Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 kovas



KULTŪROS FONDO BELAUKIANT PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Juozas Alaušius   

Kultūros Fondas — sena mūsų kultūrininkų svajonė. Buvo dedamos pastangos šiai svajonei realizuoti dar nepriklausomybės metais. Bet atsidaužė šios pastangos į biurokratinį nerūpestingumą ir tautinį aklumą tų pačių, kurie spekuliavo patriotizmo monopoliu. Rašytojai ėmėsi iniciatyvos suorganizuoti Kultūros Fondui tremtyje, Vokietijoje. Buvo sudarytas net organizacinis Kultūros Fondo branduolys. Bet dėl aiškių priežasčių praktinė veikla negalėjo būti išvystyta. Nors rašytojai, šalia kitų kultūrininkų, ir reikalingi Kultūros Fondo, bet aišku, kad jam atramą gali sudaryti tik visa lietuviškoji bendruomenė, o ne vieni patys kultūrininkai. Kol užtat nebus suorganizuota Pasaulio Lietuvių Bendruomenė, tol ir Kultūros Fondas liks tik svajonė. Graži, bet skaudi svajonė.
Skaityti daugiau...
 
ĮSPŪDŽIAI IŠ BERLYNO PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Mykolas Gilius   

Šiandieninis Berlynas yra tarytum sala raudonųjų jūroje. Pats miestas padalintas į dvi dali: vakarų Berlynas turi apie 2,3 mil. gyventojų, kurių tarpe apie 10 lietuvių; rytų Berlynas, komunistų administruojamas, turi 1,4 mil. gyventojų. Į Berlyną keliauti tenka lėktuvu, nes Vakarų valstybių piliečiai beveik negauna vizų keliauti per sovietų zoną, arba ..demokratinę" komunistinę vokiečių respubliką. Oro keliu taip pat nejauku, nes jauties tarsi skrisdamas per bedugnę.
Skaityti daugiau...
 
KRONIKA PDF Spausdinti El. paštas
•    Dail. Telesforas Valius baigė Vytauto Didžiojo portretą, kuris bus atskirai išleistas. Dailininkas pakviestas dalyvauti Kanados apžvalginėje meno parodoje.
•    Dai. P. Puzinas, gyvenąs Los Angeles, gavo miesto komisijos skiriamą medalį "Popular Award-Painting 6th Annual Exibit, City of Los Angeles 1950". Tokį medalį kasmet teduoda tik vieną. Dailininkas artimiausioje ateityje dalyvauja net keturiose parodose.
•    Dail. Tamošaičių studija perkelta į lietuvišką kaimą R. R. 1. Kingston, Ont. Studijoje veikia audimo, metalo ir odos skyriai.
•    Dail. J. Pautienius vasario 24— 25 d Cicero, 111., surengė savo darbų parodą, kurioje buvo išstatyta 30 5v" irių kūrinių.
•    Dail. Antanas Melnikas ir jo žmona Glorija Detroite sausio 28 — vasario 25 d. surengė savo darbų paroda. Buvo išstatyta tapybos ir skulptūros (žmonos) kūriniai. Dailininkas mokslus baigė Romoje, kur praeitų metų pavasarį taip pat turėjo savo parodą.
•    Simo Velbasio baleto studija pirma kartą viešai pasirodė Chicagoje vasario 3 d., duodama baleto koncertą.
o Baletmeisteris E. Bandzevičius dirba Larymorre, Texas, baleto mokykloje kaip instruktorius.
•    Lietuvių Dramos Teatras Kanadoje vasario 3 d. dalyvavo spaudos baliuje, kur suvaidino A. Gustaičio komediją — "Šilkiniai pančiai".
Skaityti daugiau...
 
AIDAI" SKIRIA LITERATŪROS PREMIJĄ PDF Spausdinti El. paštas
Mėnesinis kultūros žurnalas "Aidai", leidžiamas TT. Pranciškonų, pamečiui skirs po vieną $500.00 premiją už premijos komisijos geriausiu pripažintą grožines literatūros ir mokslo veikalą. Šiuo skelbiamos jos taisykite pirmiesiems metams:
1.    1951 metais pirmą kartą premija bus skiriama už grožinę literatūrą: poeziją, noveles, apysakas, romaną ar dramą.
2.    Už premijos komisijos geriausiu pripažintą veikalą skiriama premija nebus skaldoma tarp atskirų autorių.
3.    Premijos komisija vertins 1950—1951 m. pasirodžiusius viešumon grožinės literatūros kūrinius ir tais metais parašytus, bet dėl dabartinių sąlygų negalėjusius būti išspausdintais kūrinius tų autorių, kurie juos prisius komisijai.
Skaityti daugiau...
 
Leidėjai PDF Spausdinti El. paštas
Vyriausias Redaktorius — Antanas Vaičiulaitis
Redakcinis Kolektyvas: Dr. J. Aistis-Aleksandravičius, T. Dr. L. Andriekus, O.F.M., Bern. Brazdžionis, J. Girnius, Dr. J. Grinius, T. Dr. B. Grauslys, O.F.M, Dr. K. Pakštas, Dr. A. Kučas, J. Pažemec-kas, Dr. A. sapoka, Br. Stoökus, T. J. Vaškys, O.F.M.
Meninė Priežiūra — Telesforas Valius
Leidžia — Tėvai Pranciškonai Redakcijos Adresas: Ant. Vaičiulaitis,
2087 N. Main Ave., Scranton 8, Pa. Administracijas Adresas: AIDAI, Kennebunk Port, Maine
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai