Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 Gruodis



ŽVILGSNIS Į NENURIMSTANTĮ LAUREATĄ PDF Spausdinti El. paštas
J. Gliaudos 60 metų sukakties proga

Kai išgirstam, kad rašytojas švenčia šešiasdešimties metų amžiaus sukakti, mums tuoj prieš akis iškyla ir toli į praeitį nuvingiavęs to žmogaus kūrybinis kelias. Mums atrodo, kad šešiasdešimtas rašytojo gimtadienis turi ženklinti maždaug ir keturiasdešimties metų jo kūrybinio darbo jubiliejų. Bet kartais būna ir kitaip, štai Jurgis Gliaudą į mūsų literatūrinį gyvenimą atėjo dar palyginti neseniai, o šiais metais jau mini savo šešiasdešimtą gimtadienį.

Kūrybinių ir amžiaus metų santykis nebūtinai turi nulemti žmogaus pasiekimus. Kai kas tik trumpu, vos kelių metų sublizgėjimu Įrašo savo vardą svarbios literatūros lenton. Kai kam užtenka tik vieno veikalo savam kūrybiniam neužmirštamumui laiduoti. Šiuo metu dar būtų per drąsu Gliaudą statyti į mūsų literatūrinių nemirtingųjų galeriją. Tačiau per savo kūrybos penkiolikmetį ir pastangų intensyvumu, ir pasiekimais Gliaudą išsiskaptavo sau neužginčijamą vietą dabartiniame mūsų literatūros gyvenime. Užtat ra'ytojo amžiaus sukaktuvių proga verta trumpai prisiminti gerokai kontraversinį jo kūrybos kelią, verta bent skubotu mostu dirstelti į jo kūrybą.

Į mūsų literatūros sceną Jurgis Gliaudą atėjo labai staigiai, be jokio rimtesnio Įspėjimo, be įžanginių, paruošiamųjų pasirodymų. Atėjo jis beveik niekeno ir nekviestas, ir kaip anie svečiai biblinia-me palyginime, taikė į pačias pirmąsias vietas, nelaukdamas, kol kas nors ragins slinktis aukščiau. Gliaudos staigus iškilimas, o taip pat ir įsipilietinimas literatūriniame krašte buvo glaudžiai susijęs su "Draugo" romano konkursu. Laimėjęs pirmąjį konkursą 1951 m. romanu "Namai ant smėlio", J. Gliaudą susilaukė nemažos reklamos iš pačių konkurso rengėjų, kuriems rūpėjo išpopuliarinti tą instituciją užtikrinti jos tęstinumui. Nežiūrint propagandos, premijuotasis romanas buvo sutiktas gana šaltai. Tradiciški literatūros sluoksniai ir patriotiškai nusiteikę skaitytojai raukėsi dėl nelietuviškos romano tematikos, o estetinio polinkio kritikai gana skeptiškai žiūrėjo į romano stilių, rodantį sunkų kalbos valdymą ir daug įprastinių, debiutantiškų nesklandumų.

Sprendžiant iš rašytojo tuometinių pasisakymų ir jo viešosios laikysenos, atrodė, kad jis yra labiau linkęs tikėti konkurso rengėjų reklama, negu pamokančiu kritikų žodžiu. Be abejo, jam atrodė, kad jau pats premijos laimėjimas yra neatšaukiamas bilietas į visuotinai gerbtino ir neliečiamo rašytojo kėdę. Užtat Gliaudą išėjo į viešą disputą su savo kritikais, kaltindamas juos svarbaus kūrinio nesupratimu ir ignoravimu, nepagailėdamas kandžių replikų literatūrinių žinovų adresu. Tokia laikysena negalėjo sužadinti didelių simpatijų debiutavusiam autoriui kuklumo dorybę dar vis tebepripažįstančių literatų rate.
Skaityti daugiau...
 
SKULPTORIUS ANTANAS BRAZDYS PDF Spausdinti El. paštas
Londonas, tur būt, dar niekada nebuvo su tokiu dėmesiu priėmęs lietuvio menininko, kaip atsitiko su jaunuoju skulptorium Antanu Brazdžiu. Baigęs meno studijas JAV ir atvažiavęs jų dar pagilinti į Londoną, jis čia praeitų metų gale susidarė sąlygas savo vieno darbų parodai. Išstatęs joje 12 darbų, jis susilaukė didelio spaudos dėmesio. Apie jį ir jo darbus rašė ir meno žurnalai, ir didieji Britanijos, o taip pat ir JAV laikraščiai.

Reikia pasakyti, kad britai tik labai išimtinais atvejais parodo dėmesio ar net entuziazmo kitų tautų talentams, ypač dar jauniems, neįsigijusiems pasaulinio garso. Dėl to tą ypatingą dėmesį A. Brazdžiui, tur būt, tektų aiškinti ir šio skulptoriaus originalumu ir gal dar tuo, kad jis yra didelio krašto — Amerikos — pilietis, nors visi apie jį rašiusieji rūpestingai pasistengė atžymėti jo lietuvišką kilmę, kaip buvo padaryta ir tos parodos kataloge ir kaip daroma vėlesniuose kitų parodų kataloguose.

"The New York Times" (1965. gruodžio 28 d.) Charles S. Spencer ta parodos proga rašė: "Pirmoji skulptoriaus Antano Brazdžio paroda Hamilton galerijoje yra vienas pačių įspūdingiausių šiemetinių debiutų.

"Esu tikras, kad ši paroda yra pradžia didelės ateities. Nėra abejonių, kad Brazdys skolingas Lip-šicui, apie kurį jis atsiliepia su pagarba; tokios pat storos, vamzdžių pavidalo formos, tačiau kai Lipšico kompozicija būna sudėtinga, barokinė, tai šis jaunasis laikosi žymiai didesnės atrankos ir yra klasiškai tiesioginesnis.

"Palyginus su vadovaujančiųjų jaunųjų britų skulptorių mechaniškomis, šaltomis statulomis, Brazdys pasirodo aiškiai humanistiškas, dalis senos europietiškosios tradicijos, nors jis, tai matyti, yra aiškiai konservatyvus, pasirinkdamas sau medžiagas ar būdus joms panaudoti.
"Jo išeities taškas yra žmogiškoji forma, bet, nei sentimentaliai, nei anekdotiškai nepanaudodamas tos žmogiškosios padėties, jis persismelkia į žmogaus kūną, taip sakant, iki pačių kaulų. Pavyzdžiui, "Vedybos", kol kas geriausias jo darbas, yra dvi išlankstytos formos, kurių viena reiškia stuburkaulį, o kita apglėbti pasiruošusias rankas ar šlaunikaulius. Juodai nudažytos, tuos du paprastus pavidalus dar jungia eilė mažų sferinių pavidalų, ir visuma sudaro nuostabų mišinį formų elegancijos ir seksualumo".
Skaityti daugiau...
 
SOVIETINIŲ IR AMERIKINIŲ PAJAMŲ LYGINIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Sovietinė statistika neseniai paskelbė, kad Sovietų Sąjungoje metinių pajamų vidurkis per capita yra 885 dol. (nominaliai laikant 1 dolerį lygų tik 0,9 rublio), JAV — 1929, Švedijoj — 1392, Šveicarijoj — 1350, V. Vokietijoj — 1032, Prancūzijoj 1000, Britanijoj — 950 dol. Atseit, Sovietų Sąjungos metinių pajamų vidurkis per capita jau baigia pavyti Britaniją.

Tačiau šioks atskirų kraštų per capita pajamų vidurkio lyginimas yra apgaulingas ta prasme, kad nutyli tų pajamų perkamąjį pajėgumą atitinkamame krašte. Tikroji pajamų vertė kaip tiktai priklauso nuo to, ką už jas galima nupirkti.

Šiuo atžvilgiu Sovietų Sąjungos ir JAV gyventojų pajamoms palyginti įdomių duomenų pateikia JAV Savarankiško Verslo Federacija (National Federation of Indepen-dent Business). Pagal šios federacijos duomenis, 1 svarą duonos JAV darbininkas uždirba per 6 minutes, Sovietų Sąjungos darbininkas — per 36 minutes; 1 svarą jautienos JAV darbininkas — per 19 minučių, Sovietų Sąjungos — per 97 minutes; 1 svarą sviesto JAV darbininkas — per 15 minučių, Sovietų Sąjungos — per 206 minutes; 1 tuziną kiaušinių JAV darbininkas — per 13 minučių, Sovietų Sąjungos — per 128 minutes; medvilninius marškinius JAV darbininkas — per 1 vai. 16 minučių, Sovietų Sąjungos — per 13 valandų; vilnonę vyrišką eilutę JAV darbininkas — per 23 valandas, Sovietų Sąjungos — per 244 valandas; nailono suknelę JAV darbininkė uždirba per 4 valandas 28 minutes, Sovietų Sąjungos — per 65 valandas.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
—    Moksleivių ateitininkų sąjungos valdyba paskelbė organizuojanti žygj pas šventąjį Tėvą, prašant įkurti laisvajame pasaulyje lietuvių vyskupijas ir joms pavesti visas lietuvių parapijas bei nuo vyskupijų priklausomas vienuolijas bei mokyklas.

—    Lietuvių studentų sąjungos metinis suvažiavimas įvyko Toronte lapkričio 24-26. Pagrindines paskaitas skaitė Ant. Saulaitis, SJ, R. Misiūnas ir R. Vaštokas, be to, buvo eilė įvairių diskusinių pokalbių. Dalyvių buvo apie 400. Nutarta sudaryti JAV ir Kanados bendrą š. Amerikos lietuvių studentų sąjungą.

—    Santaros - šviesos skyrius New Yorke lapkričio 19 suorganizavo jau nimo simpoziumą apie "žodžius į tautą". Dalyvavo R. Girnius, S. Makaitytė, R. Misiūnas ir A. Saulaitis, SJ. Moderatorius — V. Rastenis, "žodžių į tautą" klausimu buvo pakviestas pasisakyti ir Lietuvos rusas dr. L. Vladimirovas, dabar dirbąs Jungtinėse Tautose. Dėl to incidento visuomenėje kilo reakcija. Reikia laukti, kad šiuo reikalu pasisakytų Santaros - šviesos federacijos vadovybė, ir būtent pasisakytų principiš-pai tiesiu, o ne tik polemiškai advokatiniu žodžiu.

—    National Merit Scholarship egzaminuose, vykstančiuose visose JAV valstybėse, į semifinalistus iš lietuvių, kiek buvo spaudoj žinių, pateko iš Vašingtono Pranė Laučkaitė, iš
Bostono Saulius Girnius, iš Los Angeles Birutė Kazlauskaitė ir Jonas Butkus. Į šių varžybų semifinalistus patenka du trečdaliai vieno procento visų jose dalyvaujančių moksleivių.

—    Populiarėja jaunimo vakarai: lapkričio 5 jaunimo talentų vakaras suruoštas Omahoje, lapkričio 19 surengtas jaunimo koncertas Baltimorėje (iš "senimo" svečiu pasikvietus Ant. Gustaitį).

—    Artimų, bet negausių New Jersey lietuvių kolonijų lituanistinio auklėjimo klausimui sėkmingiau spręsti tos valstybės aukštuosius mokslus tebeeinąs ar jau baigęs jaunimas šj rudenį suorganizavo bendrą tos valstybės lituanistinę mokyklą Elizabethe. Mokosi 70 mokinių, dėsto 11 mokytojų, vedėja E. Brazins-kienė. Tai mokyklai paremti lapkričio 25 surengtas literatūros vakaras, kuriai vadovavo D. Vizgirdienė. Savo kūrybos paskaitė poetės K. Grigaitytė ir O. Audronė - Balčiūnienė, padainavo I. Stankūnaitė etc.
Skaityti daugiau...
 
LAIŠKAS REDAKCIJAI PDF Spausdinti El. paštas
VOKIETIJOS LIETUVIAI BALSAVO TEISINGAI
š. m. "Aidų" nr. 3, psl. 127 paskelbta trumpa, bet Vokietijos lietuvius aštriai kritikuojanti žinutė "Kodėl Vokietijos lietuviai baiminasi jaunesnių ir šviesesnių žmonių". Nesutikdamas su rašinyje išreikštomis mintimis, prašau Gerb. p. Redaktorių paskelbti šią mano — eilinio Vokietijos lietuvio — skirtingą nuomonę:

1)    Teisingai žinutėje sakoma, kad "iš toliau sunku spręsti apie Vokietijos LB". Suprantama, kad Amerikoje priimtinesnį atrodo tie Vokietijos LB nariai, kurie bendradarbiauja Amerikoje leidžiamuose leidiniuose, bet iš šito reiktų vengti daryti išvados, kad kiti literatūriškai nesireiškią Vokietijos lietuviai būtų kažkokios atgyvenusios dvasios. Būtų paprasčiau, jei amerikiečiai, kurie šiaip labai energingai atstovauja parlamentarinės demokratijos principui, leistų pačioms bendruomenėms ir toliau be įtakos iš šalies balsavimų keliu išsirinkti savo atstovus ir vadovus, o taip pat tokių korektiškai atliktų balsavimų rezultatus respektuotų, nedarant sugestiją, ką reiktų rinkti.

2)    Pasakymas "Vokietijos lietuviai baiminasi jaunesnių ir šviesesnių žmonių" implikuoja prielaidą, kad Vokietijos lietuviai balsavę LB tarybos rinkimuose yra "susenę" ir "tamsūs", o taip pat ir jų išrinktoji LB krašto taryba būtų "tamsuoliai". Manau, kad Vokietijos LB nariai bei jų išrinktoji taryba nėra "tamsesni" už JAV LB ir jos vadovus.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai