Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris



ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Marius Katiliškis: UŽUOVĖJA. Iliustracijos Romo Viesulo. Išleido Terra, Chicago 1952. 361 p.
PIETŲ  KRYŽIAUS PADANGĖJE,
Lotynų Amerikos Rašytojų novelių antologija. Sudarė Povilas Gaučys. Išleido Lietuviškos Knygos Klubas, Chicago. 480 p. Kaina $4.50.
D. Pilla: SIELA Už SIELĄ. Vertė  Kun. A. Sabaliauskas, S.  D.  B.
Castelnuovo Don Bosco, 1952. 307 p.
TAUTA BUDI. Išleido LSB Vadija. Toronto, 1953. 302 p.
LIETUVA. Politikos žurnalas, Nr. 2. 1952 m. Spalio-gruodžio mėn.
LIETUVIŲ SĄJUNGOS BRAZILIJOJE METRAŠTIS, 1931-1951. San Paulo, 1951 m. 54 p.
SKAUTŲ  AIDAI. Nr.  12,  1952m.
EGLUTĖ. Nr. 1, 1953 m.
ATEITIS, lietuvių katalikiškojo jaunimo žurnalas, 1953 m., nr. 1. Vyriausias redaktorius Pauius Jurkus, redakcijos kolektyvo nariai: A. Ben-doriūtė, J. Baužinskas, K. Kudžma, G. Macelytė. Numeris turtingas jaunimui pritaikytais straipsniais, dailiosios literatūros gabalais, iliustracijomis. "Ateityje" bendradarbiauja senesnės ir jaunosios kartoj pajėgos. Džiugu, kad šios paskutiniosios reiškiasi gana tvirtai. "Ateityje" bręsta nauji poetiniai talentai, tarp kurių ypač pažymėtinos yra šios: Aldona Baužinskaitė, Daiva Nauragytė, A. Bendoriūtė, G. Buračaitė. . . žurnalas leidžiamas jaunuolių idealistų pasiaukojimu. Redaguojamas labai skoningai.
Skaityti daugiau...
 
MOTERYSTĖS GYVENIMO ETIKA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Dr. V. Kazlūnas   

Šv. Tėvas pasakė dvi nepaprastai reikšmingas kalbas moraliniais moterystės gyvenimo klausimais. Pirmoji pasakyta 1951 m. spalio 29 d. Italių Katalikių Pribuvėjų Unijos Kongreso dalyvėms, nurodant jų profesinio apaštalavimo pareigas ir išryškinant pagrindinius, šiais šeimos krizės laikais ne kartą užmirštamus, moterystės gyvenimo moralinius dėsnius. Antroji kalba 1951 m. lapkr. 28 d. buvo skirta "šeimos Fronto" ir Gausių Šeimų Organizacijų Federacijos nariams, šis Italijos katalikų sąjūdis turi tikslą pilnai realizuoti tautoje krikščioniškos šeimos idėją. Kadangi mūsų laikais šeimos moralės pakrikimas gresia pakirsti ją pačiuose gyvybiniuose praduose, Šv. Tėvas, nurodydamas pavojų, su ypatingu ryškumu iškėlė Bažnyčios mokslą šiuo reikalu ir jį sugretino su mūsų dienomis pasireiškiančiomis problemomis. Čia pateikiame pagrindines abiejų popiežiaus kalbų mintis.

1. Žmogaus gyvybės vertė ir jos neliečiamumas

Šeima yra pavojuje patekti į socialinės bendruomenės vergiją. Šis pavojus iškyla, kai bendruomenė pradeda laikyti šeimą vien organizmu, kurio paskirtis yra gaminti pakankamą "žmonių medžiagos" kiekį jos reikalams. Iš čia kyla žmogaus individo ir jo gyvybės nuvertinimas. Žmogus savo buvimu ir savo esme yra sukurtas tik Dievui, nors savo veikimu jis yra įpareigotas dirbti ir bendruomenei. Dėl to — sako Šv. Tėvas — "kūdikis motinos įsčiose, nors dar negimęs, yra tame pačiame laipsnyje ir tuo pačiu pagrindu 'žmogus', kaip ir jo motina".
Skaityti daugiau...
 
NAUJOJI CLEVELANDO LIETUVIŲ BAŽNYČIA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A.D.   
Naujoji Clevelando lietuvių Nesiliaujančios Pagalbos Švč. Panelės Marijos parapijos bažnyčia, kurią 1952 m. spalio 19 d. pašventino, yra vienas iš šviesiausių faktų Amerikos lietuvių istorijoje. Iki šiol čia lietuviškas bažnyčias statė ne lietuviai. Varžytines laimėdavo įvairios statybos firmos, kurioms pirmoje vietoje rūpėjo pelnas.

Clevelando lietuvių parapijos klebonas kun. J. F. Angelaitis labai sveikintinas už šį drąsų žygį — jis visus darbus patikėjo tik lietuviams: architektams, inžinieriams, dailininkams. 1949 m. buvo paskelbtas konkursas lietuvių architektų tarpe. Laimėjo architektas Stasys Kudokas. (Konkurse dalyvavo 7 architektai). Statybos darbų varžytines laimėjo dipl. statybos inžinierius Juozas Augustinavičius, pasiūlęs pastatyti net 70.000 dol. pigiau negu kiti varžovai. Vitražų projektus laimėjo dail. K. Varnelis. Jam ir buvo pavesta atlikti visą bažnyčios vidaus dekoravimą. Taip šie vyrai ir pastatė pirmą tokią bažnyčią Amerikoje, kur viskas yra pagaminta specialiai tai bažnyčiai. Čia ir žibintai, ir žvakidės, ir kiti bažnyčios rakandai bei liturginiai reikmenys yra išpildyti pagal dailininko K. Varnelio projektus
Skaityti daugiau...
 
EMANUELIO KANTO LIETUVIŠKOS KILMĖS KLAUSIMU PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Dr. Vladas Viliamas   

1952 m. rugpjūčio mėn., dalyvaudamas kartu su prof. K. Pakštu Tarptautines Geografines Draugijos kongrese Vašingtone, be kitų vokiečių profesorių, buvau sutikęs prof. Hans Mortenseną. šis geografijos profesorius, dabar dirbąs Goettingeno universitete, vienas ir kartu su savo žmona Gertrūda Mortensen yra parašęs apie Lietuvą ir senprūsių kraštą keletą veikalų. Mortensenų darbai, nors ir nepasižymi dideliu objektyvumu ir yra labai provokiški, vis tik sudaro indelį lietuviškų ir senprūsiškų žemių problematikai.
Ta proga jis man papasakojo du įdomiu dalyku: 1) kad Goettingene veikia studijų ratelis, kuris stropiai seka paskutinius pasikeitimus Rytprūsiuose, Klaipėdos krašte ir iš dalies Lietuvoje, ir 2) kad jam pasisekę užtikti rimtų šaltinių, ligšiol nežinomų, iš kurių neginčijamai ryškėja garsiojo filosofo Emanuelio Kanto, nors ir dalinė, lietuviškoji arba kuršiškoji kilmė.

Pasikeitus adresais, jis man pažadėjo atsiųsti tuo klausimu platesnę informaciją.
Neseniai gavau H. Mortenseno straipsnelį, pasirodžiusį "Das Ost-preussenblatt" (1952. VII. 25, nr. 21) Em. Kanto klaipėdietiškos kilmės klausimu — (Immanuel Kants me-mellaendische Herkunft). Cia duodamas to straipsnelio laisvas ir sutrumpintas atpasakojimas, nekeičiant autoriaus minties, tik sulietuvinant jo vartojamus vietovardžius.
Skaityti daugiau...
 
CENTRINES EUROPOS ISTORIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. Jakštas.   
O. Halecki: Borderland of Western Civilisation. A history of East Central Europe. The Ronald Press Co. New York, 1952.
Šioji O. Haleckio knyga yra ypatingo pobūdžio ir itin traukianti ir Lietuvos praeities mylėtojo dėmesį. Autorius yra žinomas lenkų mokslininkas, parašęs prieš daugelį metų stambų dviejų tomų veikalą apie Lietuvos — Lenkijos unijas. Dabar šis mokslininkas, dėl antrojo pasaulinio karo ir jo pasėkų, štai jau dešimtmetį gyvena JAV-ėse ir profesoriauja žinomame Fordhamo universitete, skaitydamas Rytų Europos istorijos kursą. Per tą laiką jis paskelbė keletą veikalų anglų kalba Rytų Europos klausimais.

Autoriaus pasirinktoji tematika yra itin nauja, nes ligšiol kaip ir apeita. Jis teisingai prakalboj pastebi, kad istorikai ligšiol tematė, be Vakarų Europos, tik Rusijos Rytuose ir Bizantijos bei ją vėliau pakeitusią Turkų imperijas Pietuose. O būdavo nepastebima, kad tarp Vokietijos Vakaruose ir Rusijos Rytuose yra trečioji Europos dalis, kuri, nors ir nesudarydama politinio vieneto, turėjo vis dėlto savaimingą istorinę eigą, skirtingą nuo Vakarų ir Rytų. šiosios dalies, autoriaus pavadintos Rytų Centrinės Europos, istorija ir dėstoma šiame veikale.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai