Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 Gegužė


MIRĖ POP —TEGYVUOJA OP! PDF Spausdinti El. paštas
Tokia antrašte prancūzų meno savaitraštis "Arts" (šių metų kovo 31 — balandžio 6 nr.) komentuoja naująjį dailės posūkį nuo "pop" (popular art) į "op" (optic art). "Optinio meno" paroda New Yorko Moderniojo Meno Muziejuje sukėlė didelę smalsą. O Buffalo dabarties avangardinio meno festivalis (11.27  IV.15) tiesiog "optinį meną" aprobavo kaip "paskutinį žodį". Iš trijų garbės svečių, savo kūryba besireiškiančių prancūzuose, Buffalo festivaly atstovauti avangardinei dailei buvo pakviestas Nicolas Schoffer kaip "op" meno atstovas (muzikai atstovauti buvo pakviestas Boulez, o teatrui — Ionesco, kurio prozos kūrinį davėme mūsų žurnale kovo mėn). Pats N. Schoffer savo įspūdžius iš JAV šiaip išreiškė:
Skaityti daugiau...
 
VASARIO 16 MINĖJIMAI JAV KONGRESE PDF Spausdinti El. paštas
Vienu iš konkrečių laimėjimų Amerikos Lietuvių Tarybos veikloj reikia laikyti jau tradicija virtusius Lietuvos nepriklausomybės šventės minėjimus JAV kongrese. Praeityje šiems minėjimams būdavo skiriama daug dėmesio. Ilgainiui patys organizatoriai, atrodo, jų ima nebevertinti. Praėjusiais metais ALTos biuras dar paskelbė kalbėjusių kongreso narių sąrašus, nors ir nelabai rūpestingai paruoššiemet nė to nebepadaryta. O tačiau planingoje laisvinimo veikloje Vasario 16 minėjimai JAV kongrese turi savo vietą ir prasmę.

Keleris metus pasekus ir palyginus kongrese pasakytas kalbas, galima padaryti šias išvadas: kalbų turinys gerėja, kalbėtojams operuojant tikslesniais statistiniais duomenimis ir istoriniais faktais; sentimentalų tuščiažodžiavimą pakeičia konkrečiai formuluoti siūlymai. Tai ženklas, kad aprūpiname šio krašto parlamentarus kasmet geresne informacija ir mezgame glaudesnius su jais kontaktus.
Skaityti daugiau...
 
ATVIRYBĖ LAIKUI, IŠTIKIMYBĖ IDEALUI PDF Spausdinti El. paštas
šiuo šūkiu liepos 34 Toronte šaukiamas VII ateitininkų kongresas. Besiartinant šiam kongresui, Ateitininkų Federacijos vadas dr. J. Girnius "Ateityje" (1965, nr. 3) paskelbė šiuo reikalu savo žodį. Santraukiškai jį perteikiame:

Bergždžia sielotis dėl tų klausimų, kurie jau yra laiko pralenkti, bet nematyti tų rūpesčių, prieš kuriuos šiuo metu stovime. Kokius naujus rūpesčius mums kelia laikas šiuo metu? Kaip šiuos rūpesčius spręsti savo idealų šviesoje? Šiuos du klausimus atspindi būsimojo kongreso šūkis: atvirybė laikui, ištikimybė idealui!

Renkamės savo septintajam kongresui dideliu Bažnyčios istorijos momentu, vykstant Vatikano II susirinkimui, išvedusiam Bažnyčią į gyvenamąjį amžių. Ir mes stovime prieš uždavinį plačiau atsiverti atvirosios katalikybės dvasiai ir tuo pačiu plačiau jai atverti ir kitus.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Mirtys. — Balandžio 6 Vokietijoje mirė spaudos bendradarbis Mečys Musteikis. Buvo gimęs 1915.XI. 28 Laučiūniškių k., Salako vis., Zarasų aps. Baigęs eksternu gimnaziją, tarnavo bankuose. Per pirmąjį bolševikmetį dėl pogrindinės veiklos kalintas. Susirgęs džiova, iš Vokietijos negalėjo išemigruoti. 195458 m. jis buvo Europos Lietuvių Informacijos (ELI) vedėjas. Daug rašė spaudoje: Į Laisvę, Tėviškės žiburiuose, Drauge ir kt.

— Balandžio 18 Michigan City, Ind., mirė teisininkas Boleslovas Masiulis. Vaikaitis užpalėno 1863 m. sukilimo tremtinio (j Sibirą), buvo gimęs 1889.121 Tverečiuje. Nepriklausomoj Lietuvoj jis buvo Kauno taikos teisėjas ir vėliau Kauno apygardos teismo teisėjas, 1926-28 m. Vyriausio tribunolo teisėjas, o nuo 1928 m. naujai sukurtos Valstybės Tarybos narys, nuo 1934 vicepirmininkas ir nuo 1938 pirmininkas. Ilgai dirbdamas Valstybės Taryboj, rengusioj įstatymų projektus, jis daug nusipelnė Lietuvos teisei. Be to, 1938 m. jis buvo ir teisingumo ministras (kun. V. Mirono pirmajame kabinete). Gerai mokėdamas lietuvių kalbą, nemaža rašė spaudoje ir išvertė eilę mokslo populiarizacijos veikalėlių. Visuomeniškai reiškėsi tautininkuose (193340 m. garbės teismo   pirmininkas),   Lietuvių  Kalbos Draugijoje, Lietuvių Teisininkų Draugijoje. Nuo XII tomo buvo Lietuvių Enciklopedijos teises skyriaus faktinis redaktorius (nors tai ir nebuvo formaliai žymima), pateikęs kone visus straipsnius.
Skaityti daugiau...
 
STASIO YLOS VEIKALAI PDF Spausdinti El. paštas

Pernai, 1964 metais, pasirodė net trys kun. Stasio Ylos veikalai: Moderni mergaitė, Dievas sutemose ir maldynas Tikiu Dievą (berods, tais pačiais metais pasirodė ir 47 puslapių brošiūra "Marija prabilo Lietuvai", kurioj nepažymėta išleidimo metai). Tai derlius, kuris liudija autoriaus išskirtinį darbštumą. Savo produktyvumu kun. St. Yla lygiuojasi su dr. A. Maceina. Kaip matyti iš "Dievo sutemose" paskelbto kun. St. Ylos veikalų sąrašo, jis yra ligi šiol išleidęs 17 veikalų, parūpinęs 9 didesnių straipsnių atspaudus, parengęs 8 maldaknyges, be to, ištisą eilę įvairių mažesnių brošiūrų. Ne visi tie veikalai yra didelės apimties, bet jų tarpe yra ir stambių (žmonės ir žvėrys dievų miške, Laisvės problema, Ateitininkų vadovas, Dievas sutemose, Tikiu Dievą).

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai