Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis



Skelbimai ir leidėjai PDF Spausdinti El. paštas
Į SKAITYTOJUS

1949 metais, perėmus kultūros žurnalo AIDAI leidimą, ilgai ir atidžiai buvo svarstyta, kaip padaryti jį visiems prieinamą. Pačioje pradžioje teko susitikti su dviem sunkumais—didelėmis spaudos išlaidomis Amerikoje ir finansiniu lietuvių tremtinių nepajėgumu. Čia knygos bei laikraščio išleidimas kainuoja žymiai brangiau, kaip Europoje. Tremtiniai gi, kurie sudaro didžiąją skaitytojų dalį, pačiame imigracijos įsisiūbavime patys buvo reikalingi pagalbos.

Į tai atsižvelgus, AIDŲ metinė prenumerata buvo nustatyta kaip galima žemiausia — 5 dol. Jungtinėse Valstybėse. Bet tokia kaina neįstengė padengti leidimo išlaidiĮ ir kasmet susidarydavo nuostoliai. Tai didžiai trukdė žurnalo klestėjimą. Vienok, norint pilnai išsaugoti jo kultūrinį pobūdį, buvo vengiama komercinių reklamų. Šiandien, dar labiau pakilus popieriaus, pašto ir kitoms išlaidoms, tokia žema prenumerata leidimas AIDŲ pasidarė visiškai nebeįmanomas.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
SALAMIESČIO ŠUNES PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTANAS VAIČIULAITIS   
Iš pat mažens girdėjau senus žmones juokiantis: "Tai jau smarkus jis — kaip tie Salamiesčio šunes". Ilgai kamantinėjau, ar čia būta kokių ypatingų skalikų, ar iš svetimos žemės išrašytų bernardinų, ar vilkinių, kuriais ponai anuomet pjudydavo baudžiauninkus, — ir vis niekaip negalėjau sunarplioti siūlo galų, sumegzti jų į tikrą, apvalią istoriją.
Kartą visai nelauktai užėjau dėdę Jokūbą. Sėdėjo žmogus ant upės kranto, pūtė dūmą ir žiūrėjo, kaip traška ir bildėdamas verčiasi jo malūno ratas.

Apačioje, bėgdamas per akmenis, gurguliavo vanduo, o dar toliau — nardė ešeriai.
—    Nežinai vargų, tai kvaršiniesi su Salamiesčio šunimis, — nusispjovęs į srovę, beveik piktas kalbėjo man jisai. — Palauk, kai vesi, vaikais aplipsi — nerūpės tau toki niekai . . . Jeigu jau taip smelkiesi, galiu tau išaiškinti, kaip ten buvo — istoriją girdėjau iš savo senelio, ir ji tikra.
Aš pasirengiau klausytis, o Jokūbas pasakoti.
Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė JUOZAS MIKUCKIS   
DIENŲ VERPĖJA

Sulinkusios dienų verpėjos
Vienodai sukasi ratelis.
Įverpti siūlan visą spėjus,
Mūs amžiaus baigia ji kuodelį.

Per kokį prašmatnų audimą
Raizgysis siūlės mūsų kelio,
Ir mūs kovų ir pabudimo
Ar ten žėrės ryžkiau vietelė?

Tad sekdams amžinybės raštą,
Sustok pas mūsų siūlo vingį,
Įžvelk spalvas mylėto krašto
Ir ilgesį, kai laisvė dingo.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai