Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 Kovas


ARKIV. M. REINIO LEIDINIO MINTIS PDF Spausdinti El. paštas
Kun. V. Bagdanavičius Katalikų Federacijos taryboje iškėlė mintį paruošti ir išleisti apie Vilniaus arkiv. Mečislovą Reinį kolektyvinį atsiminimų ir vertinimų leidinį, kuris galėtų būti panašus į savo laiku išleistą leidinį arkiv. Jurgiui Matulaičiui paminėti. Savo mintį kun. V. Bagdanavičius parėmė šiuo arkiv. M. Reinio įvertinimu:
Skaityti daugiau...
 
MONČYS: MEDŽIAGOS ERDVĖJE POEZIJA PDF Spausdinti El. paštas
Antanas Mončys yra vienas iš didžiųjų Paryžiaus artistinio salyno skulptorių; tačiau jo pasibaisėjimas reklama ir nuolaidomis, o taip pat ir būtinumas kurti vienam, padaro jį užsispyrusiu nežinomuoju. Tuos, kurie jį vistik suranda, jis atšaldo savo polėkio būti žinomu stoka ir, su užsispyrimu, tylumoje, jisai pamažu vysto savo pastoviai įdomėjančius kūrinius. Jo artimieji — draugai, klientai ir kolekcininkai — vertina jį taip, kaip vertinami žmonės, kurie kartu ir stebina ir sukrečia: Mončys dirba, o visa kita — vien kalbos.

Neverta plačiai kalbėti apie žmogų, kuris bijo bet kokios legendos; todėl reikia pasitenkinti tiktai primenant, kad jis atvykęs iš Lietuvos ir kad, pervažiavęs 25sios valandos Europą, jisai buvo ilgai gerbto meisterio Zadkino mokiniu. Keturiasdešimties metų solidus kaip uola, kurią jis tašo, ir tylus, nes vien tik jo rankos gali mums viską apie jį išsakyti, Antanas Mončys yra tipingas artistas, nutraukęs ryšius su gražiakalbių oratorių ir meno pirklių monotonija.
Skaityti daugiau...
 
SIDABRINĖS KAMANOS PDF Spausdinti El. paštas
Pereitais metais Kazys Bradūnas pasirodė su aštuntuoju savo poezijos rinkiniu (Kazys Bradūnas. Sidabrinės   kamanos.   Išleido  Lietuviškos Knygos   Klubas,   1964),   laimėjusiu "Draugo"   dienraščio   poezijos  konkurso 1000 dolerių   premiją. Aštuonios knygos — impozantiškas skaičius poetui, geras intensyvaus kūrybinio darbo bei produktyvumo liudijimas.   Recenzentų žargonu kalbant, Kazys Bradūnas yra visiškai subrendęs poetas,   turintis ryškų,   nusistojusį,   savitą  veidą   bei  neginčijamą vietą naujausioje lietuvių poezijoje. Šia recenzentų stiliaus banalybe teko pasinaudoti dėl to, kad perskaičius  "Sidabrines kamanas"  ir ypač palyginus   su   ankstesniais   Bradūno poezijos rinkiniais, sunku buvo rasti žodį, kuris tiksliau išreikštų momento   įspūdį.   Subrendęs,   ryškaus veido, nusistojęs   iki   sustingimo — taip, bet kas gi šioje knygoje naujo? Kokį naują savo poezijos meno aspektą    mums    atskleidžia    Kazys Bradūnas ?
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINÊTI PDF Spausdinti El. paštas
Kazys Almenas, UPĖ Į RYTUS, UPE Į ŠIAURĘ. Romanas, Lietuviškos Knygos Klubo leidinys, Čikaga, 1964. 2 tomai, 302 ir 325 psl. Tomo kaina po 3 dol. Knygos viršelio aplanką piešė P. Jurkus.

PIETINĖ LIETUVA GRIGALIAUS VALANČIAUS 1559 METŲ LIETUVOS GIRIŲ APRAŠYME (400 metų sukakčiai paminėti). Redagavo Vincas žemaitis. Lietuvos Miškininkų Sąjungos Išeivijoje leidinys nr. 3, Čikaga, 1964. 253 psl. Leidinys įsigyjamas pas V. Andukavičių, 7038 S. Talman Ave., Chicago, 111. 60629. Pirmąją knygos dalį (3198 psl.) sudaro Z.Ivinskio, V.žemaičio, J.Dainausko, S. Kolupailos, J. Totoraičio ir P. Būtėno straipsniai, antrąją dalį (99173 psl.)—V.žemaičio paruoštas ir verstas G. Valavičiaus Lietuvos Didžiosios Lietuvos Kunigaikštijos girių aprašas, trečiąją dalį (177253) — įvairūs priedai. Pradžioje duota A.J.A. Žemaičio angliškai parengta knygos apžvalga.
Skaityti daugiau...
 
NUMERIO BENDRADARBIAI PDF Spausdinti El. paštas
Leonardas Dambriūnas (g. 1906), kalbininkas, mokykloms vadovėlių ir mokslinės studijos "Lietuvių kalbos veiksmažodžių aspektai" (1960) autorius, "Gimtosios Kalbos" redaktorius. Pernai išleido "Lietuvišką auklėjimą šeimoje".

Juozas Leonas Navickas (g. 1928), filosofas. Vidurinį mokslą pradėjo Kybartų gimnazijoj ir baigė Scheinfeldo lietuvių gimnazijoj. Filosofijos studijas baigė Belgijoj Liuveno katalikų universitete 1953 m. Filosofijos daktaro laipsnį įsigijo Fordhamo universitete 1958 m. Iš pradžių dėstė King's College, WilkesBarre, nuo 1961 m. dėsto Bostono Kolegijoj, kur dabar yra asistentas profesorius.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai