Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 Kovas



MIKALOJUS DAUKŠA PDF Spausdinti El. paštas
Perskaičius Jurgio Lebedžio monografiją

(Jurgis Lebedys: MIKALOJUS DAUKŠA. Monografija. Valstybinė Grožinės Literatūros Leidykla, Vilnius 1963. 424 psl. Tarp teksto puslapių įklijuota 15 iliustracijų. Kaina 1 rb.).

Apie Mikalojų Daukšą ir jo įnašą į mūsų tautos kultūros lobyną žinome daug ir mažai. Daug rašyta, ypač nuo pereito amžiaus vidurio apie jo kalbinį-literatūrinį palikimą (apie M. Daukšą rašiusiųjų bibliografija Vac. Biržiškos "Aleksandryne" užima daugiau kaip 5 puslapius), bet maža tesigilinta į jo asmenį, išsilavinimą, veiklą, reikšmę. Galimai visus mūsų rašytoją liečiančius klausimus panagrinėti ir, kiek galima, pilnesnį M. Daukšos gyvenimo ir atlikto darbo vaizdą duoti ryžosi Vilniaus universiteto docentas, dabar jau filologijos mokslų daktaras, Jurgis Lebedys. Dideliu stropumu ir kantrybe surinkęs visas, iki smulkiausių, apie M. Daukšą žinias, jas įstatęs į visuomeninės rašytojo aplinkos rėmus, sudarė gan išsamią monografiją, vertai susilaukusią didelio mūsų literatūros ir kultūros istorikų dėmesio. Tai buvo drauge vieno iš pirmųjų mūsų literatūrinės kalbos kūrėjų atminimui sukaktuvinė dovana, sueinant 350 metų nuo jo mirties (1613-1963). Autorius stengiasi atvaizduoti aprašomąjį asmenį tokį, koks jis buvo, jo perdaug nesprausdamas į komunistinio dogmatizmo nustatytas formas ir nedažydamas jo veiklos ir asmenybės bruožų vien tik raudonos spalvos atspindžiais. Jei knygoje ne vienoje vietoje ir bandoma kalbėti apie "pažangumą" ar "reakcingumą", apie "klasių kovas", jei jaučiama kone perdėta baimė, kad aprašomoji katalikų Bažnyčios, jos dvasininkų ar jėzuitų veikla bei įtaka neatrodytų perdaug pozityvi, jei šen ir ten įkišamos Engelso ir Markso veikalų citatos, kiekvienas supranta, kad totalitarinėje sistemoje tai yra būtina duoklė "pergalingai ai" partijai, kuri kitaip nebūtų leidusi veikalui išeiti į viešumą.
Skaityti daugiau...
 
MOKSLEIVIŲ METRAŠTIS PDF Spausdinti El. paštas
DAIGELIAI, moksleivių metraštis 1964-65 ir Čikagos Aukšt. Lituanistikos Mokyklos 15 m. veiklos apžvalga. Mokyklos tėvų komiteto leidinys. Redagavo mokinių kolektyvas.  Metraščio globėjas — Juozas Masilionis. Metraščio adresas: 5620 So. Claremont Ave., Chicago, 111., 60636.

Tęsdama metraščio leidimo tradiciją, Čikagos aukštesnioji lituanistikos mokykla (tolesnė santrumpa — ČALM) 1965 m. pabaigoje išleido 248 p. knygą "Daigelius". Iki šiol tos pačios mokyklos yra išleista "Gintaras" (1960), "Sakalų keliai" (1961), "Tėvynės pašvaistė" (1962), "Jaunystės žiedai" (1963), "Mūsų metai" (1964).
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Antanas Kučas: KUNIGAS ANTANAS STANIUKYNAS (100 metų sukakčiai nuo jo gimimo paminėti). Lietuvių Katalikų Mokslo Akademijos leidinys nr. 8. Roma, 1965. 208 psl., kaina 4 dol.

Domas Velička: LIETUVIŲ KALBOS PRATIMAI MOKYKLAI IR NAMAMS. I sąsiuvinis. Išleido Pedagoginis Lituanistikos Institutas Čikagoj 1966. 59 mimeografiniai psl., kaina 2 dol.

LIETUVIAI PRANCIŠKONAI — LITHUANIAN FRANCISCAN FATHERS. 16 iliustruotų puslapių leidinys, kviečiąs jaunimą stoti j Pranciškonų Šv. Kazimiero kustodiją.
Skaityti daugiau...
 
NUMERIO BENDRADARBIAI PDF Spausdinti El. paštas
Juozas B. Laučka (g. 1910) teisės mokslus baigė Lietuvoj, JAV Georgetown univ. įsigijo politinių mokslų magistro laipsnį. Yra veikęs ir pirmininkavęs daugely organizacijų (ateitininkuose, vyčiuose, Katalikų Studentų ir Profesionalų S-goj, Alte, F.alfe ir kt) ir redagavęs "Darbininką", "Ameriką" ir "Studentų žodį", dabar — JAV valdžios tarnautojas.

Česlovas Valdemaras Obcarskas (g. 1929) gimnaziją lankė Vokietijoj (Spackenberge) ir baigė Anglijoj. Kurį laiką Anglijoj studijavo anglų k. ir literatūrą. 1965 persikėlė Kanadon. Periodikoj spausdina eilėraščius nuo 1950 m.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai