Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 Gruodis


PIRMASIS LITERATŪROS METRAŠTIS PDF Spausdinti El. paštas
"Pirmosios pradalgės" (London, 1964; redagavo K. Barėnas) pasirodymas šių metų pradžioje, be abejo, yra džiuginantis įvykis. Ir Nidos Knygų Klubas (šiandien belikusi jeigu dar ne vienintelė, tai bent patikimiausia ir pastoviausia leidykla) yra itin girtinas užsikrovęs literatūros metraščio leidimo pareigas. Kad šio darbo suorganizuoti nesugebėjo ar nesiėmė kiekviena proga šimtu narių besididžiuojanti Lietuvių Rašytojų Draugija nėra nei suprantama, nei pateisinama. Dėl šitokio leidinio reikalingumo kažin ar bederėtų redakcijai ir leidėjams aiškintis bent poros puslapių įžangoje, nors ir pagrįstai skaitytojui primenant jo dezertyravimą, pareigą ir "lietuvišką garbę". Nemažiau iškėlimo vertas ir rašytojų draugijos apsileidimas per dvidešimtį metų.

Pirmojoje pradalgėje" dalyvauja 33 autoriai, kurių 15 duoda poezijos, gi likusieji prozos kūrinius. Visi autoriai lietuviškai visuomenei yra daugiau ar mažiau žinomi ir veik visi tur būt priklauso tai įžangoje minimai šimtinei ("O mūsų gi čia visas šimtas!") ar tik ne Lietuvių Rašytojų Draugijos narių. Priklausymas ar nepriklausymas "šimtinei", žinoma, dar nelaiduoja kūrybinės kokybės, tai ne kartą labai ryškiai metraščio puslapiuose įrodoma.
Skaityti daugiau...
 
ŠIS TAS IŠ SVETIMŲ KALBŲ PDF Spausdinti El. paštas
I.
Teologiniai ir kt. veikalai Paulus Wacker: Theologie als oekumenischer Dialog. Herman Schell und die oekumenische Situation der Gegenwart. F. Schö-ningh, Paderborn-München 1965, 571 p. H. Schell (1850-1906) yra žinomas vokiečių katalikiškos reformos ideologas ir ekumeninės minties puoselėtojas. Veikalas nagrinėja Dievo sampratą H. Schellio doktrinoje kaip atsaką reformacijos Dievo nuovokai (Gottesbild), ekumeniško dialogo kristologiškąją problemą protestantų atžvilgiu; ekleziologijos ir ekumeniško dialogo santykį ir t.t. Tuo pačiu ekumenizmo klausimu Ruth Rouse ir St. Ch. Neil išleido Geschichte der Ökumenischen Bewegung, Vandenhoeck-Ruprecht, Göttingen; 2 tomai (576; 525 p.), pirmojo tomo antrasis leidimas išėjo 1963. Pirmasis tomas apima ekumeninį sąjūdį nuo reformacijos pradžios ligi XX a., antrasis — 1910-48. Veikale dalyvauja įvairių religijų ir tautybių mokslininkai. Taip pat kolektyvinis veikalas yra tos pačios leidyklos išleistas ir E. Skydsgaardo redaguotas veikalas: Konzil und Evangelium, 1962, 215 p. E. Skysdsgaard ir kiti žinomi liuteronų teologai (Dietzfelbinger, Brunner, Kinder, Lindbeck ir Pelikan) ryškina liuteronų nusistatymą katalikiškojo ekumeniškumo atžvilgiu, šiuo atžvilgiu stačiatikių nusistatymui pažinti pirmiausia studijuotinas Reinhard Slenczkos veikalas Ostkirche und Ökumene, tos pačios leidyklos, 1962, 316 p.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
J. Variakojis: 4 PĖSTININKŲ LIETUVOS KARALIAUS MINDAUGO PULKAS. "Kario" leidinys New Yorke, 1965. 120 psl. Autorius šioje knygoje aprašo savo vadovauto pulko istoriją Lietuvos laisvės kovų metu. Aprašymą įvairina nuotraukos ir gausios kautynių schemos. Rankraštį tvarkė ir darė schemas autoriaus sūnūs, spaudai paruošė K. Ališauskas ir Z. Raulinaitis. Leidinys vertingas savo istorine medžiaga.

Pranas J. Naujamiestiškis: BAISUSIS BIRŽELIS. 3 dramos veikalai: Baisusis birželis, Varpinė ir šiaurės pašvaistė. Išleido Immaculata, Putnam, 1965. 238 psl. Kaina $3.50.

Kun. Antanas Liuima, S. J.: BAŽNYČIA KAIP REGIMA MISTINIO KRISTAUS KŪNO IŠRAIŠKA. Roma, 1965. Atspaudas iš L. K. M. Akademijos Metraščio I tomo, 1-38 psl.
Skaityti daugiau...
 
NUMERIO BENDRADARBIAI PDF Spausdinti El. paštas
Algirdas Titus Antanaitis (g. 1927) vidurinį mokslą ėjo Panevėžio gimn., Čikagos De Paul univ. įsigijo bakalauro laipsnį (1957). Apie knygas ir kitais kultūriniais klausimais yra rašęs "Aiduose", "Metmenyse", "Margutyje" ir kt. "Metmenų" redakcijos narys.

Juozas Brazaitis (g. 1903), literatūros istorikas ir teoretikas. Vytauto D. universitete dėstė lietuvių literatūrą bei tautosaką nuo 1934 ligi antrosios sovietinės okupacijos. Be eilės vadovėlių vidurinėms mokykloms, išleido   literatūrines   studijas:   Vaižgantas (1936), Lietuvių rašytojai (1938). JAV nuo 1952 dirba "Darbininko" redakcijoj.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai