berlyne. Savo akademinį išsilavinimą ji papildė įvairiomis kelionėmis į Šveicariją, Prancūziją, Angliją, Olandiją ir Italiją. Po tėvų mirties ji dirbo kaip žurnalistė prie "Ostpreussische Zeitung". Pradedant 1906 metais, jos poetiniai kūriniai pamažu užsitarnavo žymią vietą Vokietijos literatūriniame gyvenime. 200 metų Immanuelio Kanto gimimo sukaktuvių proga Karaliaučiaus universitetas 1924 m. ją apdovanojo garbės doktorato laipsniu (Dr. phil. h. c). Vėliau jos literatūriniai nuopelnai buvo atžymėti eile kitų žymių premijų, kaip Kleist - Preis, Herder - Preis, Goethe - Preis der Stadt Frankfurt, Preis der Bayerischen Akademieder schoenen Kuens-te, Kulturpreis der Landsmannschaft Westpreussen ir t.t. Visi jos raštai 6 tomais išleisti 1953 - 1955. Po Karaliaučiaus palikimo (1945) tremties likimas ją atvedė į Bad Nenndorfą prie Deisterio (Hannoverio) kur ji ir baigė savo gyvenimą.

 

 

Skaityti daugiau...
 
PORA SMULKMENŲ PDF Spausdinti El. paštas

Smulkmenos lieka smulkmenos. Paprastai nėra ko dėl jų "smulkinus". Bet gal būt kartais ir smulkmenos yra vertos bent kuklaus dėmesio. Kartais ir smulkmenos turi šį tą pasakyti, šį kartą patraukė dėmesį pora smulkmenų.

Pirma smulkmena. "Lietuvių Dienos" savo pereitų metų lapkričio numeryje aprašo Lietuvių Katalikų Mokslo Akademijos suvažiavimą. Rimtą suvažiavimą rimtai aprašo rimtas autorius. "Besismulkinant" akis užkliuvo tik už sakinio, jog "paskaitas skaitė vyresnieji, vidurinio amžiaus ir jaunieji mokslininkai". Pats šis sakinys nieko dėtas ir visiškai teisingas. Dalykas susipainioja, kai nuo jo autorius pereina į vardus. Vyresniosios kartos mokslininkų gimimo datos prasideda 1894 Ir 1896 m., toliau persimeta jau į S) šimtmetį (1900, 1902 etc), pasiekia 1910 bei 1911 m. ir baigiasi L915 m. Kadangi visos kartų datos v ra daugiau mažiau reliatyvios, galima jau vyresniojon karton rikiuoti Ir 1915 m. gimimo vyrus. Leidžiamės toliau viduriniojon karton, Lietuvių Enciklopedijoje pasitikrindami išvarini! u šios kartos vyrų pasauly atsiradimo datas: 1912 (paties straipsnio gimimo metai), 1913, 1915 ir 1918(?). čia jau ir susimaišome: kuo 1912 m. "viduresni" už 1915 m.? Su jaunosios kartos datomis jau sunkiau, nes nebe visas galima rasti ir Lietuvių Enciklopedijoje. Kiek šias datas nustačiau, jos sukasi apie 1930 m., bet tarp tos pačios "jauniausios kartos" atstovų randame ir 1914 m. gimimo mokslininką. Taigi, summa summarum, 1915 m. žmogus priskirtas vyresniajai kartai, 1912 m.

 

 

Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas

Mirtys. — Pavergtojoj Lietuvoj sausio 6 Nemunėlio Radviliškyje mirė Adomas šernas, buvęs Lietuvos evangelikų reformatų generalsuperintendentas. Buvo gimęs 1884 gegužes 13 Jasiškių k., Nemunėlio Radviliškio vis., Biržų aps. Baigęs Tartu universitetą 1913 m., kunigavo evangelikų reformatų parapijose ir buvo kapelionas Lietuvos kariuomenėje. 1943 m. jis išvertė Heidelbergo katekizmą. Be to, išleido "Karj evangeliką" (1938). Komunistinė "Tiesa" pernai vasarą (1964.VIII.16) spausdino jo straipsnį, kuriame buvo skelbiamas religijos atsisakymas ir ateizmo išpažinimas.

Sausio 25 Hamiltone (Kanadoje) mirė Klemensas Prielgauskas. Buvo gimęs 1894 spalio 14 Mantvydžių k., Tirkšlių vis., Mažeikių aps. Visą nepriklausomos Lietuvos metą tarnavo užsienio reikalų ministerijoje ar dirbo jos žinybose užsienyje. Veikė sporto ir kitose organizacijose, reiškėsi spaudoje.

 

Skaityti daugiau...
 
PRUNSKIO "MOKSLAS IR RELIGIJA" PDF Spausdinti El. paštas

Kun. dr. J. Prunskis pernai paskelbė savo dvidešimt aštuntąją knygą "Mokslas ir religija" (išleido "Lietuvių Dienų" leidykla Los Angeles, Calif., 142 psl., kaina 2 dol.). Laikraštininko darbas (ypač lietuviškose sąlygose) paprastai sugeria laiką taip, kad jo nebelieka niekam kitam. Bet kun. dr. J. Prunskis savo kieta darbo disciplina pajėgia išsimušti iš šio įprastinio laikraštininkų likimo ir yra bene pats produktyviausias išeivijos autorius.

Žinoma, neišvengiamai laikraštininko charakteris turi atsispindėti kun. dr. J. Prunskio raštuose paprasčiausiai dėl to, kad, tiek gausiai reiškiantis ir liečiant įvairias sritis, neįmanoma studijiškai susitelkti. Nesileisdamas pats gilintis į visus tuos klausimus, kuriais rašo, kun. dr. J. Prunskis paprastai tenkinasi informacija, kaip tuos klausimus sprendžia kiti. Tokio pobūdžio yra ir paskutinioji knyga, kurią čia aptarsiu. Mokslo ir religijos santykis jam nėra teorinė problema, ir todėl šion problemon jis visai nesigilina. Užuot ėmęs mokslo ir religijos santykį problemiškai, kun. dr. J. Prunskis imasi paprastai parodyti, kad Dievą išpažįsta ir mokslininkai. Todėl knygą ir sudaro ne paties autoriaus minties plėtojimas, o įvairių mokslo atstovų citatų sutelkimas, turės paliudyti mokslo ir religijos santarą.

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai