Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 Gegužė



ŽVILGSNIS Į PERNYKŠČIŲ METŲ DRAMOS VEIKALUS PDF Spausdinti El. paštas
Originaliais dramos veikalais mūsų egzilinė pernykščių metų literatūra buvo gana turtinga. Išleistos keturios knygos su keturių autorių šešiais veikalais. Du iš jų (Anatolijaus Kairio komedija "Viščiukų ūkis" ir Birutės Pūkelevičiū-tės pasakiška komedija "Aukso žąsis") premijuoti, taigi, bent paviršutiniškai žiūrint, išskirtiniai, geresni. Dramos veikalų perteklium niekada nesilepinus, vien šitokia statistika turėtų nuteikti optimistiškai. Bet tai dar ne viskas. Draminio žanro kūrybai atstovauja ir Vandos Frankienės "Vaidinimai mažiems ir dideliems" su aštuoniais ilgesniais ar trumpesniais, daugiau jaunimui skirtais scenos vaizdeliais. Į pernykščių metų originalios dramos derlių reikėtų į-traukti ir naujus įvairiose lietuvių kolonijose vaidintus veikalus, ku i'.ų periodinę spaudą skaitantieji galėjo surasti bent keletą: Detroite buvo statytas Vytauto Alanto "žmonos portretas", Los Angeles — Jurgio Gliaudos "Kaukių balius" ir Alės Rūtos "Ant liūnų krašto", Kanados jaunimo kongreso metu buvo suvaidinta Algirdo Landsbergio komedija "Barzda". Visi šių veikalų autoriai yra žinomi rašytojai ir, išskyrus Jurgį Gliaudą, nė dramoje nėra debiutantai. Neabejoju, kad jų veikalai bus netrukus išleisti knygomis, o tada turėsim progos susipažinti ar plačiau   aptarti.   Jų  suminėjimas šiame rašinyje tik pailiustruoja faktą, kad paklausa originaliai lietuviškai dramai dar nėra išnykusi ir kad turimi dramos veikalai tos paklausos nepatenkina, nes tai nėra bendrojo pobūdžio paklausa. Ir todėl atsiranda reikalas užsakymais angažuoti individualius dramaturgus, statant jiems atitinkamas sąlygas ar reikalavimus.

Sąlygas diktuoja ir kol kas dar gana dažni dramos konkursai. Norima proginių, ribotai auditorijai skirtų veikalų. Veik visada reikalaujama, kad tie veikalai būtų pritaikyti "esamoms sąlygoms", nesunkiai techniškai pastatomi. Staigus dramos suklestėjimas, manyčiau, bent dalinai ir buvo iššauktas tos sąlygotos paklausos.

Anatolijaus Kairio trijų veiksmų komedija "Viščiukų ūkis" ir visos trys (Baisusis birželis, Varpinė, Šiaurės pašvaistė) vienoje knygoje išleistos Prano J. Naumiestiškio dramos yra proginiai, idėjiniai, ryškiai politiškai tendencinio turinio veikalai. Jų keliamos problemos yra aktualios ir veik išimtinai lokališkos. Nereikalauja sudėtingų dekoracijų ar didelio veikėjų skaičiaus. O ir iš tų veikėjų reikalauja ne tiek didelio talento, kiek naivaus, paviršutiniško įtikėjimo į lėkštokas autorių keliamas tezes. Publikai visur pataikaujama. Žiūrovas nešokiruojamas naujomis idėjomis ar jų iškėlimu neįprastoje šviesoje. Jei kas padirginama, tai tik vidutiniai konformistiško žiūrovo vidutiniai kilnūs jausmai su tikslu juos dar "apšvarinti" ar "sukilninti", žodžiu ir A. Kairvs ir Pr. Naumiestiškis savo aktualijų pagimdytais, idėjiniu užsiangažavimu bei tendencijomis panašiais veikalais išpildė "esamų sąlygų" statomus reikalavimus.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Publijus Vergilijus Maronas: ENfiJIDĖ. Verte ir pagal originalą heksametrais lietuviškai atkūrė, parašė jvadą ir sudarė žodynėlį dr. A. Rukša. Bostonas, 1965. Išleido Lietuvi j Enciklopedijos leidykla (J. Kapočius). XXXVI 298 psl. (vertimo tekstas 1-254 psl., toliau vardų ir daiktų žodynėlis). Kaina 4 dol.

Jurgis Gliaudą: DELFINO ŽENKLE. Premijuotas romanas. Čikaga, 1966. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Aplanką piešė P. Jurkus. 234 psl., kaina 2.50 dol.

Vyskupo P. P. Bučio ATSIMINIMAI. I dalis — Pasiruošimas darbui. Surašė prof. Z. Ivinskis, redagavo J. Vaišnora, MIC. Čikaga, 1966. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas. Aplanką piešė P. Jurkus. 323 psl., kaina 3.50 dol.
Skaityti daugiau...
 
NUMERIO BENDRADARBIAI PDF Spausdinti El. paštas
Kornelijus Bučmys (g. 1927) kunigas pranciškonas. Teologiją ir kanonų teisę studijavo Romoj Grigaliaus ir Laterano universitetuose, 1954 įsigydamas doktoratą. Nuo šių metų pradžios "Darbininko" redaktorius ir moderatorius. Pro Deo universitete Romoj studijavęs filmus, rašo filmų recenzijas lietuvių spaudoj ir National Catholic Office for Mction Pictures reikalui.

Pr. Dom. Girdžius, buvęs mokytojas lotynistas, dabar gyvenąs Kanadoje ir spaudai paruošęs novelečių rinkinį.

Ilona Gražytė, angliste, Montrea-io univ. 1960 įsigijusi doktoratą ir dabar dėstanti anglų literatūrą Montrealio Marguerite-Bourgeoys kolegijoj.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai